prefect elvetian 03

În domeniul dezvoltării relaţiilor externe Instituţia prefectului judeţul Neamţ a realizat un Registru al relaţiilor externe ce cuprinde la această dată 12 acţiuni, cum ar fi: vizite ale reprezentanţilor unor ambasade, prezenţa prefectului la evenimente ca seminarii, conferinţe cu participare  internaţională, misiuni economice care au avut loc în judeţ.

În aceeaşi perioadă s-a elaborat şi trimis către  Ministerul Afacerilor Interne – Planul de relaţii internaţionale al Instituţiei Prefectului Judeţul Neamţ pentru anul 2014.

Pentru dinamizarea relaţiilor externe a fost realizată o bază de date de la primării, Consiliul Judeţean şi Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ cu privire la Calendarul evenimentelor reprezentative, stadiul înfrăţirilor şi oportunităţi de investiţii;

Au fost transmise invitaţii din partea Instituţiei Prefectului judeţul Neamţ către 13 misiuni diplomatice ale statelor UE şi non UE pentru vizite şi stabilirea de relaţii externe.

Au avut loc 4 vizite ale unor reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Macedonia, Franţa, Polonia şi Elveţia.

S-a transmis la toate cele 84 de unităţi administrativ teritoriale  Procedura de sistem privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de protocol şi primire a delegaţiilor străine de către structurile Ministerului Afacerilor Interne şi structurile subordonate

În sprijinul autorităţilor locale s-a completat baza de date a înfrăţirilor din judeţ cu ultimele acorduri încheiate: „Acord de înţelegere şi cooperare între municipiul Roman şi oraşul Ştefan Vodă din Republica Moldova” şi o „Înţelegere şi cooperare între municipiul Roman şi oraşul Sun Chang-Gun din Coreea de Sud”.

Este în pregătire semnarea unui acord de înfrăţire între judeţul Neamţ şi Provincia Wipptal  din Tirolul de Sud (Italia) – pentru finalizarea  căruia se aşteaptă vizita Guvernatorului Provinciei Wipptal.

Pentru a pregăti valorificarea, printr-un proiect, a potenţialului judeţului prin atragerea de investiţii străine directe la iniţiativa Instituţiei Prefectului judeţul Neamţ, este în lucru  Ghidul investitorului, document care se realizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ şi Industrie, ADR Nord Est, Direcţia de Statistică, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ, Inspectoratul Şcolar, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ, 4 ONG-uri reprezentative din judeţ. Lucrarea va fi postată pe site-ul Instituţiei prefectului şi tipărită pe suport de hârtie. Acest Ghid va fi destinat promovării oportunităţilor de investiţii pe care le oferă judeţul Neamţ, urmând a fi transmis misiunilor diplomatice şi economice din România.