0:00

Spitalul modular de la Lețcani se redeschide cu 6 paturi după ce a fost închis 9 luni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSpitalul modular de la Lețcani, realizat prin contribuția CJ Neamț (3,4 milioane euro) și CJ Iași (peste 10 milioane euro), se va redeschide marți, 12 octombrie, prin colaborare militară-medicală. Este anunțul oficial făcut astăzi, 9 octombrie, de Vasile Cepoi, șeful DSP Iași, într-o conferință de presă susținută în curtea spitalului din Lețcani alături de comandantul echipei militare medicale. Vasile Cepoi a mai spus că pentru început va fi funcțional un salon cu 6 paturi ATI, urmând ca în perioada următoare să mai fie dat în folosință încă un salon cu 6 paturi.

Preluat de la ADI Euronest Iași, în luna septembrie, de ISU Iași, spitalul modular Lețcani va redeveni funcțional după ce a fost închis din luna ianuarie a acestui an. A funcționat doar 3 luni și a avut internați 354 de pacienți: o parte dintre aceștia cu forme ușoare de covid în timp ce restul au fost pacienți ATI, a mai precizat șeful DSP Iași. A fost închis din cauza problemelor tehnice, între care imposibilitatea asigurării unei temperaturi adecvate pe timp de iarnă, evacuarea apelor uzate și capacitatea redusă a stației de oxigen, potrivit controalelor cerute de Ministerul Sănătății. Astăzi, echipe de la DSP Iași, ISU Iași, medici de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași – de care aparține modularul de la Lețcani – alături de comandantul echpei militare medicale au verificat spitalul Lețcani și au ajuns la concluzia că sunt condiții pentru redeschiderea măcar a unui salon.

Vasile Cepoi, șeful DSP Iași: „Se va deschide în condiții de siguranță marți dimineață, 12 octombrie. Este nevoie de instruirea personalului, se finalizează aspectele organizatorice, luni vine și stocatorul de oxigen și va fi montat până marți, timpul de instalare este de 48 de ore.

Cele 25 cadre militare medicale vor lucra împreună cu personal medical de la celelalte spitale din Iași. Pentru a funcționa la capacitate maximă – cu cele 48 de paturi – este nevoie de 60 de asistenți medicali și 18 medici.

Cele 31 de probleme găsite la controalele anterioare au fost rezolvate o mare parte astăzi, restul fie nu sunt cu risc major, fie sunt chestiuni de prevenirea apariției riscurilor.

Problemele tehnice au fost revizuite de ISU, sunt și documente de la spital – schițe, inclusiv pentru instalația electrică și care atestă că sunt conforme cu cerințele și conform nevoii de utilizare a aparaturii existente.

Managementul Lețcani este al Spitalului de Boli Infecțioase. Echipa militară spijină și coordonează activitatea medicală a spitalului”.

Comandantul echipei militare: „La solicitarea DSU, MapN a detașat o echipă militară medicală pentru a ajuta, coordona și mentoriza echipelor medicale care își vor desfășura activitatea aici. Spitalul Lețcani este secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase.

Vrem să ne asigurăm că există proceduri pentru acest spital, că ele se cunosc de către personal, că problemele tehnice – dacă au fost – să se încerce rezolvarea lor și dacă reușim să identificăm și alte riscuri să luăm toate măsurile pentru siguranța pacienților și a personalului.

Colegii de la ISU verifică dacă se impune un audit energetic, să vedem dacă instalațiile elecyrice suportă încărcarea pe aparatura medicală în condiții maxime de activitate, pentru a avea o siguranță omenește posibil cât mai mare.

Vrem până marți să operaționalizăm primele paturi – deocamdată ATI, pentru că presiunea e mare pe sistemul sanitar”.

Reamintim că de la modularul Lețcani, în această vară, CJ Neamț a preluat echipamente și 10 paturi ATI pentru utilarea noului modular ATI din curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

C.I.

Articolul precedentFoto. Incendiu la o centrală termică într-o gospodărie din Vatra Dornei
Articolul următorMinistrul Sorin Cîmpeanu: Decizia de trecerea cursurilor în online, dacă nu sunt condiții, este și acum la îndemâna școlilor
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.