0:00

Liga (fostă) lu’ Mitică Stranieri ieftini, spectatori puţini, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Liga I a avut în sezonul trecut un nivel scăzut, dat de valoarea jucătorilor, dar echipele vor încasa sume uriașe din drepturile de televizare. Steaua, campioana României va încasa 3,8 milioane de euro, Astra, câștigătoarea Cupei României, 3,2 milioane de euro, în timp ce ocupanta locului 9, Ceahlăul, va încasa 1,7 milioane de euro, cu 700.000 de euro mai mult decât FC Brașov, ultima echipă ce s-a salvat de la retrogradare.

Liga (fostă) lu’ Mitică Stranieri ieftini, spectatori puţini, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La modă sunt ”stranierii” liberi de contracte

Campionatul intern continuă să fie unul care mizează pe fotbaliştii străini, dar ieftini. În sezonul recent încheiat, în Liga I au evoluat nu mai puţin de 155 de jucători veniţi din alte ţări, dar a căror valoare totală este de 40 de milioane de euro, conform site-ului specializat în astfel de estimări, transfermarkt.com. Cluburile din Liga I au înrolat fotbalişti liberi de contract a căror valoare nu putea aduce un plus competiţiei. Chiar şi ”repatrierile” lui Mutu şi Zicu, s-au făcut fără ca Petrolul să plătească o sumă de transfer, cei doi venind liberi de contract. La Ceahlăul, păstrarea lui Golubovic, omul bun la toate, în lot, peste voința acestuia, n-a crescut spectaculozitatea meciurilor pietrenilor și nici n-a adus plusul de eficiență scontat în iarna anului trecut. Din principal marcator, Golubovic a ajuns să joace izolat între linii, fără un sprijin activ și fără baloane utile în careu. Cu ce a transferat conducerea pietrenilor în iarnă, adică: Calancea, Ntambue și Slavikas, valoarea echipei s-a văzut că nu a crescut, ci, din contră, a scăzut, echipa ajungând la un moment dat să se lupte pentru evitarea retrogradării. Pe fondul unei evoluții mult mai slabe în 2014, a scăzut și cota de transfer a unor jucători propuși altor echipe, precum Andrei Marc. De la un milion de euro, cât spuneau diriguitorii Ceahlăului că ar fi pretins pe el la solicitarea celor de la Espanol Barcelona, Ceahlăul a ajuns în această vară la masa negocierilor cu CFR Cluj, însă suma nu poate trece în acest moment de 500.000 de euro.

Media spectatorilor, în scădere

Mai mult, nici media spectatorilor de pe stadioanele Ligii I n-a crescut foarte mult, ba, dimpotrivă, a scăzut. Cu excepția campioanei și a Petrolului, care au asigurat meci de meci, aproape, spectacol în tribune, echipe, precum Ceahlăul, Vasluiul, Corona Brașov și chiar Poli Timișoara, au jucat mai mult cu stadioanele goale, în special în cea de-a doua parte a campionatului. Lipsa unei strategii de marketing de atragere a spectatorilor la meciurile de fotbal, excluzând anunțurile, dar și lipsa acută de comunicatori specializați, care să fie în stare să mobilizeze fanii, coroborat cu interesul din ce în ce mai vădit al patronilor de cluburi doar pentru banii încasați din drepturile de televizare, au condus la ”ruperea” spectatorilor de echipele pe care, altă dată, le încurajau. Nici celebrele autobuze, care cărau spectatori din toate colțurile județului, nu și-au mai făcut simțită prezența la Piatra Neamț, astfel încât moderna bază ”Ceahlăul” n-a mai fost arhiplină nici măcar la meciul contra Stelei, care, altă dată se juca cu casa închisă. Pietrenii ocupă un loc codaș, doar Corona Brașov fiind sub media spectatorilor Ceahlăului, în sezonul trecut, dar Corona s-a și desființat după retrogradare.

Portarii, mai valoroși decât jucătorii de câmp

La Ceahlăul, lituanianul Slavikas s-a integrat în lot, fiind liber de contract, ca fundaș stânga, post sensibil în primul 11 al pietrenilor, pe când Ntambue a înscris goluri prețioase pentru Ceahlăul II. O nouă dovadă a nivelului fotbalistic scăzut este topul jucătorilor întocmit după sumele la care sunt estimaţi. Dacă la nivel mondial, primele poziţii sunt ocupate de atacanţi precum Messi, Ronaldo sau Bale, în Liga I din țara noastră portarii sunt cei mai scumpi fotbalişti. Astfel, Mario Felgueiras (CFR Cluj) şi Ciprian Tătăruşanu (Steaua) ocupă primele două locuri. Se vorbea despre un interes al lui Dinamo pentru internaționalul moldovean al Ceahlăului, Nicolai Calancea, dar după meciul pierdut cu 0-2 în deplasare la CFR Cluj, dinamoviștii s-au orientat către Corona Brașov. De fapt, Ceahlăul s-a văzut nevoită să-l ia pe Calancea, pentru a încerca să-l revândă, dar ca și aport efectiv, prezența lui între buturile Ceahlăului nu a adus plusul de siguranță pe care l-a dat Jovic, spre exemplu, sau Barna, la echipa a doua.

Liga (fostă) lu’ Mitică Stranieri ieftini, spectatori puţini, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Popadiuc, plusul neexploatat din linia mediană

Doru Popadiuc, elevul LPS Piatra Neamț, descoperit la Suceava, dar format de profesorul Tudorel Șoimaru, a fost unul din puținii jucători care au marcat o ascensiune în 2014. Nefolosit ca titular, decât în puține jocuri, Popadiuc a contribuit decisiv la ascensiunea naționalei U 19 a țării noastre. România a ajuns în Turul de Elită al preliminariilor EURO 2014 de pe locul I, din Grupa 1 a primei faze de calificare ale cărei meciuri s-au desfășurat în Polonia. Tricolorii au învins Lituania (1-0) în toamna anului trecut și au făcut egal cu Armenia (1-1) și Polonia (1-1). Turul de Elită adună la start 7 grupe a câte 4 echipe. Se califică la turneul final prima clasată din fiecare serie, a opta competitoare fiind Ungaria, gazda lui EURO 2014 între 19 și 31 iulie. Adversale tinerilor tricolori vor fi Austria (5 iunie, ora 20), Rusia (7 iunie, ora 17:30) și Norvegia (10 iunie, ora 18). Din punctul de vedere al fotbalistului Ceahlăului, grupa este dificilă, cu naționale ce practică un fotbal diferit.

Popadiuc a facut o caracterizare a celor 3 rivale ale tricolorilor: „Austria e cea mai periculoasă. Are deja o școală de fotbal care începe să dea roade, iar un exemplu concret este Alaba de la Bayern Munchen. Au prezențe constante la turneele finale de juniori, așa că e o forță. Rusia vine cu stitlul ei de luptă. Sunt disciplinați și determinați tot meciul, plus că nici cu tehnica nu stau rău. Norvegia are tot un stil bazat pe disciplină, dar nu ies în evidență cu altceva. Cred că și programarea meciurilor este bună pentru noi. O victorie cu Austria ar mări increderea tuturor“.

Dacă se califică la EURO 2014 cu naționala României U19, fotbalistul Ceahlăului va rata în proporţie mare vacanța de vară, pregătirea cu Ceahlăul și primele etape ale sezonului viitor, dar valoarea lui pe piața transferurilor va crește, comparativ cu a altor jucători care au oferte. Plus că, de acum înainte, Popadiuc va fi în vizorul lui Victor Pițurcă.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentBucuriile verii: Amenzi rutiere mai mari de la 1 iulie
Articolul următorEuroparlamentare la comune Borlești