canarau revolutionar

* SNAP a reclamat Poliţia şi Jandameria Neamţ la CNCD şi la Avocatul Poporului

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), s-a adresat cu o plângere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Avocatului Poporului, cerând celor două instituţii să ia „măsuri” şi să-i sancţioneze pe cei vinovaţi.

“În fapt, liderul nostru de sindicat a protestat în perioada 14-18.07.2014 în exteriorul şi interiorul Poliţiei Mun. Roman din IPJ Neamţ, cu respectarea legii”, se arată în plângere. “În tot acest timp a fost supus unor abuzuri grave de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ şi Inspectoratului de Poliţie Neamţ. Cănărău Ioan a fost sancţionţionat ilegal de IJJ Neamţ care în procesele verbale descriu că în calitate de membru SNAP a protestat în faţa POLIŢIEI MUN. ROMAN… fără a avea aviz din partea comisiei de avizare din Primăria Roman. Se vede destul de clar procesul ilegal de discriminare la care a fost supus liderul de sindicat al organizaţiei noastre care a fost sancţionat doar pentru că a protestat în calitatea pe care o are, de membru al unui sindicat al poliţiştilor.
Contravenţia la care se face referire nu se regăşeşte în niciun act normativ de pe teritoriul României. (…) Pentru organizarea protestului au fost parcurşi toţi paşii legali, iar aplicarea unei sancţiuni contravenţionale nu stabileşte vinovăţia colegului nostru”.

Plângerea continuă cu descrierea altor “abuzuri” la care a fost supus agentul Cănărău, culminând cu “notificarea IPJ Neamţ prin care i se cerea imperativ să renunţe la grevă, în caz contrar urmând să fie sesizat Tribunalul Neamţ” (n.r. – instanţa a fost sesizată, dar IPJ Neamţ a retras acţiunea pe motiv că nu mai avea obiect, întrucât liderul SNAP Neamţ a renunţat la greva foamei după 30 de ore). Totodată, Iulian Surugiu încadrează tot la “abuzuri” faptul că un ofiţer de serviciu l-a bruscat pe Cănărău când voia să intre în holul Poliţiei Roman, mai exact “l-a împins ţipând la el”, şi faptul că liderul SNAP Neamţ a fost nevoit să sune la 112 şi să cheme un echipaj medical când i s-a făcut rău, pentru că nu a fost lăsat să ducă la cabinetul din instituţie.

Rămâne de văzut câţi poliţişti vor pleca din SNAP Neamţ, după săptămâna de proteste a lui Ioan Cănărău, care a reuşit să-i enerveze până şi pe proprii membri de sindicat. O parte din ei, mai exact cei care lucrează la Secţia Rurală Săbăoani, chiar au redactat un memoriu pentru echipa de control venită de la Bucureşti să verifice numeroase sesizări făcute de Ioan Cănărău, în numele SNAP. În documentul respectiv, poliţiştii au afirmat că nu sunt de acord cu acţiunile liderului de sindicat şi nu se simt reprezentaţi de el. (C. MIRCEA)

Articolul precedentVeronica Micle şi poezia sa
Articolul următorPS Ioachim Băcăuanul, cu jalba-n proțap la consilierii locali