0:00

Nemțenii, datori vânduți la fisc, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 11 milioane de lei, cea mai mare datorie în 2013 în Neamț

Reorganizarea ANAF a fost una dintre variantele cu care guvernanții speră să atragă mai mulți bani la bugetul de stat prin colectarea unor sume mai consistente din cele restante. O măsură necesară, spun specialiștii, în contextul raportărilor dezastruoase pe care le trimit Direcțiile Financiare din țară atunci când vine vorba de colectarea creanțelor. În județul Neamț, de exemplu, o singură persoană a reușit în decursul anului să adune nu mai puțin de 11.548.126 lei datorii la Fisc. Iar când vorbim de asemenea datorii vorbim și de pasul următor: adică executarea silită. Potrivit unor date remise de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț,  cea mai mare sumă pentru care s-a început procedura de executare silită a fost de 4.300.775 de lei și asta doar în perioada august-octombrie anul curent.

De cealaltă parte, în situația în care cuantumul obligațiilor restante nu a depășit 100 de lei, somația și titlul executoriu pentru persoana fizică se emit după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligațiile restante.

Sume de 3 ori mai mari, blocate de Fisc la bănci

Din ce în ce mai mulţi cetăţeni se plâng că nu-şi mai pot scoate salariile de pe card din cauza popririlor pe bandă rulantă care se fac în ultima vreme. Administraţia financiară trimite solicitări băncilor pentru blocarea conturilor datornicilor la impozite şi la Fisc. Doar în ultimele trei luni ale acestui an, inspectorii fiscali au adus la bugetul de stat nu mai puțin de 12,43 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape o cincime din valoarea creanțelor fiscale pentru care s-au înființat popriri : 65,93 de milioane de lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, valoarea creanțelor s-a triplat. În intervalul august-octombrie 2013 s-au înființat popriri pentru datorii totale de 24,93 de milioane de lei, în  timp ce încasate fizic au fost doar 14,47 de milioane de lei. Valoarea debitelor recuperate de Fisc rămâne în continuare scăzută pentru că datornici sunt și nemțenii sprijiniți de stat. În ce privește pensiile sau ajutoarele sociale ce sunt destinate mijloacelor de existență, inspectorii fiscali pot pune popriri pe doar o treime din venitul lunar. În schimb, dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea poate să ajungă și la jumătate din venitul lunar net al debitorului.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentFC Vaslui – FC Ceahlăul: La mâna divinității și a lui Golubovic
Articolul următorPopadiuc şi Naţionala U19 continuă calificările