0:00

Ministerul Sănătății anunță un program de depistare activă a tuberculozei ce va avea loc în 11 județe, inclusiv în Neamț. Mai sunt incluse în program județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea și Vaslui. Acțiunea face parte din programul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei, 3,5 milioane de euro, este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.

“Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar“, anunță Ministerul Sănătății.

Program de depistare a tuberculozei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei. Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități cu risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene. Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

“România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă“, conform Ministerului Sănătății. (G. S.)

Articolul precedentMara Calista, deputat PNL: „Guvernul Ciucă anunță începerea fazei a cincea a Programului Operațional de ajutorare a persoanelor dezavantaje”
Articolul următorTraficant de migranți condamnat la închisoare după ce pe doi i-a ucis
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.