0:00

Lumânări cu repetiție pentru Spitalul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* odată cu pana de curent, au apărut şi gândacii

* la Terapie Intensivă s-a trăit intens

* „Mai avem nevoie de două generatoare”, spune dr. Ioan Lazăr, managerul SJU Neamț

S-a lăsat din nou întunericul peste Spitalul Județean de Urgenţă Neamț, în noaptea de sâmbătă, 31 august, până a doua zi. Pana de curent, care a durat vreo 8 ore de data aceasta, i-a determinat pe unii din pacienți să apeleze la lanterna telefoanelor, ca să treacă mai ușor peste noapte sau la lumânările scoase din sertarele asistentelor aflate de gardă și, după câte se pare, în gardă de-acum cu căderile de tensiune. Mulți au fost și cei care au așteptat intervenția providențială a celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț.

Episodul nefast este cu repetiție: n-au trecut două săptămâni de când la Spital s-a luat curentul, din cauza unei avarii, iar o femeie a născut la lumânare, pentru că nu există un generator funcțional, care să alimenteze cu energie electrică Maternitatea. Între timp, managerul Ioan Lazăr a făcut rost de un generator, ba s-a turnat chiar și postamentul betonat pe care să fie amplasat. Numai că durează vreo 28 de zile până ajunge betonul la parametrii necesari, așa că bezna de sâmbătă noapte a condus tot la improvizații pe secțiile SJUN.

Și, cum o nenorocire nu vine niciodată singură, întunericul a fost prilejul oportun, pentru a fi scoase la iveală și alte ”aspecte” din diversele găuri negre, care țin de clădirile spitalicești de la poalele Pietricicăi. Respectiv gândacii. Care s-au făcut simțiți mai ales la Pediatrie.

”Ne-am descurcat cu lumânări, au avut asistentele. Ne-au adus în salon, la fiecare. Era întuneric afară când s-a luat curentul și a revenit la ora 4 dimineața”, a povestit una din mămicile aflate cu pruncul internat. O altă mămică, de copil internat cu stomatită, zice că n-a închis un ochi toată noaptea: ”Am stat cu lumânări și cu telefonul și am urmărit gândaci toată noaptea, ca să nu ajungă la copilaș. Cum s-a stins lumina, au apărut gândacii. Ne-au adus asistentele lumânări, dar a fost groaznic”. A fost momentul în care și prima mămică cu care am stat de vorbă a intervenit: ”Eu am crezut că numai la mine sunt gândaci. Mă gândeam c-o fi o întâmplare”.

Puls bun la Cardiologie, lumânări la căpătâi

La Cardiologie, cele câteva paciente internate au abordat cu optimism situația, ba chiar în glumă: ”Am dormit mai bine. De când s-a luat curentul, nu am știut ce s-a mai întâmplat, pentru că am dormit fără întrerupere.”

„Au fost asistentele atente cu noi. Au venit la fiecare în salon, să ne întrebe dacă suntem bine, dacă avem nevoie de ceva, dacă ne mai trebuie o lumânare.”

Expresia, pe cât de sinceră, pe atât de cinică, a stârnit râsul întregului salon, mai ales că au apărut și completări: ”Au lumânări dintr-acelea groase, în caz că moare cineva să-i aprindă lumânarea. Le-au aprins mai devreme. Era câte una, din loc în loc. Numai la toaletă n-a fost lumânare și ne-am descurcat cum am putut”.

La Terapia Intensivă a Cardiologiei, a fost noroc chior, după cum a povestit unul din bolnavi: a revenit curentul taman când se terminare bateria aparatului care-l monitoriza. ”Aparatele acestea pe care le vedeți au niște baterii, care au o autonomie de aproximativ  8 ore. Nu mai știu exact la cât s-a luat curentul, dar la 4.10 am avut curent. Am rămas un pic fără curent, dar nu au fost complicații.”

Victimele instalațiilor vechi

Dată fiind situația cu repetiție, conducerea SJUN a făcut aceleași demersuri ca data trecută, adică a sunat prietenii pompieri.

”A fost același episod. Curentul s-a luat la 7.40 și a revenit la ora 4.50. Cei de la Renel mi-au explicat că a fost o defecțiune cu un cablu de tensiune medie. Am apelat din nou la sprijinul celor de la ISU, pentru a asigura alimentarea cu energie electriciă a tot ceea ce înseamnă UPU, ATI, Chirurgie și sălile de operație pentru tot spitalul nou. Secția de Obstretică-Ginecologie a funcționat cu generatorul propriu – după cum știți această secție se află în etajul care a fost reabilitat și modernizat. Acolo există un generator propriu. Nu a fost energie electrică în Pediatrie, Oncologie, Spitalul Vechi și Psihiatrie. Este vorba despre instalații vechi, care trebuie schimbate de cei de la Renel. Din păcate, lipsesc investițiile și se întâmplă astfel de evenimente”, a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul SJUN.

Joi, 29 august, s-a turnat postamentul pentru generatorul de 220 kVA, pe care Spitalul l-a cumpărat cu aproape 30.000 de euro din sponsorizări. După cum sunau planurile inițiale, aparatul va asigura alimentarea cu energie electrică pentru toate secțiile din spitalul nou, acolo unde se află și UPU. După episodul de sâmbătă, dr. Lazăr se gândește să se aprovizioneze cu mai multe generatoare: „Ne-ar mai trebui măcar două generatoare. Unul care să deservească Spitalul Vechi, Pediatria și Oncologia și încă unul separat pentru Psihiatrie. Mâine (2 septembrie – n.r.), voi pune să se toarne și cel de-al doilea postament, urmând să vedem de unde putem face rost de bani și pentru cel de-al doilea generator”, a declarat directorul spitalului.

ISU a făcut să bată „inima spitalului”

„Am acționat la fel ca data trecută. Am adus un grup electrogen de 40 kVA, care a asigurat «inima spitalului», UPU, pentru că acela era punctul de maximă importanță. Maternitatea și Terapia Intensivă au avut alimentare proprie. Am intervenit, așa cum era normal, până la remedierea defecțiunii”, a declarat col. Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.

Marian TEODOROF

Articolul precedentO școală cu fundiță
Articolul următorLuminița Huțupan-Dinu, din nou acasă: “Handbalul nu va muri la Piatra Neamț”

2 COMENTARII

  1. RECOMANDARE PENTRU DC LAZAR E SA SCHIMBE ASISTENTELE MEDICALE CU MAICUTI DE LA MANASTIRE SI ASA CASTIGA SI CONDUCEREA SI OAMENI CARE SCAPA DE SPAGA CA ACUM IN SPITAL E UN FEL DE HOTIE MASCATA FACI UN PAS DAI DREPTUL DE LA POARTA PANA LA DC PRIMAR SI PROBLEMA E CA DACA NU AI LEII NU SE UITA LA TINE SI MORI CU ZILLE. AR FI MAI BINE SA SE PUNA O TAXA FIXA CA ASA DAI BANI CU BON FISCAL SI POATE SE REZOLVA PROBLEMA SPAGII CARE NU NE FACE ONOARE.

Comentariile sunt închise.