iustin 01

Luca Niculae, președintele Asociației Creștin-Ortodoxe Munții Neamțului este din satul Nemțișor, comuna Vânători Neamț și, de ceva timp, se zbate să respecte dorința și cuvântul părintelui Iustin Pârvu, construind în satul său natal, pe o colină din vârful pădurii, un monument dedicat eroilor celui De-al Doilea Război Mondial ce au murit în pădurea de pe Culmea Pleșului. Aici au murit peste 14.000 de soldați, români, ruși și nemți. Proiectul acestui monument a fost început de acum un an și jumătate pe când părintele Iustin Pârvu încă mai trăia, fiind consultat în privința materialului din care va fi construit, dar și cu privire la forma sa inițială. Monumentul va avea formă de cruce și va fi construit din piatră.

„Acest monument dedicat eroilor celui de al Doilea Război Mondial este o inițiativă a părintelui arhimandrit Iustin Pârvu, inițiativă la care a aderat și Asociația Munții Neamțului. Împreună cu dânsul la chilia de la Paltin am proiectat acest monument și ne-a îndrumat cum să arate acest monument. În acest perimetru, respectiv Răucești, Timișești, Târgu-Neamț, Brusturi-Drăgănești, Boiște, Mănăstirea Neamț, Vânători și Nemțișor, a fost cea mai mare pierdere de vieți omenești din cel De-al Doilea Război Mondial. Au murit peste 14.000 de soldați, majoritatea fiind arși de vii. Aici a fost o adevărată ambuscadă. Chiar părintele Iustin Pârvu mi-a mărturisit că această pădure din spatele monumentului nu mai avea nici frunze din cauza obuzelor. Prin acest monument încercăm să refacem istoria acelor zile, mai ales că din păcate nu s-a acordat prea mare importanță din partea statului român”, ne-a declarat Luca Nicolae.

El este recunoscător celor care s-au implicat financiar în ridicarea acestui monument, dar speră în continuare că și alți nemțeni cu credință și dare de mână vor ajuta financiar, mai ales că doar 40% din lucrare este finalizată. O altă supărare a lui Nicolae Luca este și faptul că atunci când a cerut sprijin financiar de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a primit doar binecuvântarea pentru realizarea lucrării. Când a venit vorba de bani, Mitropolia a motivat că nu are! (C.T. STURZU)

Articolul precedentPS Ioachim Băcăuanul, cu jalba-n proțap la consilierii locali
Articolul următorActorul Corneliu-Dan Borcia are nevoie de sânge