Romașcanii și locuitorii celor 24 de comune arondate Direcției de Evidență Informatizată a Persoanei Roman sunt invitați să-și reînnoiască actele de identitate. Campania inițiată anul trecut – “Atenție la identitate! Intră în legalitate!” – a fost reluată în această lună, romașcanii fiind informați despre importanța de a avea o carte de identitate valabilă prin asociațiile de proprietari, iar locuitorii de la țară prin anunțuri în sediile primăriilor.

Campania se adresează celor care au actul de identitate expirat sau urmează să le expire în următoarele şase luni, au împlinit 14 ani şi nu au act de identitate; au actul pierdut, furat, deteriorat; şi–au schimbat domiciliul sau au alt număr la casă; s-au căsătorit/au divorţat/schimbat numele, au certificate de stare civilă tip vechi/pierdute/deteriorate sau au buletin tip vechi şi doresc carte de identitate.

O problemă aparte o reprezintă comunitățile de rromi, în special cei care locuiesc în strada Fabricii, și care vor fi informați prin intermediul mediatorilor și responsabililor din Primăria Roman cu relația cu minoritarii. Cei care nu au acte de identitate nu pot beneficia de nici un fel de serviciu social cu excepția asistenței medicale de urgență. De asemenea, ei nu se pot angaja legal și nu pot încheia nici un tip de contracte formale și nu au drept de vot. (C. MATEI)