0:00

PS Ioachim Băcăuanul, cu jalba-n proțap la consilierii locali, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Discuțiile stârnite în ședința de Consiliu Local de joia trecută pe tema cedării unui teren de peste 8.000 mp Arhiepiscopiei pentru modernizarea Spitalului Vechi nu au rămas fără ecou. Pe 1 august, PS Ioachim Băcăuanul, primarul Laurențiu Leoreanu și membrii Consiliului Local au discutat pe seama memoriului înaintat de Centrul eparhial vizând terenul amplasat în proximitatea Spitalului ”Precista”.

Discuțiile s-au ținut fără presă, însă Arhiepiscopia a remis un comunicat în care vorbește despre virtuți și pocăință, în condițiile în care câțiva consilieri locali au cerut în schimbul terenului cedat un alt teren ce aparține Bisericii.

Ortodoxie şi Ortopraxie

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, le-ar fi vorbit aleșilor despre dragostea pentru Dumnezeu: ”Biserica Ortodoxă, în care şi prin care noi descoperim şi trăim viaţa în Dumnezeu, ne situează pe calea cea dreaptă şi sigură care duce în transcendentul divin. A fi ortodox înseamnă a avea curajul de a mărturisi pe Hristos, Care doreşte «ca toţi să fie una» (Ioan 17, 21), şi a crede cu tărie că în El umanitatea şi cosmosul îşi găsesc împlinirea, se purifică, se desăvârşesc pentru totdeauna, ieșind din sfera negativului, a morţii fizice şi psihice. Cu acest deziderat în suflet, Arhiepiscopia  Romanului şi Bacăului doreşte să consolideze, să reabiliteze şi să doteze potrivit exigenţelor în vigoare patrimoniul spitalicesc de excepţie – Spitalul Precista, unde să-şi împlinească o parte din misiunea hristică faţă de oamenii suferinzi şi neajutoraţi, după programul său social-filantropic intitulat tehnic: Ortodoxie şi Ortopraxie.”

Pacienții din Neamț să rămână în Neamț

Din declarațiile reprezentanților Bisericii reiese că acest spital va avea contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienții nu vor plăti pentru servicii: ”Profilul medical a fost ales în urma analizelor morbidității regionale care au demonstrat că județul Neamț pierde foarte mulți bani prin migrarea paciențiilor către alte entități medicale din alte județe. Acest nou spital nu vine în concurență cu spitalele de acuți din județul Neamț, ci completează paleta medicală de servicii județene. O mare parte dintre pacienții externați din secțiile de acuți din județul Neamț va fi recuperată în această unitate, astfel închizându-se cercul pentru pacienții nemțeni. Datele statistice arată că peste 25% din pacienții județului Neamț migrează spre alte județe”, a declarat  dr. Horea Timiș, consilier management spitalicesc.

Bază de tratament și pentru copii

În comunicatul de presă mai există o ambiguitate legată de decontarea serviciilor. Se știe faptul că cei neasigurați pot primi îngrijiri doar în sistem de urgență. Totuși, reprezentanții Arhiepiscopiei spun că acces la servicii vor avea cei asigurați, dar și cei neasigurați, dar care trebuie să fie asigurați: “Existența acestui nou ansamblu medical se adresează tuturor asiguraților din sistemul național de sănătate, care pot accesa gratuit viitoarele servicii medicale la cele mai înalte standarde occidentale, orice asigurat și neasigurat atât din orașul Roman, cât și de pe tot teritoriul României putând să acceseze aceste servicii medicale”.

Claudia MATEI

Articolul precedentSindicatul de la “centru” îl vede discriminat pe Cănărău
Articolul următorDorința părintelui Iustin Pârvu prinde viață / Monument dedicat eroilor la Nemțișor