• Pomeneam ieri că o samă de conselieri s-o tocmit să aducă un nene avocat ca să netezească oarece întrevederi ale apaservului cu justiția în caz că dă cu minus la oarece afaceri cu proiecturi europene. Pe de altă parte și șăfu` de la soțietate o ajuns la vorba lui dom` Culiță (să trăiți!), că oare mâini bărboase s-o amestecat în bănetu` de euroi și din cauza asta noi cumpărăm apa chioară la preț de rachiu. Acuma, noi nu băgăm penele în ceară că nu o să fie niște procesuri pe ici colo, așa că gestu` soțietății de avea un nene avocat e o măsură preventivă, aidoma celei invocate de moroșeni când scapă trinu`: No, așe-mi trebe, dacă n-am lucru meu! Dar până la procesuri e o cale lungă, îndată vine omătu` și nu vedem pe cineva să se bășice la gura sobei cu o cană de vin fiert între pălmi pe seama prețului la apă, doar poate la vin, dar nici aici nu credem că anu ăsta streșinica o dat producție bună.
  •  La o poveste cu niște domni derectori de școale care ne-o apelat pă firu` scurt, aflăm că majoritatea celor investiți pă foncția asta nu dorm bine noaptea, sughiță dacă le dai bonjour, bașca că stau cu rudotelu în bozonare, pe motiv de controale de la inșpetori, care se lasă cu demisioane. Că cică dom` gheneral Stan s-o făcut negru în ceru` gurii mai ceva ca vinerea asta, adică neagră, și ce prinde nelalocu` lui, arde, frige și apoi pune sare. Adică când se anuță controluri de la inspectorat, lumea intră în fibirlații și mai au puțin și fac ca pe vremea tătarilor, adică otrăvesc fântâni, pârjolesc grănele, adăpostesc femeile și copchii, în traducere liberă se dau defecți. Acuma noi nu ne băgăm peste menegimentul lui dom` gheneral Stan, dar dacă nu face ceva cu milităria coborâtă din pod, mare lucru dacă nu o să ajungă o seamă de dereftori la băi de nămol, ori cu rețete compensate pentru inimă. Poate să îl întrebe pe dom` șăf de la desepeu, că acolo e un trai armonios și nime nu stă cu frica demisiei în ceafă, că oamenii știu că nu-s bătuți în chiroane înclusiv șăfu` și la o adică e loc pentru oricine inclusiv la o cană de jin. Parol, că-i sănătos.
  •  Oameni buni suntem fleașcă de recunoștinți pentru dom` vice Dan, care s-o prezăntat cu un extras la pet de un kil juma din distilatul preferat al domniei sale ca să-l comparăm cu al nostru din smochini păroase. În mod natural, dacă iese analiza cum trebe o să-i pregătim diploma de doftor honoris oneste bibere în grad de cavaleri cu ștergar în loc de diagonală. Ăsta din mijloc n-o rezistat și-o ras vreo câteva păhare, care și-o făcut efectul imediat, astfel că l-am lăsat să doarmă. Acuma să nu înțălegeți că dom` vice Dan o vrut să se pună bine cu cumătru, că dacă o să vază buletinu` de analiză făcut de el, sigur vine iară și ne roagă să-l învățăm să facă și el rachiu de smochini păroase, că nu te joci cu originea controlată ori cu peturile de dud sârbesc ce trebe orientate după conjuncții astrale și fel de fel de alinieri de planeturi pe care, evident, numa` cumătru` le știe. Dar, noi îi mulțumim de prețuire lui dom` vice Dan și ne vom strădui să-i întoarcem fapta. Să trăiți mulți ani!