0:00

Prospecțiunile și comunicatul Prefecturii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pe adresa redacțiilor instituțiilor media din Neamț a sosit, cu data de 1 iulie, un comunicat de la Instituția Prefectului, din care aflăm că Ioan Vlad Angheluță ”a moderat” o reuniune cu caracter tehnic privind lucrările de achiziție date geofizice 2D și 3D, care se vor desfășura în perioada iunie – septembrie 2014 pentru beneficiarul SNGN ROMGAZ SA, pe teritoriul a 28 de unități administrativ-teritoriale. Punct. Și de aici încep problemele, nu neapărat din punctul de vedere al Prefecturii, cât a modului de întocmire a comunicatului.

Reuniunea a avut mai multe obiective, pornind de la medierea pentru… corecta informare a cetățenilor, prezentarea completă, transparentă a modului și scopului în care se realizează activitatea de prospectare, dezamorsarea unor situații conflictuale (care sunt în acest moment, în afară de cele prestabilite?) și, în fine, important și chiar necesar, ”respectarea prevederilor legale de către factorii implicaţi, în vederea menţinerii unui climat de normalitate şi ordine publică”.

Aflăm apoi ce se știa din toamna trecută, că lucrarea este pentru Romgaz și statul român, că cei de la Prospecțiuni spun că totul este legal – ALTFEL NU SE IMPLICA PREFECTURA, NU? – și că pe primari nu-i prea interesează, ca și pe locuitorii comunelor, decât să câștige un ban, dacă se poate înainte de începerea lucrărilor. Subliniat în comunicatul prefecturii apare și următorul paragraf: ”Proiectul nu are nicio legătură cu exploatarea gazelor de şist”, declarație apărută în dreptul reprezentanților Romgaz, beneficiarii măsurătorilor și care se presupune că știu despre ce vorbesc. Nimic nou nici aici, deoarece în toamnă au existat comunicate, citite, necitite, publicate sau nu, exact cu acest conținut.

Punctul de vedere al prefectului Ioan Vlad Angheluță pare pertinent: ”Prefectul judeţului a precizat că o parte din cauzele generatoare de stări conflictuale au la bază şi identificarea incompletă sau ineficientă a metodelor de informare folosite de companie pentru convingerea locuitorilor respectivelor zone asupra corectitudinii şi beneficiilor generate de aceste activităţi. În lipsa unei transparenţe şi a unei comunicări eficiente, concluziile corecte asupra activităţii sunt înlocuite de zvonuri sau informaţii care nu au nicio legătură cu activitatea de fond şi beneficiile acesteia”. Rămân câteva lucruri care nu s-au spus la ”reuniunea” de la Prefectură.

În primul rând, nu s-a spus exact de ce a fost nevoie de acestă reuniune de lucru. Simplu: pentru că reprezentantul Guvernului în teritoriu trebuie, cumva, să dreagă busuiocul pentru întreruperea lucrărilor care s-a făcut pe baza unei ordonanțe a Parchetului de la lângă Judecătoria Piatra Neamț, prin care s-a dispus oprirea temporară a lucrărilor, până la obținerea autorizației. Există vreo noutate în acest caz? Există, că altfel nu se făcea ”reuniunea” prietenească și constructiv-educativă. Între timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a emis pe data de 11.06.2014 o ordonanță de casare pentru soluția dată la Piatra Neamț. Casarea s-a dispus atât cu privire la firma Prospecțiuni SA, cât și a reprezentantului ei de la acea vreme, domnul Gheorghe Dăianu. Fără să ne pricepem foarte bine în domeniu juridic, probabil că instanța bucureșteană a dat decizia deoarece Prospecțiuni SA și-a făcut treaba în limitele legii, nefiind nevoie de autorizație de construcție. Iar dacă lucrările s-au desfășurat în limitele legii, cine răspunde de întârzierea lor? Probabil nimeni nu vrea să se uite măcar pe un deviz cu eventuale despăgubiri, nu că ar fi cumva cazul.

Valentin BĂLĂNESCU

Prospecțiunile și comunicatul Prefecturii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

ROMÂNIA
MINISTERUL AFACERILOR  INTERNE
INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢUL NEAMŢ
CANCELARIA PREFECTULUI

1 iulie 2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Prefectul judeţului – domnul Ioan Vlad Angheluţă a moderat, astăzi – 1 iulie 2014, o reuniune cu caracter tehnic privind lucrările de achiziţie date geofizice 2D şi 3D, care se vor desfăşura în perioada iunie – septembrie 2014 pentru beneficiarul SNGN ROMGAZ SA, pe teritoriul a 28 de unități administrativ teritoriale.

Obiectivele acestei reuniuni, enunțate de către inițiatori, au fost:

Medierea, între autoritățile administrației publice locale și beneficiarii lucrărilor, pentru corecta informare a cetățenilor;

Mesajul privind respectarea prevederilor legale de către factorii implicaţi, în vederea menţinerii unui climat de normalitate şi ordine publică;

Prezentarea completă, transparentă a modului şi scopului în care se realizează activitatea de prospectare;

Dezamorsarea unor situaţii conflictuale şi prevenirea producerii altora noi;

Reprezentanții SNGN Romgaz, beneficiarii acestor lucrări, au precizat că au o experienţă de peste 65 de ani de activitate, pe teritoriul întregii țări. Proiectul nu are nicio legătură cu exploatarea gazelor de şist. De asemenea, au menţionat că există voci (inclusiv anumite organizaţii neguvernamentale) care au distorsionat informaţia și cel mai probabil, beneficiarii acestor acţiuni, entităţi mari, au interese economice de blocare a acestor prospecțiuni. Pe fond, aceste lucrări vizează realizarea independenţei energetice a țării, dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă. Astfel de lucrări s-au mai făcut şi în urmă cu 10 ani, fără probleme.

Reprezentanţii companiei de prospecțiuni au precizat că desfăşoară o activitate perfect legală şi au trimis memorii tehnice la toate consiliile locale şi primăriile din comunele în care urmează să desfăşoare activităţi. Aceştia au informat asistenţa că au participat la şedinţe de consiliu local şi au contactat proprietarii identificați ai terenurilor. Din perspectiva comunicării, aceştia au informat că au distribuit flayere cu informații.

Toate lucrările se fac în beneficiul Romgaz şi al statului român, au precizat specialiştii companiilor implicate în aceste activităţi, de aceea nu trebuie să existe un conflict între Romgaz şi autorităţile locale, pentru o chestiune în beneficiul tuturor. Potrivit beneficiarilor, zvonurile și manipulările referitoare la conexiunea dintre lucrări şi gazele de şist aparţin unor grupuri de presiune care au interes în blocarea realizării acestor prospecţiuni. Lucrările de achiziții date geofizice 2D sau 3 D au ca obiectiv formarea unei imaginii cât mai fidele asupra structurii pământului, în vederea găsirii de zăcământ. Informaţiile sunt cunoscute de acum 50 de ani, sunt exploatări vechi și, pentru a continua producţia în aceste zone, trebuie găsite alte zăcăminte. Acest lucru se face în timp. Odată proiectul finalizat, datele vor fi exploatate de către Romgaz, iar specialiștii firmei vor decide, în cunoştinţă de cauză, unde trebuie realizate forajele.

Prefectul judeţului a precizat că o parte din cauzele generatoare de stări conflictuale au la bază şi identificarea incompletă sau ineficientă a metodelor de informare folosite de companie pentru convingerea locuitorilor respectivelor zone asupra corectitudinii şi beneficiilor generate de aceste activităţi. În lipsa unei transparenţe şi a unei comunicări eficiente, concluziile corecte asupra activităţii sunt înlocuite de zvonuri sau informaţii care nu au nicio legătură cu activitatea de fond şi beneficiile acesteia.

Reprezentanţii autorităţilor locale au ridicat problema despăgubirilor acordate proprietarilor de terenuri sau celor cărora li s-au concesionat aceste suprafeţe, respectiv modalitatea achitării acestora către beneficiari, promisiunea achitării ulterioare a unor astfel de despăgubiri fiind, în general, neagreată de proprietari.

Alături de reprezentanţii companiilor implicate în activitate de prospecţiuni au participat conducerea Consiliului Judeţean Neamţ şi conducerile primăriilor următoarelor localităţi: Dulceşti; Făurei; Valea Ursului; Podoleni; Zăneşti; Români; Roznov; Secuieni; Trifeşti; Horia; Dochia; Ruginoasa; Bârgăuani; Girov; Ştefan cel Mare; Războieni; Bodeşti; Tupilaţi; Ţibucani; Păstrăveni; Petricani. De la activitate au lipsit edilii următoarelor localităţi (cărora li s-au transmis invitaţii de participare): Mărgineni; Moldoveni; Icuşeşti; Ion Creangă; Dragomireşti; Urecheni; Văleni.

Articolul precedentSpor natural negativ şi în aprilie 2014
Articolul următorDebut de foc pentru Ceahlăul în Liga I