0:00

Polițiștii nemțeni trec la verificarea legalității comerțului cu articole pirotehnice specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Planul național „Foc de artificii”, elaborat de Inspectoratul General al Poliției Române vine după suita de incidente care s-au petrecut din 2005 încoace, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau „la liber”.
Un an mai târziu, legea a restricționat comercializarea acestui tip de materiale, iar efectele pozitive s-au văzut imediat – numărul rănirilor scăzând de la 350 în 2005 la o medie de 25 de cazuri anual. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani.
Articolele pirotehnice trebuie să  aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa și categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. În cagoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor – steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi și vulcani.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile amintite mai sus către persoanele cu vârste mai mici decât limita legală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. „Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Neamț va combate cu fermitate comerțul ilegal cu articole pirotehnice, dar și folosirea ilegală a acestora. În acest sens, vor fi dispuse măsuri care să asigure un climat de ordine publică și să prevină apariția unor evenimente nedorite”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspectorul Bogdan Ghebaur. (A.S.)

Articolul precedentRâul Moldova traversează microhidrocentrala
Articolul următorCrimă la Dămuc