0:00

Patru firme nemțene amendate cu 70.000 lei de inspectorii de muncă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDouă firme de comerț, un restaurant și un depozit au fost „arse” de inspectorii de muncă nemțeni pentru că foloseau lucrători neangajați cu contract.

La trei firme a fost găsită câte o persoană care muncea la „negru”, în timp ce la o alt societate comercială un angajat încă era la lucru, deși depășise programul stabilit prin contract. În această ultimă situație, amenda aplicată este de 10.000 lei, jumătate din valoarea sancțiunii pentru munca fără forme legale.

Patru firme nemțene amendate cu 70.000 lei de inspectorii de muncă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAmenzile, care se ridică la nu mai puțin de 70.000 lei, au fost date la controalele efectuate luna trecută de inspectorii de muncă. „În luna februarie 2022, inspectorii de muncă au efectuat 96 de controale, au dispus 115 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au aplicat în total 45 de sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi în cuantum de 84.000 lei și 35 de avertismente contravenţionale. La patru angajatori, inspectorii de muncă au identificat patru persoane care prestau muncă nedeclarată. Trei persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, iar o persoană presta muncă în afara duratei timpului de muncă stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt comerţ, depozite şi restaurante”, a declarat Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. Pe lângă amenzile mari, cele 4 firme sunt obligate să înregistreze contractele de muncă și să achite contribuțiile fiscale datorate statului pe perioada cât oamenii au muncit fără contract.

Celelalte 6 amenzi au fost date unor firme la care au fost depistate neregulile obișnuite: lipsa pontajului, dosare de personal incomplete, informații eronate transmise în registrul electronic general al salariaților, neacordarea salariaților a repausului obligatoriu de două zile consecutive pe săptămână, cum prevede Codul Muncii.

La alte 75 de societăți comerciale, ITM Neamț a verificat dacă sunt cunoscute și aplicate normele de protecția muncii. Abateri au fost constatate la 54 de angajatori, din care 41 au primit avertisment contravențional și în final 8 au fost amendați cu 42.500 lei în total.

C.I.

Articolul precedentFOTO. Doi răniți după un accident grav la Roman
Articolul următorIncendiu la Poliţia Roman: un angajat a intervenit, 45 s-au autoevacuat