0:00

Europarlamentare la comune Borlești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Comuna Borlești a dat singurul primar al Partidului România Mare din județ, în condițiile în care respectivul partid era doar o mică umbră a ceea ce era odată în județ. Privită din acest punct de vedere, este clar că nu a contat partidul decât în mică măsură și mai mult omul, adică Vasile Iliuță. Evident, trebuie adăugată aici și doza de nemulțumire a cetățenilor față de fostul primar.

Votul la europarlamentare la Borlești s-a desfășurat în niște condiții speciale. Primarul este în război deschis pe mai multe fronturi cu persoane din PSD-ul local, care au avut grijă să-l zugrăvească în cele mai negre culori în fața conducerii partidului. Asta mai ales după ce a refuzat să se înregimenteze în noua ordine teritorial-administrativă. Războiul a pornit de la dorința conducerii organizației locale de a schimba viceprimarul și a pune mâna pe majoritatea din consiliul local, cu tot ceea ce decurge de aici. Dorința a fost urmată de reușită, consilierul Puică devenind viceprimarul Puică.

Primarul a acuzat peste tot că a fost schimbat de oameni certați cu legea, aducând ca argumente problemele de natură penală cu AJOFM-ul ale consilierei Daniela David, precum și problemele actualului viceprimar, generate de la o mașină cumpărată nu mai știe de la cine și despre care se spune că ar fi furată. La rândul lor, cei doi îl acuză pe primar de diferite nereguli în primărie, fiind la originea mai multor plângeri adresate ANI, CNSAS-ului, etc.

Pe acest fond au avut loc alegerile europarlamentare, câștigate cu un scor bun de alianța PSD-UNPR-PC, care a fost votată de 650 de persoane, ceea ce i-a asigurat 45,29% din voturi. Pe locul secund au venit, la mare distanță, pedeliștii, cu 9,28%, iar pe locul trei, surprinzător pentru unii, Partidul Ecologist Român, care, cu cele 120 de voturi, are un procent de 8,25%. Dacă adunâm voturile unei ipotetice alianțe de dreapta, se obține un scor de peste 30%.

Comparația cu alegerile trecute arată că potențialul la Borlești este mult mai mare, iar primarul nu s-a obosit prea tare să-și mobilizeze electoratul la vot. La alegerile pentru Consiliul Județean au votat 3.411 persoane, din care doar 726 cu USL-ul, semn că lucrurile sunt volatile în comună când miza este una adevărată. Să mai menționăm că la europarlamentarele din 2009 au votat 1.591 de persoane față de 1.455 acum, singurele diferențe majore fiind în dreptul PDL-ului, care a pierdut masiv și al PSD-ului cu aliații, care au crescut puțin, cu 200 de voturi. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentLiga (fostă) lu’ Mitică Stranieri ieftini, spectatori puţini
Articolul următorInterviu cu criticul literar dr. Cristian Livescu, directorul editurii Crigarux