0:00

Nemțeni în presa centrală:  Liviu Tudor, vă mai amintiți de el?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un nemțean a reușit, cât el, cât cei care l-au propulsat spre lumea bună a afacerilor, să devină unul dintre cei mai importanți deținători de clădiri de birouri din București. Cum a ajuns un fost inginer de aviație să ajungă în postura de mare dezvoltator imobiliar, este o poveste de viață extrem de interesantă, care ar trebui să facă obiectul unui roman.

Liviu Tudor a fost o persoană destul de discretă în ultimii ani pentru ca, brusc, în ultimul timp să fie redescoperit ca un mare om de afaceri al României. De exemplu, despre el scria recent ”Capital” că: ”spre exemplu,

Genesis Development, firma lui Liviu Tudor care are în proprietate parcurile de birouri West Gate şi Novo Park, a achitat în 2012 taxe pe proprietate în valoare de circa 900.000 euro pentru clădirile de birouri şi circa 7.300 euro pentru terenurile aferente clădirilor, potrivit datelor furnizate de companie la solicitarea Capital. Tudor deţine şapte clădiri în Novo Park din Pipera şi încă patru clădiri în West Gate, din Militari, care însumează puţin peste 130.000 mp. Anul acesta s-a livrat a cincea clădire din West Gate care ridică suprafaţa la 150.000 mp închiriabili şi, ca atare, impozitul pe clădiri datorat pentru 2013 a crescut la circa 1,1 mil. euro, plus 7.500 de euro pentru terenuri.” Potrivit aceleiași surse, Tudor este, alături de Immofinanz, Deutsche Bank, CA IMMO și Dinu Patriciu, cel mai mare deținător de clădiri de birouri din România.

Ce-și poate aminti un pietrean despre Liviu Tudor? În primul rând, că a fost partener de afaceri cu Iulian Țocu și că, împreună, au invadat piața din Neamț cu tot felul de aparate electronice la mare căutare imediat după revoluție. Depozitul era undeva în Dărmănești și era coadă la cumpărat și de multe ori, la căpătat pentru cei care meritau sau putea ajuta cu ceva. Legenda spune că au fost aduse câteva vapoare de asemenea fleacuri, dar care au produs bani cu nemiluita. Numele lui Liviu Tudor a mai fost strâns legat de celebrul scandal al devalizării celei mai mari bănci din România, Bancorex. Nu singur, alături de el apar oameni importanți precum Dorin Iacob, Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu, Viorel Popa  sau chiar mai puțin cunoscutul la acea vreme Decebal Draghiș, care au luat credite și au uitat să le achite. Firma Best SRL a luat un asemenea credit și prin 2003 încă se mai încerca recuperarea banilor. Probabil, între timp lucrurile s-au rezolvat, dovadă ascensiunea pietreanului nostru.

Dacă ar fi să mai alăturăm numele său de ceva familiar pietrenilor ar trebui să facem un popas în Bacăul  anilor de glorie ai PSD-ului, unde nume precum Iacobov, Hrebenciuc era cunoscute, active și generatoare de idei de afaceri profitabile pentru toată lumea.  Alte episoade semnificative din viața sa de afaceri pot fi puse în legătură cu scandalul Băncii Comerciale Unirea, coroborat cu afacera Digicom, afacerea ulei, zahăr și orez pentru pensionarii din București, în sistem economat, apariția și dispariția Băncii Româno-Turcă și multe altele, care nu au mare legătură cu Piatra Neamț.

Au mai existat momente în care Liviu Tudor a cochetat cu presa nemțeană, fiind inițiatorul unui supliment de sâmbăta al ziarului ”Ceahlăul”, primul număr fiind dedicat lui și lui Iulian Țocu.  Suplimentul respectiv își căuta începuturile într-un apartament în care făcea pașii de început și creatoarea de modă Agnes Toma.

Având în vedere implicarea deosebită în domeniul imobiliar, poate n-ar fi de neglijat o invitație adresată cunoscutului om de afaceri pentru o mai bună valorificare și valorizare a multelor spații care stau degeaba prin Piatra Neamț, mai ales că PSD-ul a revenit la butoane.

Valentin BĂLĂNESCU

Nemțeni în presa centrală:  Liviu Tudor, vă mai amintiți de el?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentConsilierii locali vor piscină
Articolul următorAnticorupția a descins la Poliția Roman