Locotenent Colonel Bogdan Burdulea, prim adjunctul șefului ISU Neamț, a prezentat situația incendiilor la care au intervenit în primele trei luni ale acestui an, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată astăzi, 14 aprilie.
Din cele 4.182 de situații de urgență, cu 52% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu o medie de 46 pe zi, cele mai multe au fost cele medicale, 3.118, la care au intervenit paramedicii SMURD. Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD a fost de 15 minute și 51 de secunde. În aceeași perioadă au fost 542 de incendii și 5 misiuni de salvare pe Masivul Ceahlău realizate de echipajele Salvamont Neamț sub coordonarea ISU.
201 dintre acestea au fost incendii la locuințe și gospodării, cele mai multe din mediul rural (74%), la care au fost înregistrate 3 morți și 11 răniți, pompierii reușind să salveze viața a 11 nemțeni. Principalele trei cauze de izbucnire a incendiilor la locuințe sunt coșurile de fum defecte sau necurățate, focul deschis (lumânare, candelă sau chiar focul pus pentru arderea miriștilor) și defecțiuni ale instalației electrice.
Un al patrulea deces s-a înregistrat ca urmare a unui incendiu de vegetație uscată, la Urecheni. Bărbatul care a pus focul a făcut infarct miocardic în momentul în care a realizat că a scăpat focul de sub control. Detalii despre acest incendiu găsiți aici.
Numărul incendiilor de vegetație uscată a crescut alarmant, cu 250%, în primele luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. Au fost 341 de astfel de incendii, unele dintre acestea lăsând familii fără casă și agoniseala de-o viață. Detalii puteți citi aici și aici.
Între timp a apărut OUG nr. 138 care crește semnificativ cuantumul amenzilor, de peste 10 ori, de la 7.500 lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru firme. În cazul în care sunt constatate pagube materiale mari ori pierderi de vieți omenești se trece la dosar penal care se poate lăsa și cu 3 luni până la 1 an de închisoare.
Angela Croitoru