0:00

O școală cu fundiță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În timp ce una din trei școli din Neamț nu are sursă de apă potabilă sau  toaletă, decât în fundul curții, în Piatra Neamț există și școli de… lux, care nu duc lipsă de dotări, fonduri sau var pentru ultimele retușuri. Astfel, în momentul în care am ajuns pe holurile Școlii Gimnaziale Nr. 3, forfota nu mai contenea. Directoarea școlii ne-a asigurat că, în ultimele două săptămâni, se fac retușurile, iar în perioada vacanței se fac reparațiile. În cel mai fericit caz, această școală poate doar să-și mai pună fundiță deoarece, așa cum susține conducerea unității, reparațiile s-au făcut cu ani în urmă, acum doar se șterge praful cu un buget cuprins între 10.000 și 15.000 de lei, alocat pentru o astfel de activitate. „Consider că suntem o școală privilegiată. Nu avem de ce să ne plângem, ne ajută și primăria, dar nu putem cere prea mult, pentru că la noi mai există și anumite venituri proprii, pe care avem posibilitatea să le facem. Până acum am dat cu var prin clase, am făcut ceva reparații, dar nu capitale. Anul acesta nu am schimbat nimic, pentru că nu a fost nevoie. Cheltuielile care s-au dus pe var, pe soluții de curățare și alte materiale au ajuns între 10.000 și 15.000 de lei. Sunt cheltuielile minime pe care școala noastră le are în fiecare an pentru că avem mai multe corpuri de clădire”, a declarat Cristiana Șoimaru, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 3.

Inventarul școlii nu este deloc de neglijat. Aici, dacă ar fi să ne luăm după datele afișate pe site-ul unităţii de învăţământ, funcționează 28 de săli de clasă, 3 laboratoare (fizică-chimie, biologie, informatică), 3 cabinete (cabinet psihologic, centru de documentare și informare, cabinet medical). Pe lângă impresionanta bibliotecă de 20.980 de volume școala mai are și 44 de calculatoare. Nu lipsește sala de sport și încă 3 terenuri de sport bitumate. Dincolo de ceea ce ar putea părea o reclamă bună pentru o școală cu „pretenții”, directoarea ne-a mărturisit că a reușit să mențină această școală mai mult prin fonduri proprii. „Avem câteva săli pe care le închiriem. Pentru a putea întreține școala și pentru a putea derula activități care implică fonduri materiale am convenit cu primăria că putem închiria anumite spații pentru activităților educative. Astfel, putem închiria sala de sport, apoi avem școala sanitară, sunt cluburi de dans sau sportive care închiriază săli de la noi. Prețul a fost stabilit în jurul sumei de 11 lei pe oră. Chiar și în timpul vacanței am avut solicitări. O parte din bani îi folosim pentru întreținerea și îmbunătățirea condițiilor din școală, iar o parte merg la bugetul local. În acest caz, nu putem cere prea mult de la primărie pentru că ne ajută. E drept, suntem o școală mare care implică cheltuieli pe măsură”, a adăugat directoarea școlii.

Aici, apa nu lipsește, aici copiii nu știu ce este frigul și, în timp ce ajung cu mașina părinților, în alte școli din județ, copii cu aceleași drepturi pentru cunoaștere sunt restricționați de autorități care, ori ridică neputincioase din umeri, ori mai închid ochii pentru încă un an, așteptând să fie salvați de clopoțel.

Marian TEODOROF

Articolul precedentRegele neîncoronat al procesomanilor romașcani
Articolul următorLumânări cu repetiție pentru Spitalul Județean