0:00

Horeca, service-uri auto, comerț, construcții și conexe, transport, gardă și protecție, servicii de întreținere corporală, servicii de curățenie, servicii de alimentație publică – sunt câteva din activitățile economice care din luna martie intră sub tirul controalelor ANAF. Sunt domenii sensibile în viziunea autorităților, din prisma salariilor care ar fi sub cele medii pentru aceste activități și mare parte din salariați sunt încadrați cu salariul minim pe economie, iar firmele au cifre de afaceri mari și declară profituri mici.

Din analiza situațiilor economice raportate de agenții economici din domeniile vizate, ANAF a remarcat faptul că există în unele cazuri împrumuturi consistente făcute de asociați, deși veniturile acestora nu ar permite sumele creditate, iar în unele cazuri sunt date neconcordante între firme partenere.

Pentru că ampla acțiune de verificare – intitulată Cronos – vizează și aspecte ce țin de relații de muncă, ANAF a semnat un protocol de colaborare cu Inspecția Muncii și, potrivit Mirelei Călugăreanu, șefa ANAF, există și un plan comun de control. „Avem într-o fază avansată avizarea și semnarea acestui plan comun de acțiuni, care va deveni operațional în partea a doua a lunii martie. Contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări tematice din această perspectivă”, a declarat șefa ANAF, citată de hotnews.

Potrivit scopurilor declarate ale autorităților, în atenție sunt și livrările și achizițiile de bunuri purtătoare de TVA, impozitul pe profit și măsura în care se finanțează munca subdeclarată, munca la negru. Un comportament mai nou al firmelor, care înregistrează contracte individuale de muncă cu timp parțial și angajații ar lucra, în realitate, programul clasic de 8 ore, este de asemenea un alt aspect ce va fi verificat.

C.I.

Articolul precedentUn bărbat şi-a pus capăt zilelor spânzurându-se în podul grajdului
Articolul următorAzi începe evaluarea copiilor, din 11 aprilie se depun cererile de înscriere a copiilor la pregătitoare