0:00

Deputat Liviu Harbuz: “România ca victimă a scandalului substituirii cărnii de vită cu cea de cal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nevinovăţia este dovedită demult, însă imaginea rămâne “afectată” Anul trecut, în data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa. Deşi în acea notificare a Comisiei Europene nu se făcea niciun moment referire la România, menţionându-se doar furnizorul de carne Comigel din Franţa, în cazul acestui scandalul, vina a căzut pe o firmă românească de la care a fost obţinută carnea de cal.

Aşa cum s-a descoperit în ianuarie 2013, marfa a fost furnizată cu etichetarea corespunzătoare. Acest lucru rezultă şi din facturile companiei olandeze implicate. Dar nimic nu s-a schimbat faţă de daunele aduse industriei cărnii din România. Companiile de unde a fost furnizată carnea etichetată corespunzător şi ulterior fals reetichetată au intrat în turbulenţe economice.

În prezent aceste companii nu mai vor să comenteze incidentele şi vor să depăşească acest scandal. Până acum compania olandeză implicată a scăpat nepedepsită. Comerciantul olandez de carne a livrat între 2011-2013 carne de vită fals etichetată la peste 500 de firme din toată Europa, livrări ce aveau în conţinut şi carne de cal.

Pe 10 aprilie 2013 autorităţile olandeze au făcut cunoscut că firma de import-export cu ridicata Willy Selten a vândut în cei 2 ani 50.0000 tone de carne fals declarată. Numai în Germania sunt 124 de firme de comerţ, de prelucrare a cărnii şi măcelării care au cumpărat carne de la furnizorul din Olanda între 2011-2013.

Procedurile judiciare sunt încă în desfăşurare iar managerul companiei nu a fost deocamdată condamnat. Companiei de prelucrare a cărnii din Franţa care a fost implicată în afacere i s-a retras între timp licenţa şi a dat ulterior faliment. Cu toate că ancheta Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a relevat faptul că respectivele unităţi au respectat legislaţia în vigoare, produsele au fost corect etichetate şi nu au trimis către statele membre carne tocată, de la declanşarea scandalului, exporturile de carne de vită au scăzut cu 40%, iar cele la carnea de cal cu 25%. Un bilanţ terifiant pentru ţara care are al doilea cel mai mare număr de cai după Rusia. Astfel, pe viitor, trebuie să fim mult mai determinaţi în susţinerea serviciilor veterinare din România, care au dat dovadă încă o dată de profesionalism şi eficienţă.

Deputat Liviu HARBUZ

Articolul precedentPrimar Laurențiu Leoreanu: Romanul este un oraș european!
Articolul următorSenator Leonard Cadăr: “Vremea conducătorilor fanarioţi a apus de mult”

1 COMENTARIU

  1. ALO DOMNU DEPUTAT, LASATIO MAI MOALE CU DECLARATIILE POMPOASE SI EXPLICATI-NE CUM IL TINETI DV IN SPATE PE ULEA SORIN, MAI ALES CA STIE TOT GIUDETUL, IAR SORINEL O TINE SUS SI TARE,(…). HAI BRE NE SPUI CUM SI DE CE SI DUPA VORGHIM SI DESPRE …CAI MORTI?!

Comentariile sunt închise.