0:00

* Tribunalul Neamţ a emis mandate şi pe numele contabilei sale, dar şi pentru cei doi afacerişti care-i livrau facturi fictive
* toţi au atacat decizia instanţei care i-a trimis după gratii până pe 7 ianuarie 2015

După mai bine de opt ore de audieri, după miezul nopţii de 8 spre 9 decembrie, Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a lui Nicolae Lucian Mursez (46 de ani) – patronul firmei Scorseze Security International SRL, a contabilei sale Gabriela Gherbali, şi a celor doi afacerişti din Neamţ (Liviu Ioan Ciobanu şi Mihai Marin). Toţi au fost de acord să dea declaraţii şi au vorbit ore în şir, în speranţa că vor întinde procesul dincolo de ora 1 noaptea, când le expirau ordonanţele de reţinere. După ce-au aflat sentinţa, cei 4 au făcut contestaţie şi urmează ca judecătorii de la Curtea de Apel Bacău să ia decizia finală în privinţa arestării.

Firma Scorseze Security, foarte cunoscută în Capitală, are faima că de vreo 10 ani încoace trăieşte doar din contracte cu statul. Conform presei centrale, printre clienţii Scorseze se numără Registrul Auto Român, Imprimeria Naţională, Transelectrica, Primăria Sectorului 3, Societatea Naţională a Huilei SA, Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului, Romatsa, Electrocentrale SA, Societatea Naţională Radiocomunicaţii şi Admnistraţia lacuri parcuri Bucureşti. Unul dintre contractele controversate a fost încheiat cu Regia Metrorex, de la care firma lui Mursez a obţinut 4 milioane de euro numai în ultimul an.

Conform procurorilor DIICOT, patronul şi contabila Scorseze au folosit, în ultimii doi ani, mai multe firme fantomă pentru a introduce în contabilitate cheltuielie fictive, cu scopul de a scădea profitul impozabil.

„În fapt, ca mod de operare specific al suspecţilor cercetaţi, s-a reţinut identificarea şi preluarea prin intermediari a unor societăţi comerciale care aveau în posesie sau care puteau să obţină documente cu regim special, utilizate în comerţul cu material lemnos şi folosirea ulterioară a acestor documente, precum şi a unor facturi şi chitanţe completate fictiv, pentru a se atesta livrarea către societăţile comerciale beneficiare a unor cantităţi importante de mărfuri, în special material lemnos primar şi secundar”, se arată în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că prin 3 firme fantomă administrate de Ciobanu, Marin şi un anumit Cristian Crăcăoanu, care este cercetat în stare de libertate, s-au facturat fictiv mărfuri în valoare de aproape 146.000.000 lei, iar prejudiciul în dauna bugetului de stat a fost estimat la 35.000 de lei. (C. MIRCEA)

Articolul precedentAdolescent salvat din ştreang de propria mamă
Articolul următor… pe scurt …