0:00

Vicepreședintele CJ Neamț simte în șale iminența campaniei electorale de primăvară și s-a decis să-și facă imagine cu ce altceva decât de-astea, de sezon. Dan Manoliu a anunțat că, de ieri, a început marea ”salcâmiadă” prin Neamț, pentru că 33 de comune, plus Piatra Neamț, Roman și Roznov au solicitat ”un total de 500.000 de puieți”.

Vicele Manoliu a fost gornistul veștilor bune, adăugând că prima comună, Bârgăoani, a primit deja 20.000 de puieți, pe care, desigur, îi va planta conform indicațiilor, cu verdele în sus. Cunoștințele temeinice ale vicelui au fost împărtășite presei și completate cu mențiunea că ”eficacitatea lor se va vedea peste un an, doi, când vor ajunge la o anumită înălțime”.

Pornirea brusc ecologist-mediatică a lui Dan Manoliu are la bază demersul pornit de acum doi ani de președintele CJ, pe vremea când Culiță Tărâță ajungea în fruntea județului, iar Dan Manoliu era un simplu consilier PSD. Nu știm dacă acum dl. Manoliu a simțit brusc nevoia de a aborda subiectul din rațiuni personale, politice sau administrative, dar ne aducem aminte că, încă din 2012, președintele Tărâță atrăgea atenția asupra importanței perdelelor forestiere și făcea demersuri ca în județ să ajungă copăceii. La vremea aceea, dl. Manoliu era simplu consilier județean PSD și nu avea alte preocupări decât să ridice mâna. Acum, din când în când, mai ridică și telefonul. Și, pentru că n-a mai primit nimic la semnat în ultima perioadă, își ocupă timpul de lucru cu declarații în presă.

Între timp, președintele Tărâță a rămas consecvent, după cum se arată într-o informare de presă transmisă de la cabinetul său: Unul din obiectivele principale ale dlui. Preşedinte Culiţă Tărâţă la instalarea în fruntea CJ Neamţ a fost înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie. Având ca ascendent experienţa sa din domeniul  în care şi-a desfăşurat zeci de ani  activitatea, dar şi din exemplul altor judeţe, dl. Culiţă Tărâţă a reuşit să convingă majoritatea primarilor din judeţ de utilitatea acestor perdele de protecţie, care au, pe lângă rolul de a proteja drumurile de excesul de zăpadă din timpul iernilor, şi pe acela de a proteja culturile agricole de  praf, vânturi puternice şi viscole, schimbând microclimatul în sensul respectării normelor de mediu ale UE. În intenţia dlui. Preşedinte Tărâţă a stat înfiinţarea, la nivelul judeţului Neamţ, a unei pepiniere în care să se cultive puieţii necesari realizării perdelelor forestiere. S-a reuşit identificarea şi pregătirea unei suprafeţe de teren de aproximativ 10 hectare pentru amenajarea pepinierei, dar, din păcate, bugetul pentru anul 2014, în forma în care a fost corectat şi votat de plenul CJ, nu permite realizarea în acest an a pepinierei. Încă din anul trecut, la demararea acestui program de plantări, s-a apelat la sprijinul CJ Constanţa, pentru iniţiere, asigurare de logistică şi punerea la dispoziţia CJ Neamţ a unui număr considerabil de puieţi de salcâm. Date fiind condiţiile actuale, în care nu s-a putut realiza pepiniera proprie, şi în acest an se va folosi sprijinul CJ Constanţa. Din situaţiile întocmite  pe baza solicitărilor comunelor rezultă un necesar de circa 500.000 de puieţi de salcâm, astfel încât, în perioada imediat următoare, poate demara etapa doua a acţiunii de plantare a perdelelor forestiere. Tot în viitorul apropiat, în baza unei solicitări a CJ Neamţ, primăriile vor identifica noi zone pentru plantat arbori. Ca prim exemplu ar fi Primăria Mărgineni, care intenţionează să planteze arbori de jur împrejurul terenului de sport. I.D. Ailincăi” (D. OSTAHIE)

Articolul precedentFostul director economic a pierdut procesul împotriva SJU Neamț
Articolul următorTeatrul Tineretului Piatra Neamţ: Spectacolele acestei săptămâni