0:00

„Lectura spulberă sterilitatea minții”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Doi elevi de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț au fost premiați la Concursul Interjudețean „Condei de Jurnalist”, competiție organizată, vineri, 21 martie, de CN „Mihai Eminescu” din Suceava. Bogdan-George Mihalache, elev în clasa a IX-a E, a obținut premiul I pentru spotul care promovează lectura, iar Maria-Raluca Stache, clasa a XI-a D, premiul III la secțiunea interviu.

Elevii au fost coordonați de către dna prof. dr. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu. În evaluarea spoturilor, au fost apreciate: capacitatea mesajului publicitar (comercial sau de interes social) de a acţiona eficient atât asupra trebuinţelor/ motivaţiei, cât şi asupra comportamentului consumatorului; capacitatea spotului de a provoca atenţia pentru produsul promovat, interesul, dorinţa şi achiziţia acestuia; calitatea şi relevanţa mesajului (informare şi seducţie; impact, umor, concizie, firul poveştii etc.), surprinderea aspectelor esenţiale ale temei abordate  şi sistematizarea informaţiilor.

În evaluarea interviurilor s-au urmărit aspecte precum: calitatea, relevanţa şi pertinenţa întrebărilor; adaptarea/adecvarea întrebărilor în funcţie de replicile intervievatului; valoarea de informaţie pentru subiectele abordate: proximitatea temporală, proximi­tatea spaţială, raritatea şi unicitatea (neobişnuitul), existenţa personalităţii, existenţa impactului şi a consecinţelor, conflictul şi competiţia, interesul uman; armonia dintre titlu, teză, corpul textului şi concluzii etc.

„Prin participarea la acest proiect, elevii au oportunitatea să îşi dezvolte tehnicile de documentare, de investigaţie de tip jurnalistic, să exerseze regulile comunicării asertive. Îşi dezvoltă competenţele de redactare, astfel încât să transmită în stil publicistic mesaje pertinente, originale, expresive, creative, corecte gramatical, respectând algoritmul genului redacţional şi normele deontologice”, a precizat prof. Tărcăoanu.

Textul spotului câștigător

„Așa arată teancul de cărți pe care le ai de citit. Și parcă nu se mai termină, nu? Asta nu înseamnă că lectura nu are rostul ei. Uite, dacă tu citești, în timp, ți se vor dezvolta inteligența și creativitatea. Fără să mai menționez faptul că, într-un CV, inteligența și creativitatea, în mod special, arată foarte bine. Lăsând la o parte, totuși, «vedetele», bibliotecile au nevoie, în afară de șoareci de bibliotecă și de cărți, de oameni care să le dea atenție. Să fie o legătură de la carte la om, de la mirosul unei pagini la esența curiozității noastre. De la față la copertă, adică «face-book». Stai! Ce?! Lectura spulberă sterilitatea minții”. (M. TEODOROF)

Articolul precedent“Un măr delicios – un copil sănătos”
Articolul următor„În stradă e mai bine decât la adăpost”