0:00

Ministrul Sorin Cîmpeanu: Decizia de trecerea cursurilor în online, dacă nu sunt condiții, este și acum la îndemâna școlilor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPărinții și elevii, prin vocea liderilor asociațiilor naționale, i-au solicitat ministrului Educației să emită prevederi clare prin care conducerea școlii să decidă cursuri online dacă nu pot fi asigurate condiții sigure într-o unitate de învățământ. Nemulțumirea părinților și elevilor ține de eliminarea pragului de 6 la mie rată de infectare în localitate, caz în care criteriile de suspendare a cursurilor fizice sunt – clasa în care un elev a fost confirmat cu covid trece online prin decizia consiliului de administrație al școlii, școala trece în online dacă sunt 50% clase online prin decizia CJSU, la propunerea consiliului de administrație al școlii și avizul IȘJ și DSP. Aceste reglementări sunt în ordinul comun semnat de ministrul Educației și ministrul Sănătății, de la începutul lunii octombrie.

Ministrul Sorin Cîmpeanu răspunde noilor solicitări și subliniază că ordinul comun deja prevede această posibilitate, independent de rata covid dintr-o localitate.“Ministerul Educației a prevăzut, în ordinul comun cu Ministerul Sănătății, ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situația în care, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică”, a declarat sâmbătă ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că în ordinul comun se stabilește această posibilitate în art. 3 alineatul (2), coroborat cu art. 6 alineatul (9). „În același timp, subliniem faptul că activitatea didactică se desfășoară la nivelul național, iar reglementările privesc întregul sistem. Deciziile care privesc modul de desfășurare a activității sunt luate de autorități, pe baza unor argumente tehnice și nu ca urmare a unui proces de consultare. Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor și pentru asigurarea dreptului la educație și în același timp a dreptului la sănătate. Înțelegem îngrijorările manifestate în spațiul public de Consiliul Național al Elevilor și îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităților se iau în interesul școlii și al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătății – pentru dreptul la sănătate și ministrul Educației – pentru dreptul la educație, în baza Hotărârii CNSU”, a adăugat ministtrul Educației.

Liderul Consiliului Național al Elevilor a invocat, ca argument în cererea publică, și faptul că în transportul comun, folosit de elevii navetiști, nu sunt condiții de protecție sanitară.

C.I.

Articolul precedentSpitalul modular de la Lețcani se redeschide cu 6 paturi după ce a fost închis 9 luni
Articolul următorFemeie însărcinată coborâtă de salvamontiști de pe Ceahlău