0:00

Primar Laurențiu Leoreanu: Romanul este un oraș european!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ca-n fiecare an, primarul Laurențiu Leoreanu a prezentat la început de primăvară raportul de activitate pe anul trecut. Edilul Romanului le-a mulțumit romașcanilor pentru încrederea acordată și pentru implicare: “După cinci ani de mandat afirm cu încredere că Romanul este un oraș european, cu o identitate definită și apreciată atât în țară, cât și în străinătate, în plină dezvoltare, chiar dacă semnele încheierii crizei economice mondiale întârzie să apară. Pentru 2014 dorim să asigurăm finanțarea proiectelor în lucru și să efectuăm  documentația preliminară pentru o serie de proiecte, astfel încât să fim pregătiți la apariția ghidurilor de finanțare pentru 2014-2020”.

Cele mai mari investiții de după 1990

2013 a însemnat în domeniul investițiilor finalizarea a două mari și dificile obiective: Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Roman (PIDU) și consolidarea blocului de locuințe din str. Nicolae Titulescu nr. 3. “PIDU este proiectul cu cea mai mare finanțare europeană atrasă și cea mai complexă investiție realizată în Roman după 1989. Lucrările au vizat modernizarea scuarului de lângă Hotelul Roman, a modulelor I și IV ale Pietonalului Ștefan cel Mare și a 30 de străzi din municipiu. Municipiul Roman este singurul din zona Moldovei care se poate mândri cu încheierea la termen în 2013 a PIDU”, a declarat primarul Leoreanu.

Prin PIDU suplimentar se vor amenaja alte 10 obicetive, printre care parcarea din spatele Casei de Cultură, cea de pe Dobrogeanu Gherea sau parcarea de la Poștă. Reabilitarea și modernizarea zonei de agrement-bazine de înot este un alt proiect ambițios, termenul de finalizare a celor trei bazine fiind luna iulie 2014. Obiectivul modernizare artera Roman – Est – DJ207A – strada Plopilor – DN2 a demarat în 2013, și va continua în acest an.

Primar Laurențiu Leoreanu: Romanul este un oraș european!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În 2014 vor continua și reparațiile capitale și de modernizare a Arterei Roman-Vest, realizate în proporție de 30%. Un alt proiect ce va continua în acest an și care se va încheia în 2015 este dedicat reabilitării Bibliotecii municipale ”George Radu Melidon”. Microhidrocentrala pe râul Moldova este una dintre cele mai mari investiții derulate în Roman dupa 1990. Executantul a realizat aproape 78%, iar la mijlocul anului microhidrocentrala va deveni funcțională.

Rețele de apă și canalizare modernizate

În cadrul programului Administraţiei Fondului de Mediu s-au realizat lucrări pentru reţele de apă de pe str. Ciocârliei, Ocniţei, Lupeni, Pescarilor, Urzicii, Tinosului, Cărămidăriei, Prundului, Salciei, Zebrei, Cornului, Morţun, Meşteşugarilor, Mierlei, Otilia Cazimir, Max Blecher. Dacă AFM va onora integral sumele de bani necesare, la terminarea investiției în 2014 toate străzile din cartierul Nicolae Bălcescu vor avea alimentare cu apa, iar noul cartier Primăverii va fi echipat atât cu rețea de apă cât și de canalizare.

În urma solicitărilor administrației locale către Apa Serv, s-a stabilit un calendar de lucrări de investiții, fiind executate lucrări pentru sistemul de canalizare pe porțiuni din străzile: Tudor Vladimirescu bl. 4-8, Gloriei bl. 2A, Roman-Vodă, Olteniei, Libertății, Aleea Liliacului, Ecaterina Teodoroiu și C.A. Rosetti. În plus, prin proiectul european câștigat de Apa Serv, se va extinde rețeaua de canalizare a municipiului cu aproximativ 14,9 kilometri, pe 34 de străzi.

Siguranța cetățenilor

Angajaţii Poliţiei Locale au participat la 2.101 de misiuni planificate pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și împreună cu Poliţia Roman au  desfășurat 472 misiuni pentru combaterea cerșetoriei, a furturilor din auto și buzunare. Anul anterior, polițiștii locali au dat 677 avertismente verbale, 2.166 avertismente scrise și 1.783 sancțiuni contravenționale în valoare de 242.405 lei. Polițiștii locali au reținut 20 de infractori, ce au fost predaţi Poliţiei Roman pentru cercetare. Prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență s-a acordat o atenție sporită în 2013 campaniilor de popularizare în rândurile cetățenilor a măsurilor de prevenire a dezastrelor, de comportare în cazul unor situații de urgență sau a celor necesare pentru înlăturarea efectelor acestora.

Romanul – un plămân verde

Primăria Roman a participat la campania internaţională “Stinge lumina!”, acțiune în urma căreia s-a constatat la nivelul municipiului o reducere a consumului de energie electrică de 850 kWh. S-a organizat ediţia a IV-a a concursului local “Curăţenia de primăvară începe cu noi, pentru noi!”, care a avut ca obiectiv principal încurajarea cetăţenilor să întreţină în bune condiţii spaţiile publice.

În cadrul Campaniei “Luna pădurii” s-a realizat plantarea de puieți în mai multe zone ale orașului. Primăria s-a implicat și în organizarea celei de-a treia Campanii “Let’s Do It, Romania!”, când 550 de voluntari au colectat peste 300 de saci cu deşeuri. O atenţie s-a acordat întreţinerii spaţiilor verzi din municipiu, fiind modernizată o suprafață de 146.750 mp. Prin forțe proprii au fost plantați 1.600 de arbori din speciile mesteacăn, paltin, frasin, tei, molid sau magnolia. Pentru a da o pată de culoare şi a înfrumuseţa orașul, au fost plantate 25.000 de panseluțe, 25.000 de petunii, 2.500 crizanteme și 200 mușcate curgătoare.

Primar Laurențiu Leoreanu: Romanul este un oraș european!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Relații de colaborare și înfrățire

În 2013, Primăria Roman a menţinut o corespondenţă permanentă cu autorităţile locale din oraşele înfrăţite, demarând discuții pentru o colaborare pe multiple planuri cu orașele Latina și Florența (Italia) și Larisa (Grecia). “Cu ocazia participării la International Fermented Food Expo, manifestare internațională care a avut loc în Coreea de Sud, am încheiat o Înțelegere de Cooperare cu orașul Sunchang-gun – în scopul promovării înțelegerii culturii și tradiției fiecărui oraș, fiind primul document care consemnează o relaţie internaţională de colaborare a municipiului cu o localitate din Orientul Îndepărtat”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Recunoaștere la nivel național

În cadrul Galei “Oraşul reciclării”, municipiul Roman a primit Premiul de excelenţă la categoria “Linia Întâi” pentru colectarea selectivă a 133 de tone de deşeuri de ambalaje. În cadrul Târgului Internațional de Investiții ”Împreună reconstruim România”, Primăria Roman a fost răsplătită cu un premiu, fiind printre primele 10 primării din țară care au fost premiate pentru modul în care au administrat și au dezvoltat localitățile.

Primar Laurențiu Leoreanu: Romanul este un oraș european!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La cea de-a IX-a ediție a Galei Premiilor de Excelență Administratie.ro, administrația romașcană a primit Premiul de Excelență pentru „Cele mai valoroase lucrări de infrastructură”. În cadrul Galei Naționale a Voluntariatului, printre cei 23 de câștigători s-a regăsit și Primăria Roman pentru Proiectul de voluntariat al Anului în domeniul Protecția Mediului și Animalelor – Ecopatrula Școlară. (C. MATEI)

Articolul precedentCultura, valorile și tradițiile, în atenția autorităților
Articolul următorDeputat Liviu Harbuz: “România ca victimă a scandalului substituirii cărnii de vită cu cea de cal”