0:00

Memorialul demnității românești la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Joi, 28 noiembrie, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu-Neamț a avut loc prezentarea proiectului „Memorialul demnității românești”, iniţiat și coordonat de profesorul Anca Corduneanu. La acest proiect au participat, profesori și elevi, care au prezentat două personalități ale neamului românesc ce au luptat împotriva comunismului, părintele Iustin Pârvu și părintele Dumitru Stăniloae.

“Proiectul a fost inițiat în septembrie 2011 și vrem să-l finalizăm în iunie 2015. Am plecat la drum cu gândul de a aduce în memoria tinerei generații ce a însemnat și ce înseamnă astăzi comunismul pentru neamul românesc. Societatea românească este într-o perioadă de gravă derivă pentru că nu mai avem repere morale, nu mai avem modele umane demne de urmat. Dacă priviți cu atenție acest cabinet, această clasă, veți vedea pe pereți chipurile unor români demni de urmat. Vă propun dragi elevi ca prin activitatea de astăzi să evocăm două dintre marile personalități ale neamului românesc, iar astăzi vom vorbi despre părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox al neamului nostru și despre părintele Iustin Pârvu. Comunismul a fost cel mai cumplit experiment din istoria noastră. Comunismul a fost un regim ilegitim, iar urmările lui le trăim din păcate și astăzi. Trăim perioada în care unii oameni, într-un mod cumplit, au nostalgia comunismului. A fost un experiment cu un neam întreg și cu o lume întreagă. Din păcate încă n-am ieșit din acest experiment, pentru că are alte forme acum”, a spus profesorul Anca Corduneanu.

Și profesorul Octavian Carp a ținut să amintească elevilor despre ororile comunismului, despre modelele românilor.

„Ceea ce face doamna profesor Anca Corduneanu este un lucru excepțional, pentru că nu am mai auzit ca asemenea proiecte să mai existe pe la alte licee. Din păcate aceste valori pe care le prezentăm astăzi sunt ascunse. Ceea ce ni se prezintă nouă pe micul ecran, 24 din 24 de ore, sunt reziduurile societății românești. Acești mari oameni, alături de Mircea Vulcănescu, Petre Țuțea, părintele Iustin Pârvu și părintele Dumitru Stăniloae, și mulți alții, despre aceștia nu se spune nimic. Este un act deliberat, controlat conștient pentru a îndepărta tinerii de valorile adevărate. Pentru că cei care ne dictează din țară și din afară, doresc ca tinerii noștri să fie amnezici, să aibă creierele șterse. De aceea aceste gen de activități sunt necesare, ca să știm că țara asta are niște valori în fața cărora ar trebui să stăm în picioare. Stăteam și mă gândeam oare de ce Biserica Ortodoxă Română nu dă nici un semn că ar putea să sanctifice, să canonizeze pe părintele Papacioc, părintele Iustin Pârvu, părintele Stăniloae și atâția preoți care s-au jertfit ca români creștini? Dar am ajuns la o concluzie. Din invidie, sinodul Bisericii Ortodoxe nu-i canonizează. Prin părintele Iustin Pârvu am avut printre noi un sfânt. Ca să nu uităm, trebuie să vorbim despre aceste lucruri”, a declarat profesorul Octavian Carp.

Proiectul inițiat și coordonat de profesorul Anca Corduneanu este o premieră în Neamț și a adus la lumină, spre cunoașterea elevilor Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, adevărul istoric despre rolul celor doi părinți sfinți ai neamului românesc.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentLa volei, una caldă, una rece
Articolul următorFC Vaslui – Ceahlăul 3-0: Ceahlăul între scuze și acuze

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.