0:00

Primarii transformați în perceptori?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* fiscul ar vrea, dar edilii nu prea se înghesuie

Primarii vor trebui să se transforme în perceptori pentru a spori încasările Direcțiilor de Finanțe. Mai mult, ANAF- ul vrea să pună în cârcă primarilor încă o treabă pe care ar trebui să o facă funcționarii de la finanțele publice. Pe motiv că nu vor să mai pună pe drumuri oamenii care de au achitat impozitele pe venitul din agricultură, conducerea Direcției de Finanțe Publice Neamț, sub acoperirea unor ordine de la ministerul de resort, a propus primarilor din județ încheierea unui protocol prin care edilii să se ocupe de încasarea respectivelor impozite.

”Vreau să vă spun despre o procedură de lucru dintre UAT-uri și Ministerul finanțelor, pentru ca oamenii să nu se mai deplaseze la Piatra Neamț. Vom trimite în format electronic un protocol prin care dv. va trebui să-l semnați și în două zile după semnare, dv. să transmiteți listele cu persoanele care au de efectuat plăți pentru impozitul agricol din normele de venit, adică primăriile ar trebui să încaseze respectivii bani. Poate reușim să aflăm și câte persoane au de plătit acest impozit pentru că au fost declarate aproximativ 2.500 însă noi bănuim că este vorba despre aproape 30.000 de persoane pentru că, după confruntarea cu bazele de date ale APIA Neamț, tot atâtea persoane au primit subvenții”, a precizat directorul Fiscului Neamț, Vasile Simion.

Primarii sunt nemulţumiţi

Așa cum era de așteptat, primarii și-au arătat totala nemulțumire față de propunere și au spus că nu se vor ocupa de această problemă cu atât mai mult cu cât toate acestea trebuie făcute gratuit, iar funcționarii din primării, după ce că sunt puțini la număr și prost plătiți nu își văd capul de treburi.

”Nu semnez un astfel de protocol, pentru că cetățeanul din comună va trăi cu senzația, că dacă mă duc și îi bat în poartă, că mă duc eu și îi pun alt bir de plătit. Nu mi se pare normal. Eu știu ce s-a discutat în Asociația Comunelor pe marginea acestui subiect. Nu suntem de acord”, a spus răspicat Iulian Găină, primarul de Tarcău.

”Este a 25-a oară când aud astfel de discuții, sunt prea multe obligații pentru un primar. Are n-are, primarul trebuie să facă munca tuturor, și mai nou să adune și birurile stabilite de alții. Asociația comunelor și-a spus punctul de vedere deja cu privire la acest protocol. În România fiecare zi este un nou început și iar un început și mergem așa din început în început. Toate necazurile se strâng în sufletul unui primar. Administrația locală face de toate, strânge bani. Nu vă gândiți la cetățenii care o duc din ce în ce mai greu și primarul răspunde din ce în ce mai greu”, şi-a clamat păsul şi primarul  Alexandru Drăgan de la Tașca.

Explicaţii de la prefect

Nici măcar explicațiile date de prefectul George Lazăr, pentru că aceste discuții au avut loc în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, nu a reușit să-i convingă pe primari să facă gratuit, treaba ANAF-ului: ”Eu știu că este greu și nu sunt bani, însă gândiți-vă că cetățenul nu mai bate drumul până la Piatra. Știu că funcționarii sunt puțini și au salarii mici, dar ați văzut că din 2014 grilele de salarizare din primării se vor schimba și oamenii și primarii vor fi plătiți mai bine, după competențe și volumul de muncă pe care îl fac”.

Discuțiile pe marginea acestui subiect s-au încheiat fără rezultatul scontat. Directorul de la Fisc a plecat fără a-i convinge pe primari să semneze protocolul. Mai mult decât atât, acesta nici nu a mai fost ascultat de edili pentru că, pe lângă protocolul ANAF-ului, au avut de abordat, în fața șefilor de deconcentrate, și subiecte precum contractele pentru deszăpezire sau acordarea ajutoarelor pentru încălzire.

Irina CĂLIN

Articolul precedentTrecem la ora de iarnă!
Articolul următorCurtea școlii poate dăuna grav sănătăţii copiilor

1 COMENTARIU

  1. De asta pleaca functionarii din primarii la ora 14, 15 acasa? au mult de stat de vorba .
    Iar unii primari chiar nu au treaba la primarie ca stau cu totul in alta parte – pot sa faca si putina treaba ca doar sunt in slujba comunitatii .

Comentariile sunt închise.