0:00

Numărul elevilor nemțeni, care sunt nevoiți să se cazeze în internatele școlilor din Piatra Neamț a scăzut considerabil în ultimii ani. Acest fenomen a dus la „restructurarea” unor clădiri care și-au pierdut destinația inițială. Mai exact, internatele Colegiului Tehnic de Transporturi și Colegiului Tehnic (Forestier) au fost desființate, la începutul anilor 2000, în baza legii care precizează că toate clădirile ce aparțin unităților de învățământ sunt administrate direct de primării. Desființarea celor două internate a dus automat la direcționarea interniștilor, în mod obligatoriu, potrivit oamenilor care au fost martori ai acelor vremuri, către Campusul amenajat în curtea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Ce s-a întâmplat cu internatele golite? Au fost valorificate cum s-a știut mai bine sau sunt puse la păstrat.

Mai bine navetist decât internist, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campusul de la “Cartianu” – neinteresant

În Campusul de la „ Cartianu”, în evidențele contabilității sunt înregistrați aproximativ 200 de elevi, veniți de la mai toate liceele din oraș. Tot aici, sunt și elevii Seminarului Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Potrivit angajaților liceului, numărul copiilor este în scădere de când statul a hotărât să deconteze abonamentele de drum. Nici nu este de mirare, deoarece la un calcul simplu, costurile pentru un elev care își duce traiul la internat se ridică la aproximativ 500 de lei, lunar, doar pentru masă și chirie. Aici, „ospățul”este de 17 lei pe zi. Campusul de la “Cartianu” este în mare parte gol, elevii fiind împărțiți în 3 corpuri de clădire. Seminariștii într-o parte, fetele în altă parte și băieții de la alte licee în altă clădire. Ce se întâmplă cu spațiile rămase libere? De curând, primăria a oferit cazare nevoiașilor. Iar când se poate, liceul își rotunjește veniturile proprii, oferind spații spre cazare muncitorilor în construcții care solicită să rămână acolo peste noapte.

Chiar dacă deschiderea Campusului de la “Cartianu” a lăsat impresia că va determina închiderea tuturor căminelor, în cazul celor de la Colegiul Național de Informatică și Colegiul Național „Gheorghe Asachi” nu s-a confirmat. La “Asachi”, internatul a rămas, dar mai înregistrează aproximativ 60 de elevi, care scot din buzunarele părinților 14 lei pe zi, pentru mâncare și 180 de lei pentru o lună de chirie. Numărul interniștilor a rămas același de aproximativ 3 ani de zile.

Un caz atipic îl „contorizează” Informatica. Potrivit cifrelor din contabilitatea școlii, numărul elevilor care trăiesc la internat este în creștere. Internatul are cel mai mare grad de ocupare, dintre toate unitățile de cazare care sunt pe lângă școli, înregistrând aproape 150 de elevi, din totalul de 200 de locuri disponibile. Prețurile de aici sunt puțin mai piperate, ceea ce ar putea atrage și elevi de la alte licee. Masa este în cuantum de 13 lei, iar chiria ajunge până la 130 de lei, lunar.

Mai bine navetist decât internist, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conservator și Conservat

Liceul Forestier a fost „văduvit” de internat în 2001, iar clădirea a fost valorificată cum s-a știut mai bine.

În locul liceenilor interniști, în clădirea care a aparținut Forestierului, stau cazați sportivi de la Clubul „Ceahlăul” și studenții de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – filiala Piatra Neamț. Dacă în cazul studențior am aflat că aceștia plătesc chirie, nu același lucru putem spune despre sportivii care „viețuiesc” în fostul internat. Nici fosta cantină care deservea elevii liceului nu a rămas neocupată. O mare parte din cabinele de vot folosite în perioada alegerilor, așteaptă în regim gratuit următoarea campanie electorală.

Mai bine navetist decât internist, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fără internat a rămas și CT de Transporturi. Primăria a încercat să-i dea o valoare clădirii, dar după cum arată ea acum, se pare că nu prea i-a reușit. Clădirea arată ca după o explozie. Oamenii care mai păzesc pe-acolo spun că, prin 2002-2003, acolo au fost chiriași. „Au distrus și au primit la Bloc 40, apoi în Dărmănești, Muncii și Văleni. Din urma lor s-a furat tot. Nu a mai rămas niciun cui. Au vrut să facă tabără internațională sau cam așa ceva. Au reușit să monteze chiuvete de inox, dar, din nu știu ce motive, s-au oprit lucrările și iar s-a furat tot. Acuma cică vor să facă un loc pentru familiile cu venituri mici. Un fel de ANL-uri, dar cine știe…”

De la Primărie există intenția de a conserva clădirile rămase goale și de a muta la un loc interniștii pentru a diminua costurile utilităților. „Am stabilit ca respectivele instituții să se organizeze în așa fel încât să existe câte o clădire ocupată, iar restul imobilelor, dacă nu există solicitări să rămână în conservare. Nu își au sensul internatele care au mai multe corpuri de clădire și unde stau puțini copii. Nu se justifică costurile pe cheltuielile cu utilități. Exemplul căminului de la Cartianu”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar Piatra Neamț.

Despre planurile de viitor în care sunt implicate clădirile rămase goale nu se știu prea multe, cât despre conservarea lor, considerăm că este doar o chestiune de timp până când o nouă idee se va “caza” acolo.

Marian TEODOROF

Articolul precedent„Reușitele din ultimii ani mă fac să privesc cu încredere spre viitor!” / declaraţia aparţine primarului Daniel Horciu
Articolul următorANAF: Se modifică formularele 100 şi 120