0:00

Pompierii şi voluntarii serviciilor pentru situaţii de urgenţă au de luptat în ultima perioadă, zilnic, cu zeci de incendii provocate de inconştienţa unora, care, pentru a-şi curăţa terenurile agricole de resturi vegetale folosesc focul, deşi legea interzice acest lucru.

Numai în luna martie au fost 77 de astfel de incendii, plus 3 în judeţul Bacău în zona de competenţă comună cu Neamțul, care au afectat 248,54 de ha. Majoritatea arderilor vegetale au loc în mediul rural, aproape 80% dintre acestea, potrivit statisticilor ISU Neamţ.

Aceste incendii provoacă pagube mari şi chiar victime omeneşti. Un exemplu: pe 14 martie, a fost distrusă staţia de epurare a apei din comuna Tămăşeni. În ziua următoare, o familie din Drăgăneşti a rămas fără casă şi toate bunurile, în timp ce încercau să ajute la stingerea incendiului de vegetaţie din vecinătate. Pe 23 martie, în comuna Bicaz Chei, un bărbat de 77 de ani a suferit arsuri după ce a dat foc resturilor de vegetaţie uscată, focul ajungând şi la pădurea de pini din apropiere şi distrugând peste 200 de arbori.

77 de incendii de vegetaţie uscată au pârjolit 250 de ha în Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ieri, 24 martie, două astfel de incendii au distrus acoperişul unei locuinţe şi o magazie din satul Săcăluşeşti, dar şi o bucătărie de vară şi un adăpost pentru animale din satul Văratec, ambele din comuna Agapia.

Pe 23 martie a fost înregistrat un nedorit record cu au 14 incendii de vegetaţie uscată care au afectat aproape 100 de hectare în Vânători Neamţ, Târpeşti, comuna Petricani, Rotunda şi Buruieneşti din comuna Doljeşti, satul Curechiştea din comuna Grumăzeşti, două în comuna Bălţăteşti, comuna Ghindăoani, satul Giurgeni din Valea Ursului, cartierul Văleni din Piatra Neamţ unde au luat foc şi deşeurile menajere, pe strada Mărului în Roman, Oglinzi –Răuceşti,  Bozienii de Sus, Timişeşti. Cea mai mare suprafaţă afectată în acea zi a fost de 40 de hectare în satul Goşmani, comuna Români.

Ieri, 24 martie, alte 10 astfel de incendii de vegetaţie uscată au afectat peste 40 de ha de terenuri din comunele Borleşti, Ghindăoani, Pânceşti, Alexandru cel Bun, Dragomireşti, Cordun, Brusturi, Grinţieş, Poiana Teiului şi în municipiul Roman, pe strada Islazului.

Toate acestea însumate înseamnă ore întregi de muncă, cu cheltuielile aferente,  pentru pompierii nemţeni şi voluntarii serviciilor de urgenţă.

Reamintim cititorilor noştri faptul că, în astfel de situaţii, pompierii raportează la Garda de Mediu şi Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură suprafeţele de teren afectate şi locaţia exacta GPS a acestora. Angajaţii APIA identifică titularii acelor terenuri şi pot lua măsura sancţionării lor cu 5% până la excluderea de la plata subvenţiei UE pentru întreaga suprafaţă deţinută de agricultorii respectivi, indiferent dacă focul a fost pus de ei sau nu. Sancţiunile contravenţionale pentru astfel de încălcări ale legii  sunt de la 1000 la 2500 de lei și pompierii nemţeni avertizează că vor aplica legea cu stricteţe pentru a pune stavilă acestui val de incendii.

Angela Croitoru

Foto/Video: ISU Neamț

Articolul precedentAudiențe reluate fizic la Piatra-Neamț, organizate de Avocatul Poporului Bacău
Articolul următorCamera de Comerț și Industrie organizează Topul Firmelor Nemțene
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.