0:00

Războiul postlicealelor sanitare la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Școlile postliceale sanitare au fost dintotdeauna o afacere după Revoluție. Ai, n-ai bacalaureat, dacă vrei să înveți rapid și ușor o meserie prost remunerată, dar cu venituri mari, urmărești anunțurile, te înscrii rapid și nu ai mari probleme la absolvire, mai ales dacă în zonă există și un sprijin discret al autorităților locale. Așa au apărut tot felul de școli, de cele mai multe ori înființate de fundații care mai de care mai umaniste și toate pline de cele mai bune intenții față de viitorul sistemului sanitar românesc. În orașul de pe malul Ozanei, de 3 ani funcționează o asemenea școală, care s-a bucurat de un real succes în rândul celor dornici să devină absolvenți. Se numește Școala Postliceală Sanitară Moldova – Roman și a găsit spații pentru desfășurarea activității la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”. Scandalul a izbucnit în toamna aceasta, când, la Târgu Neamț, și-a făcut apariția o altă instituție – Școala Postliceală Sanitar Laureatus -, de loc din Botoșani. Ultimii acuză că romașcanii nu au acreditare să desfășoare cursuri la Târgu Neamț și că au fentat legea până acum.

Minciuna care vine de la Roman

Problema principală, care trebuie să lămurească dacă școala din Roman a funcționat legal, o reprezintă, cum e și normal, acreditarea. Pentru sediul central al școlii, cel din Roman, toate lucrurile sunt în regulă. la Târgu Neamț, însă, chiar managerul școlii, Petru Mircea Hoștinaru Popovici recunoaște, indirect, că ”am interpretat o dispoziție a Ministerului”. Interpretarea nu înseamnă că s-a respectat legea.

Dacă doreau să țină cursuri la Târgu Neamț, trebuia obligatoriu acreditare și pentru acest punct de lucru. Dl. Petru Mircea Popovici are propria viziune privind respectarea legii: ”Cadrul legal al Școlii Postliceale Sanitare Moldova este dat de Direcția de Management din cadrul Ministerului Educației, de circulara 33675, în baza căreia am creat acest Centru la Târgu Neamț. Urmează ca pe parcurs să facem toate documentațiile necesare pentru autorizarea acestui centru. În maximum trei luni de zile o să ne vină și autorizarea.”

Este clar că nu există autorizare și nu a existat nici în anii dinainte, când școala a funcționat și a produs absolvenți cu diplome. Dacă nu ai autorizație, nu poți face niciun fel de curs. Viziunea managerului de la Roman este, însă, alta: ”Aici, la Târgu Neamț, nu s-au desfășurat decât laboratoare de tehnologie și practica la Spital. Orele s-au desfășurat la Roman, la fel și examenele. Diplomele se eliberează la fel, de la Roman. Aici, la Târgu Neamț, se primesc doar dosarele care ajung la noi. Aici se fac doar laboratoarele tehnologice, la Roman se fac cursurile. Avem profesori din Târgu Neamț care fac naveta la Roman. Aici predau doctori și asistenți specializați. Unii dintre ei au modulul psiho-pedagogic.”

Ar fi ușor de demontat câteva din minciunile dlui. Popovici. La Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” s-au desfășurat aproape toate orele. Cadrele didactice ale CTIC au fost tot timpul alungate din laboratoare de către conducerea executivă a colegiului, pe motiv că ”vine postliceala, care aduce bani”.

Un director și-o secretară cu interese directe

Colegiul Tehnic “Ion Creangă” are un director descurcăreț, dl. Gheorghe Apetrei (în imagine). Știe să negocieze, știe să ascundă catedre și a reușit să găzduiască o postliceală fără să-l intereseze dacă au sau nu autorizații și acreditări. În schimb, a fost direct interesat să știe cine predă cursurile la postliceala în cauză. Așa a ajuns soția dânsului să predea la postliceală, ca și alți profesori locali. Vizibil iritat de întrebări, dl. Apetrei s-a spălat pe mâini și aruncă răspunderea ba în curtea fostei conduceri a primăriei, ba în a ARACIP, făcându-se că nu pricepe fondul problemei, și anume faptul că a găzduit și girat o instituție, onorabilă de altfel, dar care nu avea autorizație de funcționare în școala păstorită de dl. Apetrei.

”Cadrul legal al Școlii Postliceale Moldova pe raza orașului Târgu Neamț poate fi stabilit de o instituție întreprinsă să facă acest lucru. Rolul Colegiului Tehnic Ion Creangă în tot acest caz a fost următorul. La o anumită solicitare a unei instituții, respectiv Școala Postliceală Moldova, i-am închiriat niște spații în școala noastră. Închirierea acestor spații a venit și ca urmare a unei adrese pe care Colegiul Tehnic Ion Creangă a făcut-o către Consiliul Local Târgu Neamț și Instituția Primarului și a căror răspuns ne-a parvenit favorabil. (…) Noi primim o chirie de la această școală postliceală, de 10 milioane de lei vechi pe lună, bani care merg în fondurile școlii. Iar utilitățile și le plătesc tot ei. Mai mult decât atât, elevii fac practică la Spitalul Orășenesc, plătesc acolo stagiile de pregătire, în jur de 100 de lei. Sunt practic câteva sute de milioane care intră în marele buget al orașului și care ne ajută pe noi să funcționăm”. Este pledoaria în apărarea proprie a directorului CTIC.

Ce nu spune dl. director este cum erau recrutați elevii pentru postliceală, cât se implica el în acest proces și cât implica școala pe care o conducea, dincolo de litera contractului. De exemplu, am vrut să ne înscriem și noi la postliceală. Am sunat la numărul găsit într-un anunț, ne-a răspuns o doamnă, Vasilica, și ne-a invitat la ora 15, să ne înscriem. La colegiu, surpriză!, dna. Vasilica este secretară dublă – și la ”Ion Creangă”, și la Postliceală. Vădit încurcată în fața legitimației de ziarist, a dat dovadă de bună știință a expresiei ”s-o-ntorci ca la Ploiești”, s-a lepădat urgent de Postliceală și ne-a îndrumat spre reprezentanții legali de la Roman. Altcineva, tot din redacție, care a sunat cu aceeași dorință de înscriere, a fost poftit de doamnă la sediu, pentru că ”da, se poate”. Dacă directorul este direct interesat, dacă secretara este implicată, dacă laboratoarele erau puse la dispoziție cu prioritate și chiria reprezenta fabuloasa sumă de 10 milioane, ne cerem scuze, dar nu ne putem baza foarte mult pe obiectivitatea dlui. Apetrei.

Primarul care-a semnat ca primarul

Daniel Harpa este pus într-o situație ciudată. El a primit o cerere de la Școala Postliceală Sanitară Laureatus, fiind întrebat dacă are cunoștință de existența unei alte școli care să funcționeze pe raza orașului cu autorizațiile la zi. Prin intermediul cunoscutului inginer Iulian Rafael Merticaru, a răspuns, cu punct și virgulă, că știe despre ”existența altei școli postliceale sanitare care-și desfășoară activitatea pe raza territorial (sic!) administrative a orașului Tg.Neamț, menționăm că în cadrul Colegiului Tehnic «Ion Creangă» din Tg.Neamț își desfășoară activitatea Școala Postliceală Sanitară «Moldova» din orașul Roman, județul Neamț. Instituția de învățământ este autorizată și acreditată. Asta pe data de 2 septembrie.

Pe 3 septembrie, pus în fața evidențelor, primarul Harpa, prin același inginer Iulian Rafael Merticaru, înaintează către Colegiul ”Ion Creangă”:

doleanța de a ne demonstra legalitatea desfășurării activității Școlii Postliceală Sanitare «Moldova» din orașul Roman în instituția pe care o conduceți, prezentându-ne toate actele necesare ce să justifice acreditarea și autorizarea desfășurării activității acesteia pe raza orașului Tg.Neamț, cât și aprobarea autorității locale pentru acest deziderat. Având în vedere discuția telefonică din data de 02.09.2013 cu d-l director Gheorghe Apetrei, bazându-ne pe o totală încredere și onestitate în corectitudinea datelor furnizate, am răspuns (…) că instituția de învățământ similară din Roman este acreditată și autorizată, aceasta desfășurându-și activitatea la Colegiul Tehnic «Ion Creangă»

Sublinierile ne aparțin și, sincer, îl înțelegem pe dl. Harpa de ce semnează aceste hârtii. Remarcăm, că nu putem să nu, circuitul informațiilor oficiale în natura de la Târgu Neamț. Despre școlile postliceale sanitare din oraș, revenim și cu altă ocazie.

Inspectoratul spune: ”Greșeală!”

La nivelul conducătorilor ISJ Neamț, există același punct de vedere. Generalul Viorel Stan spune că ”greșeala fundamentală este că ei erau acreditați pe Roman și au lucrat și la Târgu Neamț, ceea ce nu cred că este normal”. Exact același lucru  ni-l spusese, cu o zi înainte, adjuncta Gabriela Banu. Amândoi au îndreptat degetul mai departe, spre ARACIP, instituția care trebuie să ia măsuri.

Războiul postlicealelor sanitare la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Valentin BĂLĂNESCU

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentPompieri la geamul prefectului
Articolul următorCUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ SPIRITUALĂ AL ZILEI

10 COMENTARII

  1. Intrebarea ar trebui sa fie urmatoarea:Elevii care au investit timp si bani in aceasta postliceala ce vor face?
    Pe noi nu ne intereseaza actele coruptibile ci viitorul nostru.

  2. Elevii care mergeau doar cateva ore la cursuri pe saptamana??
    Marea majoritate a absolventilor acestei institutii nu stiu sa ia o tensiune si au diplome de asistenti medicali care poate se vor angaja prin spitalele tarii. Ce spuneti de viitorul bolnavilor care vor ajunge pe mana acestor asistenti???

  3. si in concluzie ce este de facut? cei care au terminat scoala cu asa zisele cursuri facute in tg nt ce vor face acum?

  4. Scoala Postliceala Sanitara „MOLDOVA” e o scoala cu renume la nivel national si international, rezultatele elevilor acestei scoli demonstreaza concret asta. Aproape toti asistentii care lucreaza la Serviciul de Amblanta Roman sunt absolventi ai acestei scoli, de asemenea asistentii din spitalul Neamt angazati in ultimii ani sunt absolventi ai acestei institutii.
    Raspuns pentru Dana: e important sa stii ca elevii care „au investit timp si bani in aceasta postliceala” vor dovedi eficienta si competentele dobandite la examenele de angajare unde au drepturi egale cu cei care vin de la o institutie de stat, examenul de certificare a competentelor s-a sustinut in cele mai corecte conditii la o scoala acreditata, respectiv Scoala Postliceala Sanitara „Moldova” Roman, deci diploma e OK.
    Raspuns pentru „fost elev”: cred ca stii ca toate institutiile la angajare organizeaza concurs. Intotdeauna s-au angajat elevii cei mai competenti, probabil, daca au existat si elevi care n-au frecventat zilnic cursurile sau nu au dorit sa invete, asta o sa-i coste doar pe ei, fiecare decide cum sa-si foloseaca banii si timpul sau.
    Eu am absolvit aceasta scoala, la examenul de angajare am obtinut cea mai mare nota, azi sunt ASISTENTA MEDICALA DATORITA ACETEI SCOLI, deci, FELICITARI SCOLII POSTLICEALE SANITARE „MOLDOVA” ROMAN!!!

    • Diana, sunt de accord cu tine ca Scoala de la Roman este una cu renume si are acreditare dar vreau sa te informez ca cea din Tg.Neamt functioneaza illegal si ca acele cursuri sutinute acolo nu au nici o valoare, din asta rezulta ca intreg procesul instructiv-educativ a fost parcurs ilegal iar Diploma nu are nici o valoare,iar in momentul in care se va finaliza procesul intentat acestei scoli, toti cei care au invatat la Tg.Neamt o sa li se anuleze diplomele. DOAR CEI DE LA TG.NEAMT.

  5. mai draga FOST_ELEV cum te intilulezi caci nici macar nu ai curaj sa ti spui numele si mai esti si absolvent si inteleg ca te mai dai si mare si rotund ca tu esti unul din cei care au fost zi de zi caci asa cam reiese din ideea postata de tine …….tu cel care ai fost zi de zi si esti un erou al societatii vreau sa ti spun ca ti se potriveste la perfectie vorba rominului ca te ai dus bou si ai venit vaca asa vb tu ,,,,,,ca absolventii nu stiu sa ia o tensiune…….dar de unde o ia? de mina de coada de unde?…………se numesc parametrii functiilor vitale …..vb de sistola si diastola ……….dar se pare ca pt tine draga coleg cred eu……..ca totul e o varza ,cred ca tu ar trebui sa ti faci griji pt viitorul tau si lasa i pe ceilalti in pace frate……rusine sa ti fie DRAGA FOST ELEV ABSOLVENT…….HIHIHIHI

  6. Scolile postliceale sanitare au constituit o mare afacere pentru cei din conducerea ISJ. Credeti vreo clipa ca ei nu au stiut ca scoala din Roman a deschis ilegal o filiala si la Roman? Era obligatia inspectoratului sa verifice toate aceste aspecte. Cum poate exista o scoala care elibereaza diplome de stat si ISJ-ul sa nu stie?? Chiar daca, asa cum incearca sa se eschiveze, era doar o filiala pentru practica. Pentru orice aveau nevoie de avize. Dar scoala din Roman a fost mereu o „protejata” a unora din inspectorat. Probabil plateste taxe la timp. Nu vedeti, nici la scoala de stat din Piatra lucrurile nu sunt tocmai in regula, s-a scris despre acuzatii de mita. Cred ca institutiile statului ar trebuie sa faca ordine in aceste institutii, iar daca vor cu adevarat sa faca asta, probabil vor avea mari surprize in privinta inspectoratului. Repet, nimic nu se putea face fara inspectorat. Degeaba incearca sa se ascunda ilustrii conducatori. De altfel, gurile rele spun ca aceasta scoala din Roman este favorizata si in detrimentul celeilalte scoli din Roman. Probabil se doreste ca aceasta sa ramana singura scoala de profil din judet. Probleme sunt si la FEG unde o singura doamna e director, secretara, profesor, diriginta etc.

  7. are dreptate Diana atunci cand afirma ca multi dintre cei care au terminat aceasta scoala postliceala lucreaza la serviciul de ambulanta Roman. De ce? Pt ca sefa serviciului judetean de ambulanta Neamt DAMOC LETITIA preda la postlicealele cu acest profil! Deci, in concluzie, seful mare iti preda, cu seful mare negociezi suma angajarii si totul merge k pe roate! Institutiile statului o intreaba daca plateste impozit pe banii primiti de la aceste postliceale, cat si de la vreo doua scoli de soferi unde preda elevilor?!! Nu plateste, pt ca este bine plantata in SISTEM! HAI PA!

  8. Jojo, cred ca pentru ceea ce afirmi stii foarte bine ca poti fi actionat in instanta, aduci acuzatii nefondate, total neadevarate unei persoane care a dat dovada de corectitudine din toate punctele de vedere. Te informez ca doamna manager nu a predat niciodata la Scoala Postliceala Sanitara „MOLDOVA” Roman, deci nu putem vorbi de „seful mare iti preda, cu seful mare negociezi suma angajarii si totul merge k pe roate”.
    Niciodată nu am auzit o persoană care să fi negociat angajarea, examenele au fost dintotdeauna corecte, cu probe complexe, cu subiecte la vedere, cu bilete alese de candidati, nici nu avea cum sa faciliteze angajarea cuiva avand in vedere ca comisiile sunt formate dintr-un numar foarte mare de persoane, inclusiv persoane de la OAMMR, si alte institutii.
    La intrebarea: „Institutiile statului o intreaba daca plateste impozit pe banii primiti de la aceste postliceale, cat si de la vreo doua scoli de soferi unde preda elevilor?!! Nu plateste, pt ca este bine plantata in SISTEM!” află că aceste cursuri sunt gratis, soferii nu plătesc nimic, absotut nici un sfant.
    Deci, nu ne putem permite sa calomniem persoane nevinovate si corecte.
    Toate cele bune!
    Toate cele bune!

  9. Jojo, cred ca pentru ceea ce afirmi stii foarte bine ca poti fi actionat in instanta, aduci acuzatii nefondate, total neadevarate unei persoane care a dat dovada de corectitudine din toate punctele de vedere. Te informez ca doamna manager nu a predat niciodata la Scoala Postliceala Sanitara „MOLDOVA” Roman, deci nu putem vorbi de „seful mare iti preda, cu seful mare negociezi suma angajarii si totul merge k pe roate”.
    Niciodată nu am auzit o persoană care să fi negociat angajarea, examenele au fost dintotdeauna corecte, cu probe complexe, cu subiecte la vedere, cu bilete alese de candidati, nici nu avea cum sa faciliteze angajarea cuiva avand in vedere ca comisiile sunt formate dintr-un numar foarte mare de persoane, inclusiv persoane de la OAMMR, si alte institutii.
    La intrebarea: „Institutiile statului o intreaba daca plateste impozit pe banii primiti de la aceste postliceale, cat si de la vreo doua scoli de soferi unde preda elevilor?!! Nu plateste, pt ca este bine plantata in SISTEM!” află că aceste cursuri sunt gratis, soferii nu plătesc nimic, absotut nici un sfant.
    Deci, nu ne putem permite sa calomniem persoane nevinovate si corecte.
    Toate cele bune!

Comentariile sunt închise.