savinesti primar 02

În urmă cu aproape șase ani, când a candidat pentru șefia administrației publice locale din Săvinești, primarul – pe atunci aspirant la această funcție – Daniel Horciu promitea că aspectul întregii localități se va schimba simțitor, iar nivelul de trai al săvineștenilor se va îmbunătăți considerabil. Multe din proiectele de la acea vreme au prins, în timp, contur, au primit finanțarea de care a fost nevoie, astfel că acum aspectul comunei s-a schimbat, lucru care se poate observa, fără prea mult effort, cu ochiul liber. Reușitele din primul mandat, dar și realizările ultimului an și jumătate scurs de la momentul în care localnicii l-au „girat” cu încredere, alegându-l, încă o dată, în fruntea lor, îl fac pe Daniel Horciu să fie încrezător în forțeles sale și în lucrurile benefice pe care le poate face pentru comunitatea pe care o păstorește.

„Ceea ce am reușit să fac din 2008 până acum, tot ceea ce s-a realizat în comună, mă bucură și mă face să privesc cu foarte mare încredere spre viitor”, spune edilul.

„În toți acești aproape 6 ani, m-am gândit doar la lucrurile care se pot realiza, la investițiile pe care am fost sigur că le pot face pentru comunitate. Din punctul meu de vedere, un primar trebuie să fie, înainte de toate, realist. Proiectele utopice nu-și au locul în administrația publică locală. Pe oameni nu-i mai interesează, de foarte multă vreme, promisiunile. S-au săturat de ele până peste cap. Ei vor fapte, nu vorbe. Vor lucruri palpabile, concrete. Acesta este principiul după care mă ghidez în întreaga mea activitate alături de echipa din primărie și din Consiliul local”, punctează Daniel Horciu.

savinesti 01

Infrastructura, prioritate pe agenda de lucru a primarului

Cea mai mare realizare a ultimului an a fost semnarea contractului de lucrări pentru rețeaua de apă și canalizare, pentru „aglomerarea Săvinești – Roznov, proiect ce face parte din masterplanul județean. Practic, în comuna noastră, extinderea rețelei de apă potabilă se va face pe o lungime de 9,70 kilometri și va cuprinde 15 străzi, iar rețeaua de canalizare se va extinde cu aproape 8 kilometri, pe tot atâtea străzi. Partea noastră de contribuție pentru realizarea acestor lucrări se ridică la aproximativ 6 miliarde de lei vechi. Lucrările vor fi demarate în cursul acestui an, iar după finalizarea lor vom trece la lucrări de asfaltare pe străzile Grădinarilor, Chimiei I, II și III, Vulturului și Jderului. Chiar dacă aceasta din urmă este numai pe jumătate a noastră, cealaltă jumătate aparținând orașului Roznov, ne-am decis să ne ocupăm noi de asfaltarea ei. Tot la capitolul asfaltări, vrem să terminăm lucrările din satul Dumbrava Deal, unde au mai rămas de făcut acostamentele și micile retușuri. Până în prezent, pentru acest obiectiv s-au investit 38 de miliarde de lei vechi, sumă ce include TVA”. Și cum într-o comunitate ce se pretinde europeană este nevoie și de asigurarea altor utilități, „vom lucra și la extinderea rețelei de alimentare cu gaz metan, care se va mări cu încă 4 kilometri pe străzile Chimiei, Dumitriței, Macului, și Pr. Macovei”.

microbuz scolar iarna

Investiții în școli și la căminul cultural

Unul din punctele extrem de importante de pe agenda de lucru a primarului Daniel Horciu îl constituie instituțiile de învățământ din comună, drept dovadă că acestea oferă condiții foarte bune pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ.

savinesti camin cultural

„Educația este primordială pentru o societate modernă. Tocmai de aceea, ne-am ocupat în permanență de aspectul pe care-l au instituțiile de învățământ din comună. Am alocat fonduri din bugetul local pentru modernizarea clădirilor și sălilor de clasă și dotarea cu toate cele necesare, pentru ca atât cei 600 de elevi, cât și cadrele didactice, să aibă toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime. Nu s-a întâmplat să avem niciodată probleme pe timp de iarnă, pentru că ne-am ocupat din timp de asigurarea stocului de combustibil necesar pentru toate aceste unități. Acum, trebuie să ne ocupăm în special de Școala nr. 2 din Colonie, unde este necesar să înlocuim acoperișul, care este din tablă, iar atunci când bate vântul unele coli se desprind. La școala veche vrem să găsim resursele necesare pentru a-i modifica destinația și să o transformăm în cămin pentru bătrâni, care să poată găzdui 16 persoane. Proiectul tehnic este aproape de realizare, am discutat și cu părintele Petru Munteanu, de la parohia Sf. Voievozi. Suma de care avem nevoie pentru realizarea acestei investiții este foarte mare, iar noi nu putem acoperi costurile, de aceea sperăm să atragem o finanțare europeană pe componente sociale”, punctează primarul.

În urma solicitărilor pe care le-au făcut tinerii din comună, Daniel Horciu a decis să facă o investiție la baza sportivă din localitate. „Tinerii vor o sală de fitness și o saună, de aceea am decis să construim o mansardă deasupra bazei sportive. Investiția, pentru care deja am întocmit proiectul, va costa aproape două miliarde de lei vechi, fără TVA. Și la căminul cultural din comună am schimbat, încă de anul trecut, tâmplăria, acum avem de lucrat la amenajarea interiorului și vrem să montăm o centrală termică pe lemn, ca să putem elimina cele două sobe vechi din incintă. De asemenea, vrem să reabilităm apartamentul de la dispensar, pentru a-l putea închiria tinerilor căsătoriți, care nu au unde să locuiască”.

savinesti parc

Tradiția zilei comunei Săvinești continuă și anul acesta, în cea de-a treia duminică a lunii august. „Vom aloca din timp toate fondurile necesare, pentru a le putea oferi săvineștenilor o zi numai și numai a lor, pe care o merită din plin”, spune primarul, care mai adaugă că resursele bugetare nu i-au pus probleme până în prezent. „Tot ce am vrut să facem până acum, am făcut. Bineînțeles, am avut parte și de sprijinul Consiliului Județean, care ne-a alocat fonduri ceva mai generoase”.

Chiar dacă în alte zone au fost probleme din cauza frigului și a zăpezii, la Săvinești lucrurile decurg cât se poate de normal. „Cei 70 de beneficiari ai ajutorului social sunt puși la treabă în fiecare zi de marți și joi, au lucrat și la deszăpezire, și la curățenie, sub atenta îndrumare a viceprimarului”, mai precizează edilul de la Săvinești.

Sporirea gradului de siguranță a cetățenilor

Pentru perioada ce urmează, Daniel Horciu se gândește și la amenajarea unor noi spații de joacă în localitate, dar și la reabilitarea celor două blocuri „fantomă” din Colonie. Totodată, șeful administrației publice locale are în vedere montarea de camere de supraveghere în toată comuna. „Vom vedea la cât anume se vor ridica toate costurile pentru aceste camere de filmat. Ne dorim ca fiecare cetățean din comună, dar și oricine altcineva ne trece pragul, să se simtă în siguranță, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Orice eventuală abatere de la o conduită civică adecvată va fi mult mai ușor de depistat, odată montate aceste camere”.

savinesti centru social

Tot în 2014 urmează să fie finalizate și lucrările de extindere la grădinița cu program prelungit din Colonie, unde au fost o serie de probleme. „Mai avem numai fațada de făcut. Finanțarea ne-a fost acordată, inițial, de la Ministerul Educației, dar din anul 2008 nu am mai primit niciun ban. În urmă cu doi ani, prin hotărâre de Consiliu local, am preluat noi acest obiectiv investițional, pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, îl vom termina anul ăsta. Aici învață copii de grupă mică și pregătitoare, iar până acum s-au investit peste 5 miliarde de lei vechi, exclusiv din bugetul local. Ceea ce ne-a mai rămas de făcut presupune o cheltuială de încă 700 de milioane de lei, dar încet, încet, vom duce la bun sfârșit și acest proiect. Dar nu ne vom opri aici. Voi încerca să aduc cât mai mulți bani în comunitate, în folosul oamenilor care mi-au dat votul lor de încredere, și nu o dată, ci de două ori. Sunt pus în slujba lor și fac ce îmi stă în putință pentru binele lor. Dumnezeu are grijă de noi și ne-a ajutat foarte mult să ducem la bun sfârșit tot ce ne-am propus până acum. Mai avem destule idei de proiecte pentru perioada ce urmează, iar cu sănătate și credință în Cel de Sus sunt absolut sigur că le vom vedea transformate în realitate, în anii ce vor veni”, a mai declarat Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești.

Alex SÎRBU