0:00

* proiectul va dura 19 luni, are valoarea totală de 1,211 milioane lei și va fi pus în practică la Târgu Neamț, Răucești și Pipirig

La Târgu Neamț, în următorul an și jumătate, va apărea un centru zonal destinat copiilor aflați în dificultate și/sau în situații de risc, iar la Răucești și Pipirig vor apărea servicii comunitare pentru același tip de copii și familiile acestora. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a depus un proiect spre finanțare din Fondul Român de Dezvoltare Socială, ”prin Granturile SEE 2009-2014 – Apelul «Sinergii pentru viitor – copii în situații de risc»”. Întru ”reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”, a obținut finanțare pentru proiectul ”Centru zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate”.

Dincolo de limbajul specific, importanța proiectului rezultă din valoare – 1.211.155 lei, din faptul că partea de contribuție proprie este de 0 (zero) lei, că trei unități administrativ-teritoriale vor fi angrenate pe același drum și că, pe parcurs și la final, copiii cu probleme sau proveniți din familii cu probleme vor beneficia, cel puțin teoretic, de niște servicii care să facă să le fie mai bine. Proiectul DGASPC se derulează în parteneriat cu primăriile Târgu Neamţ, Răucești și Pipirig, va dura 19 luni pentru a fi pus în practică, plus încă 5 ani după-aceea se vor asigura cheltuielile de continuitate, prin grija acestor primării și a județului. La Târgu Neamț va fi înființat centrul zonal, precum și un serviciu comunitar de resurse destinat copiilor în dificultate și familiilor acestora.

Alte două servicii comunitare, de același tip, vor fi înființate și la Răucești și Pipirig. Principalul obiectiv ce se dorește atins prin acestea este ”diminuarea riscului de abandon școlar/ familial, de expunere la orice formă de abuz, neglijare, discriminare pentru cel puțin 150 de copii din zona Târgu Neamț, precum și creșterea nivelului de cunoaștere și respectare a drepturilor copilului și a efectelor încălcării acestora în mediul familial, conștientizarea întregii comunități locale asupra riscurilor și consecințele marginalizării sociale asupra dezvoltării psiho-sociale a copilului”. Ca să poată merge înainte cu proiectul, DGASPC Neamț avea nevoie de angajamentul Consiliului Județean că va participa la susținerea costurilor de implementare a proiectului și că va asigura costurile cu păstrarea proiectului încă 5 ani după finalizarea acestuia, condiții impuse prin ghidul de finanțare. Și l-a primit, cu unanimitate. (D.O.)

Articolul precedentVoleibalist pietrean convocat la lotul naţional
Articolul următorPericolele din trafic: câinii vagabonzi şi şoferii beţi