0:00

Programul de depistare a cancerului de col uterin continuă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* doar în primul trimestru al acestui an, 75 de rezultate pozitive au fost descoperite în urma testelor Babeș-Papanicolau

Ministerul Sănătăţii va derula şi în acest an Programul Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Prin implementarea unui astfel de program, Ministerul Sănătăţii (MS) urmăreşte, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu leziuni incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate, se arată într-un comunicat remis de MS. În primul trimestru al acestui an, au fost eliberate și completate, în județul Neamț, 1.422 de fișe de consiliere. Din acestea, doar 934 au fost completate. După consiliere și control, 75 de teste au ieșit pozitiv și 859 negativ. Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii trei ani.

Testarea în cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile 3 examene citologice Babeş-Papanicolau normale. Programul gratuit al MS se adresează care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. În cadrul programului există un număr 97 de reţele unde se recoltează probe pentru testarea Babeş-Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare după cinci ani. Programul benefiaciază anul acesta de un buget de peste 13.000.000 de lei. Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice. Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPalatul Administrativ din Roman a împlinit 80 de ani
Articolul următorPoliţiştii nu vor nici copii infractori, nici copii victime