0:00

Regele neîncoronat al procesomanilor romașcani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un romașcan a devenit “vedetă” a instituțiilor statului, nefiind polițist, avocat sau judecător care să nu-l (re)cunoască. Încă de pe vremea fostului primar, Dan Cărpușor, acesta era atotprezent la audiențele date de conducerea Primăriei, iar legendele spun că lăsa câte plângeri dorea interlocutorul. Meticulos, scotea actele din diplomat, trase la indigo, și le dădea de lucru autorităților, păstrând bineînțeles o copie. Deși pare o glumă, omul a mers cu acțiunile până hăt departe, formulând plângeri penale împotriva unor funcționari ai Primăriei, chiar și primarilor pe atunci în funcție, multe fiind cercetate de procurori și unele ajungând în fața judecătorilor. Problemele erau legate de sistările, considerate de el nelegale, pentru neplata consumului de apă, dar şi de neregulile pe care le “observa” în Piața Centrală. Numai în ultimii 7 ani, municipalitatea a fost reclamată de peste 15 ori instanțelor de judecată. Dacă întrebi vreun oficial de cauza romașcanului, mai toată lumea se ferește să vorbească, nu de alta, dar teama de a fi următorul vizat în instanță funcționează, iar oamenii preferă să nu vorbească de acțiunile reclamagiului.

Durata de soluţionare: 6 luni – 4 ani

Și angajații Poliției Roman îl cunosc pe romașcan, îi știu toată activitatea publică, recunoscând că principala problemă o reprezintă o parcelă de teren, cu o suprafață pentru care, în mod obișnuit, nimeni nu ar începe acțiuni în instanță. Chiar și așa, tot pe fond funciar, cetățeanul mai are chiar și acum un proces cu Primăria Roman. “Toate litigile s-au desfășurat până la epuizarea tuturor căilor de atac, în majoritatea cauzelor – sentințele judecătorești fiind favorabile Primăriei. Cele mai multe dintre litigii au avut ca obiect aplicarea legilor fondului funciar. În funcție de natura și complexitatea cauzei, durata de soluționare de către instanțe a variat de la aproape 6 luni până la aproape 4 ani. La acest moment, pe rolul instanțelor de judecată se mai afla un singur dosar în contradictoriu cu respectivul cetățean, dar – pâna la pronunțarea unei sentințe irevocabile, nu putem exprima un punct de vedere pentru acesta”, au declarat reprezentanții Primăriei Roman.

Jurist personal

Primăria Roman are 4 juriști, fiecare desemnat pe un domeniu, și unul care, automat, se ocupă de cauzele intentate de romașcan. Conducerea instituției spune că legea permite oricărui cetățean să-și exercite dreptul de a se adresa unei instanțe de judecată. “În ceea ce privește temeiurile legale invocate de reclamant, singura autoritatea competentă să le aprecieze admisibilitatea este instanța judecătorească. În limitele legale și constituționale, orice cetățean în deplinătatea capacităților de exercițiu își poate manifesta juridic voința, inclusiv acţionând în judecată instituții sau persoane, motivele și temeinicia urmând a fi apreciate de către instanțele de judecată”, au mai precizat reprezentanții Primăriei. Cu alte cuvinte, romașcanul poate să dea în judecată, în continuare, instituția, pe funcționarii ei, până când legea nu va mai permite procese intentate “fără număr” de un singur om. Este drept că, într-o singură situație din 2006 și până acum, și Primăria Roman l-a acționat în judecată pe romașcan, tot legat de legislația pe fondul funciar. Un consilier juridic în Primăria Roman a câștigat, anul trecut, în medie, circa 14.000 de lei, aproape 12 milioane de lei vechi lunar.

Claudia MATEI

Articolul precedentSecretarul de la Girov vrea prerogative de primar
Articolul următorO școală cu fundiță