0:00

Reţete tradiţionale de Paşte, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Drob de pasăre

Ingrediente necesare pentru Drob de pasăre:

0,5 kg pipote de pasăre

1kg ficat de pasăre

10 ouă

3 legături mărar

1 legătură pătrunjel

3 legături ceapa verde

1 legătură usturoi verde

condiment special pentru drob

sare

piper

Mod de preparare drob de pasăre:

Pipotele şi ficatul se fierb, apoi se toacă mărunt. Se toacă fin mărarul, pătrunjelul, ceapa şi usturoiul verde. Se amestecă măruntaiele cu verdeaţă şi 4 ouă crude. Se asezonează cu sare, piper şi condimente după gust. Se unge o tavă cu ulei (20 x 30 cm), se tapetează cu pesmet şi se toarnă compoziţia de drob. Din loc în loc se aşează 5 ouă fierte, tăiate pe jumătate, şi se apasă uşor cu mâna, aşa încât să intre în compoziţie. Deasupra se întinde glazura făcută din 1-2 albuşuri de ou bătute bine cu sare şi piper. Drobul se coace la 170 de grade, timp de circa 40 minute. Drobul de pasăre se porţionează numai după ce s-a răcit bine şi se serveşte cu legume proaspete.

Drob de miel

Ingrediente necesare pentru drob de miel:

500 g măruntaie de miel (ficat, plămâni, inimă, rinichi),

9-10 ouă,

3 legături ceapă verde,

1 legătură usturoi verde,

3 legături mărar,

1 legătură pătrunjel,

sare, piper,

condiment special pentru drob.

Mod de preparare drob de miel:

Măruntaiele de miel se fierb în apă cu sare, se toacă mărunt şi se amestecă cu 4 ouă crude, verdeaţa tocată mărunt, sare, piper şi condimente după gust. Se unge o tavă cu ulei şi se presară cu un strat de pesmet. Dimensiuni tava 20 x 30 cm. Se toarnă jumătate din compoziţia de drob, se aşează 3-4 ouă fierte, întregi, iar apoi restul compoziţiei. Deasupra se unge cu 1-2 albuşuri de ou bătute bine cu sare şi piper.
Cine doreşte poate înveli drobul în prapure de miel sau poate turna compoziţia în tava îmbrăcată cu un strat subţire de aluat, făcut dintr-un ou, 1 lingură unt, sare şi 150 g făină.
Drobul de miel se coace la 170 de grade, timp de aproximativ 40 minute, până se rumeneşte deasupra. Se serveşte rece, alături de legume proaspete.

Ciuperci pane umplute cu cremă de brânză

Ingrediente necesare pentru ciuperci umplute cu cremă de brânză:

400 gr ciuperci proaspete, micuţe

4 ouă

200 gr telemea de vacă

50 gr caşcaval

1 legătură de mărar, pătrunjel sau ceapă verde (fiecare alege după gust)

100 gr făină

100 gr pesmet

sare, piper

Mod de preparare ciuperci pane umplute cu cremă de brânză:

Indepărtaţi picioruşele ciupercilor, spălaţi-le şi scurgeşi-le bine de apă. Amestecaţi într-un castron brânza cu mărarul, 2 ouă, caşcavalul dat pe răzătoarea mare, sare şi piper după gust.

Umpleţi ciupercile cu amestecul de brânză.
Uniţi câte 2 ciuperci, îndepărtaţi surplusul de compoziţie şi prindeţi-le cu o scobitoare.

Treceţi perechile de ciuperci prin făină, apoi ou bătut şi, la final, prin pesmet. Se prăjesc în ulei încins.
Sunt bune atât calde, cât şi reci.

Tartă cu pui şi legume

Ingrediente necesare pentru tartă cu pui şi legume:

250 gr foietaj congelat

un piept de pui mai mărişor

200 gr mazăre conservă

4 buc ceapă verde

1 ardei capia roşu

1 ardei capia verde

sare după gust

un pic de chili

1 linguriţă rasă curry

3 ouă

2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare tartă cu pui şi legume:

Spălăm bine ceapa şi ardeii, ceapa o tăiem rondele, iar ardeii îi tocăm mărunt. Pieptul de pui dezosat şi spălat îl tăiem cubuleţe mici. Punem legumele împreună cu bucăţile de pui într-o tigaie cu uleiul de măsline încins. Lăsăm la călit maxim 5 minute după care adăugăm mazărea. Apoi punem mazărea în tigaie şi lăsăm pe foc circa 5 minute, adăugând sarea şi chili şi amestecând din când în când. La final adăugăm curry, amestecăm şi oprim focul. Lăsăm să se răcească.
Între timp, ne ocupăm de foietaj care trebuie să fie complet decongelat.
Pe masa de lucru tapetată cu făină întindem aluatul sub formă rotundă puţin mai mare decât tava în care urmează a fi pusă.
Rulăm aluatul întins pe sucitor şi îl aşezăm cu grijă în tava tapetată cu puţină făină.
Ouăle bătute le adăugăm peste compoziţia de pui cu legume, amestecăm, apoi turnăm peste aluat şi nivelăm.
Marginea aluatului o tragem peste compoziţie.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 grade timp de aproximativ 25-30 minute.
Se poate servi atât caldă cât şi rece.

Ruladă de brânză cu ouă

Ingrediente necesare pentru ruladă cu brânză de ouă:

200 g brânză dulce degresată

150 g brânză de burduf

150 g telemea

100 g unt la temperatura camerei

3 – 4 ouă fierte

o conservă mică de morcov şi mazăre

1 legătură mărar

Mod de preparare ruladă cu brânză de ouă:

Dăm pe răzătoarea mică brânza telemea sau o sfărmăm bine cu furculiţa. Cele 3 feluri de brânză împreună cu untul le amestecăm bine, până obţinem o pastă omogenă. Adăugăm mărarul tocat mărunt şi îl încorporăm în amestec.
Legumele din conservă le lăsăm la scurs, apoi le amestecăm cu grijă în pasta de brânză. Aşezăm pe masa de lucru o folie de plastic sau de aluminiu. Întindem un strat destul de gros de brânză, peste care aşezăm ouăle. Ajutându-ne de folie, împachetăm rulada şi o strângem bine la capete. Dăm la frigider câteva ore, sau de pe o zi pe alta, după care putem s-o feliem.
Rulada merge de minune servită lângă o salată de verdeţuri.

Articolul precedentPrefectul, cu ochii pe demiterea vice-lui Ignat
Articolul următorUn album aniversar, Daniel Corbu