0:00

Luminița Huțupan-Dinu, din nou acasă: “Handbalul nu va muri la Piatra Neamț”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* “Mă doare sufletul că s-a desființat Oltchimul. Nu cred că va mai fi o formație în România ca marea campioană de la Râmnicu Vâlcea”, a mai declarat pietreanca

Tripla câștigătoare a Ligii Campionilor la handbal, Luminița Huțupan-Dinu și sora sa mai mare, Anca, au venit în orașul natal într-o scurtă vacanță pentru a-și revedea rudele. Fostele jucătoare de la Relonul și Fibrex Săvinești s-au întâlnit și cu antrenorul Dan Valentin, precum și cu handbalistele de la HCF Piatra Neamț. “Luminița și Anca și-au manifestat dorința să vină din nou să ne vadă. Amândouă sunt modele pentru actualele jucătoare. Cu această generație pe care o avem se pot obține performanțe bune în continuare”, a declarat tehnicianul emerit Dan Valentin, care în luna decembrie va împlini 70 de ani.

“Mă mândresc cu orașul Piatra Neamţ”

Luminița Huțupan Dinu speră ca formația pietreană să beneficieze în continuare de atenția autorităților locale și județene și să ajungă, de ce nu, din nou în elita internă. “Handbalul nu va muri la Piatra Neamț. Și asta datorită domnului profesor Dan Valentin, care aleargă de dimineața până seara să caute bani și oameni care să-l ajute să facă față fiecărui meci, fiecărui campionat. Eu de aici am plecat spre marea performanță. Mă mândresc cu acest oraș. Sunt convinsă că va veni cineva și va descoperi munca voastră, a jucătoarelor și a antrenorului și o să vă ajute mai mult decât s-a făcut până acum”.

Verișoare cu profesoara Ciocârlan

Profesoara Luminița Elena Ciocârlan de la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț este verișoara surorilor Luminița și Anca Huțupan. “Mă bucur că au venit amândouă acasă. Este o plăcere să le revăd în fiecare an. Contribuția mea la formarea lor ca handbaliste este că eu am fost prima din familie, care am făcut handbal și, probabil, au vrut să mă imite”, a precizat șefa catedrei de handbal de la LPS Piatra Neamț, profesoara Luminița Elena Ciocârlan.

 “Aici am descoperit adevăratul handbal”

“La Piatra Neamț am descoperit adevăratul handbal”, spune Luminița Huțupan-Dinu. Stabilită la Râmnicu Vâlcea, portărița numărul unu a lumii antrenează împreună cu Victorina Bora o grupă de fete din cadrul Centrului Național Olimpic de Excelență. Sora mai mare, Anca Huțupan este stabilită de mai mulți ani în Grecia. “În luna august, Anca vine în concediu la Piatra Neamț pentru o lună de zile. A stat trei zile la mine, la Râmnicu Vâlcea și apoi am venit împreună la Piatra Neamț”, a relatat Luminița Huțupan-Dinu.

“Ștefania este cel mai prețios trofeu al meu”

La Piatra Neamț, Luminița Huțupan-Dinu a venit împreună cu soțul și fiica ei, Ștefania, în vârstă de trei ani. “Ștefania așteaptă de fiecare dată cu nerăbdare să mergem la Piatra Neamț. De câte ori ajungem mă întreabă cine-i la mormântul părinților. Eu îi spun că mamaie cu tataie, însă tu nu i-ai cunoscut”. Ștefania Dinu a venit pe lume pe 19 aprilie  2010, iar la naștere a cântărit 3,15 kilograme. Părinții au creștinat-o peste trei luni, iar la eveniment au participat fostul selecționer al României, Radu Voina, președintele FRH, Cristian Gațu, fosta coechipieră Narcisa Lecușanu și alți apropiați ai fostei handbaliste. “Am avut mari emoții la botez. Te simți extraordinar ca mamă, e un sentiment unic. Este cel mai prețios trofeu al meu, mai valoros decât orice în lume”, a mărturisit Luminița.

”O echipa ca Oltchim nu va mai fi!”

Luminița Huțupan-Dinu, tripla câștigătoarea a Ligii Campionilor (Krim Ljubljana din Slovenia, în 2001 și 2003 și cu Kometal Skopje din Macedonia, în 2002) regretă desființarea campioanei Oltchim Râmnicu Vâlcea. Portarul numărul unu al lumii a plecat de la Fibrex la Oltchim în anul 1998 și a câștigat cu formația vâlceană numeroase trofee interne și internaționale. “Mă doare sufletul că s-a desființat Oltchimul. Nu cred că va mai fi o formație în România ca marea campioană de la Râmnicu Vâlcea”. După exact 40 de ani de la înființare,Tribunalul Vâlcea a aprobat insolvența Clubului Sportiv Oltchim, pe 10 iunie 2013, prin Hotărârea nr. 4269/2013. Clubul a luat ființă la data de 27 iunie 1973 sub denumirea de Asociația sportivă „Chimistul”, denumire pe care a purtat-o până la 1 octombrie 1989, când și-a schimbat numele în Clubul Sportiv Muncitoresc „Oltchim”. De-a lungul anilor, Oltchimul a dat între 3 și 12 jucătoare naționalelor de tineret și senioare dintre care menționăm o serie de handbaliste ca Maria Verigeanu, Edith Matei, Mariana Târcă, Valentina Cozma, Steluța Luca și altele.

Desemnată cel mai bun portar la 13 ani

Luminița Huțupan Dinu va împlini 42 de ani pe 6 noiembrie 2013. Ea a fost desemnată pentru prima dată cel mai bun portar, la o competiție de copii în anul 1984, iar peste doi ani a mers la o tabără organizată la Alba Iulia de FRH. Trei ani (1990-locul 5, 1991-locul 2 și 1995-locul 10) a fost inclusă între primii 10 sportivi ai județului Neamț.

Palmares

Club

De 3 ori câștigătoare a Ligii Campionilor

De 2 ori câștigătoare a Supercupei Europei

De 10 ori câștigătoare a Ligii Naționale din România și a Campionatului Național Sloven

De 9 ori câștigătoare a Cupei României și a Cupei Sloveniei

Câștigătoare a Supercupei României 2007 – prima ediție

Câștigătoare a Cupei Cupelor 2007

Câștigătoare a Trofeului Campionilor 2007 – prima ediție

Semifinalistă a Ligii Campionilor EHF 2012

Echipa națională

Locul al doilea la Campionatul Mondial de Handbal Feminin din 2005 din Rusia

Individual

Cel mai bun portar la Campionatul European de Handbal Feminin din 2000 din România

Cel mai bun portar la Campionatul Mondial de Handbal Feminin din 2005 din Rusia

Cel mai bun portar din toate timpurile – votată cu 93,77% pe pagina oficială IHF în 2011. Pe locul secund s-a clasat Cecilie Leganger (Norvegia, 4,03%), urmatș de Lene Rantala (Danemarca, 1,36%) şi Tanja Dșandsghva (Rusia, 0,84%).

Participantă la două ediții ale Jocurilor Olimpice de la Sydney în 2000 și Beijing în 2008

Medalie de bronz obținută cu naționala României la Campionatul European din 2010 în calitate de antrenor secund.

Luminița Huțupan-Dinu, din nou acasă: “Handbalul nu va muri la Piatra Neamț”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Luminița Huțupan-Dinu, din nou acasă: “Handbalul nu va muri la Piatra Neamț”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Luminița Huțupan-Dinu, din nou acasă: “Handbalul nu va muri la Piatra Neamț”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentLumânări cu repetiție pentru Spitalul Județean
Articolul următorPalmă pentru Neamţ: Părintele Justin, cetățean de onoare în Baia Sprie