0:00

Judecătorii au decis: fostul deputat de Neamț, Viorel Stan a fost achitat – fapta nu există, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDupă trei amânări de pronunțare, judecătorii au dat soluția în cauza cu acuze de mită și trafic de influență la vârful Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Ministerul Educației (amănunte aici și aici).

Viorel Stan, fost deputat de Neamț, ta faptelor inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Neamț a fost achitat astăzi, 18 iulie. Magistrații din cadrul Tribunalului Neamț au stabilit că fapta nu există. Eugenia Condurat, contabil șef la ISJ Neamț, a fost achitată în același temei ca și Stan, la fel ca și Alin Cătălin Păunescu, director general și inspector în cadrul Ministerului Educației Naționale. Pentru Maria Dorneanu, director general adjunct în cadrul Direcției Generale Buget-Finanțe și Resurse Umane din cadrul Ministerul Educației Naționale s-a dispus încetarea procesului ca urmare a decesului.

Sandu Petru, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman, a fost inculpat pentru luare și dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență. Pentru dare de mită acesta a fost achitat, iar pentru celelalte trei fapte a fost stabilită o sancțiune de 3 ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii i-au confisat banii primiți cu titlu de mită, 256.400 lei.

Trei reprezentanți ai unor firme au fost judecați pentru acuze de dare de mită, cumpărare de influență și complicitate la aceste fapte:

  • Vasile Cozma, a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de detenție, cu suspendare, pentru dare de mită și cumpărare de influență.
  • Petru Văcaru a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, tot cu executare, pentru cumpărare de influență.
  • Lombardo Annunziato este singurul care a fost condamnat la închisoare cu executare, 3 ani și o lună. El fusese condamnat anterior pentru o altă faptă la închisoare, fără executare. Aceasta a fost contopită cu pedeapsa din acest dosar, rezultând una cu executare. Decizia Tribunalului Neamț nu este definitivă.

Dosarul a ajuns prima dată la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere faptul că la acea dată Viorel Stan avea calitatea de deputat. Ulterior, la finele mandatului, cauza a intrat pe rolul Tribunalului Neamț. În timpul procesului unul dintre acuzați, Sandu Petru, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman, a recunoscut  faptele pentru a putea uza de beneficiul legii cei-i asigura reducerea pedepsei cu o treime. Doar că acest pas a fost făcut mult prea târziu, iar Sandu a fost judecat laolaltă cu cei care nu au admis săvârșirea infracțiunilor.

Procurorii anticorupție au susținut că în perioada 2013-2016 Sandu Petru a pretins și primit de la reprezentanții unor firme 10% din plățile efectuate de LPS Roman, unde Sandu era director, către firmele reprezentate de aceștia și care au executat lucrări de construcții la unitate de învățământ. Procentul reprezenta 232.300 lei. Ulterior, în perioada decembrie 2016-decembrie 2017 ar fi primit de la afaceriști 24.100 lei, tot ca procent din niște lucrări pentru a-și folosi influența asupra celorlalți acuzați cu care ulterior ar fi împărțit banii.

(G.S.)

Articolul precedentMara Calista, deputat PNL: „Lupta împotriva violenței împotriva femeilor nu are granițe”
Articolul următorRezultatele controalelor în centrele pentru vârstnici din Neamț: amenzi de peste 1 milion de lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.