0:00

Regiunea Nord-Est a României, cea mai săracă din UE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României rămâne cea mai săracă din Uniunea Europeană, ca produs intern brut pe locuitor, în funcţie de puterea de cumpărare, însă Bucureştiul se menţine peste media UE, relevă datele prezentate săptămâna trecută de Eurostat.

Potrivit sursei citate, regiunea de dezvoltare Nord-Est din România şi regiunea Severozapaden din Bulgaria au cel mai mic PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare, 7.200 de euro pe an, reprezentând doar 29% din media europeană (25.100 de euro pe an). Regiunea românească Nord-Est cuprinde judeţele moldoveneşti Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

În schimb, Regiunea Bucureşti-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 30.700 de euro pe an, reprezentând 122% din media europeană. Aceasta regiune românească este mai bogată decât oricare dintre regiunile unor ţări ca Portugalia, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Bulgaria. Din păcate, Bucureşti-Ilfov este singura regiune de dezvoltare românească aflată peste media europeană.

A doua regiune de dezvoltare cu PIB mai mare pe cap de locuitor ca putere de cumpărare este Regiunea Vest, care cuprinde judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Aceasta regiune a înregistrat un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 13.500 de euro pe an, reprezentând 54% din media Uniunii Europene, în anul 2011. La nivelul întregii ţări, România nu ajunge nici la jumătatea mediei Uniunii Europene, având un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 12.200 de euro (49% din media UE).

Astfel, România este a doua cea mai săraca ţară din UE, după Bulgaria. Bulgarii au toate regiunile de dezvoltare sub media UE. Cea mai bogată regiune de dezvoltare bulgăreasca, Yugozapaden, care cuprinde şi capitala Sofia, are PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 19.600 de euro pe an, adică 78% din media europeană.

În ansamblu, în Bulgaria, PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare este de 11.700 de euro, adică 47% din media UE, uşor sub nivelul României. Şi Croaţia, care în anul de referinţă al statisticii, 2011, nici nu era membră a UE, avea un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare mai mare decât al României şi Bulgariei, 15.300 de euro pe an (61% din media UE).

 Cea mai bogată regiune din UE este Inner London, din Marea Britanie, cu un PIB pe cap de locuitor de 80.400 de euro pe an, adică 321% din media UE. Cea mai săracă regiune britanică este West Wales & The Valleys (16.100 de euro, adică 64% din media UE). La nivelul întregii ţări, Regatul Unit avea un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 26.400 de euro pe an (105% din media UE), Marea Britanie înregistrând astfel cele mai mari discrepanţe între regiunile sale. Singurele ţări din UE care au toate regiunile peste media Uniunii Europene sunt Suedia şi Luxemburg.

La nivelul întregii ţări, statul scandinav are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 31.400 euro pe an (125% din media UE). Cea mai bogată regiune este Stockholm (43.300 euro, adică 173% din media UE). Marele Ducat al Luxemburgului are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumpărare de 66.700 euro pe an, reprezentând 266% din media UE. Luxemburgul este şi foarte omogen ca distribuţie geografică a veniturilor, având în vedere că este o ţară foarte mică, formată dintr-o singură regiune. (Z.C.H.)

Articolul precedentRomașcanii, chemați să-și facă buletinele
Articolul următorDoamnele din CJ răsfațate de 8 martie