0:00

  • un apartament ar putea costa între 25.000 şi 30.000 de euro, iar chiriaşii nu au aceşti bani
  • „Legea 360 prevede obligaţia ca poliţistului să i se asigure locuinţă de serviciu, dar în ţara asta poliţiştii nu au drepturi decât pe hârtie”, a declarat Neculai Isache, vicepreşedintele SNPPC
  • „Blocul avea şase etaje construite când l-a preluat ANL. E bătaie de joc”, crede singurul pompier care locuieşte la T1

Cei 12 angajaţi MAI, care locuiesc cu chirie în blocul T1 de pe strada General Dăscălescu din Piatra Neamţ, nu au altă posibilitate de a-şi cumpăra casele decât cu banii jos. Şi este vorba de sume între 25.000 şi 30.000 de euro, pe care nu le au. Mai mult, poliţiştii au deja credite de nevoi personale pentru care plătesc rate lunare, au de achitat chiriile abia mărite la 300-400 de lei pe lună, aşa că şansele lor de a mai putea suporta încă un set de rate ca să-şi cumpere casele sunt extrem de mici spre deloc. Iar soluţii concrete nu prea are nimeni.
„Construcţia acelui bloc a început în 1992, din fondurile ministerului, care nu a avut forţa financiară să termine lucrările şi atunci a predat imobilul, prin protocol, domeniului public al statului”, ne-a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „IPJ Neamţ a primit 13 apartamente, un singur lucrător de la Evidenţa persoanei şi-a cumpărat casa, iar 12 au rămas în regim de chiriaşi. Cât timp locuinţele au fost ale inspectoratului, nimeni nu a plătit chirie, de anul trecut, însă, fiecare poliţist plăteşte în jur de 400 de lei, în funcţie de suprafaţă. Mulţi au venit să se plângă la mine, dar eu nu am ce face de vreme ce blocul nu este în proprietatea MAI, aşa că i-am trimis la primărie”.
Viceprimarul Aurelia Simionică a repetat, ceea ce a mai declarat public, şi anume că Primăria Piatra Neamţ este doar un intermediar în toată povestea: „Locuinţele respective au regim de ANL-uri, până şi chiria s-a stabilit în conformitate cu un ordin de ministru. În acest moment am în lucru 80 de dosare de la chiriaşii ANL care vor să-şi cumpere casele şi nu este corect ca pentru poliţişti, jandarmi sau pompieri să se acorde vreo facilitate, iar pentru ceilalţi nu. Oricum nici nu avem cu ce să-i ajutăm pentru că noi luăm banii de pe locuinţe, dar îi trimitem mai departe la ANL, pentru construirea altor blocuri. Nu putem stabili noi, la nivel de primărie, plata în rate pentru că discutăm despre regim ANL. Singurele lucruri cu care i-am mai ajutat au fost antecontractele, certificatele energetice şi cadastrarea pe imobil”.
Neculai Isache, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, crede că singura şansă ar fi o înţelegere instituţională: „Legea 360 prevede obligaţia ca poliţistului să i se asigure locuinţă de serviciu, dar în ţara asta poliţiştii nu au drepturi decât pe hârtie. Ne vom adresa MAI şi IGPR, să facă demersuri pe lângă ANL să le acorde un termen de 10 ani, să zicem, poliţiştilor care locuiesc la T1, pentru a-şi cumpăra casele. Nu au cum să facă faţă unui alt credit, în condiţiile în care au deja rate la bancă şi plătesc chirie lunar. Iar acolo locuiesc cei care chiar nu au avut posibilităţi şi nu şi-au permis un credit ipotecar pentru o locuinţă”.

„M-a plouat, am făcut reparaţii din banii mei, dar am plătit şi chirie”

Printre angajaţii MAI chiriaşi în blocul T1 se numără doi jandarmi şi un singur pompier, care locuieşte la etajul IX, a fost plouat ani la rând şi şi-a reparat singur pereţii. „Din 2005 au început problemele”, ne-a declarat Corneliu Şoancă. „M-a plouat, că până acum numai plouat am fost din toate punctele de vedere. În februarie m-am trezit cu un centimetru de apă pe parchetul din dormitor. Covoarele, mobila, parchetul au avut de suferit. Peretele prin care se infiltra apa mi-l repar singur. Am luat 3 saci de ciment special, îmi mai trebuie 6. Am bătut drumurile şi am dat telefoane zilnic pe la directorii de la Locativ Serv până au venit să izoleze şi să pună tablă pe un tronson, ca să nu mai am probleme. E curată bătaie de joc cu ANL-urile astea, treabă de mântuială. M-am întâlnit cu un coleg care stă în Mărăţei, într-o mansardă din asta din OSB căptuşit. Are copil de un an şi îi este frică să nu atingă vreo priză. Nimic nu e sigur în casa lui, curge apa şuvoaie în bucătărie. Mai bine iei un apartament vechi şi asta este. Eu, acum, pot spune că sunt printre cei fericiţi. Nu mai am infiltraţii, am să repar pereţii şi pe urmă iau credit ipotecar să-l cumpăr, că nu am unde găsi altul. Dar nu-i corect! Să plătesc şi materialele din banii mei, să plătesc şi chirie, că domnul director de la Locativ mi-a spus că nu se poate să ne compensăm cu chiria. Nu este corect nici faptul că blocul a fost ridicat parţial din banii ministerului, iar acum noi trebuie să plătim iar apartamentele. Din câte ştiu eu, când l-a preluat statul era deja pe la etajul VI şi firesc era ca angajaţii MAI să nu mai plătească încă o dată”.
Problema cu plata dublă i-a atras atenţia şi şefului Poliţiei Neamţ. „Am trimis adresă la Direcţia juridică din IGPR să vedem în ce măsură se poate rezolva această problemă, pentru că într-adevăr nu este corect să plătim de două ori – o dată ministerul, o dată angajatul – pentru acelaşi apartament”, a conchis comisarul şef Tablan.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentAtenție, se deratizează!
Articolul următorCuliţă Tărâţă a ajuns pe culmile supărării