0:00

Interviu cu poetul Cezar Ţucu la 63 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  • „Zilnic mă rog să nu-şi sclintească piciorul vreun elev gură-cască, ce se uită după avioane”

– Şi, zii, ai 63 de ani?! (21.01.1951 – data naşterii poetului Cezar Ţucu)

– Prietene, aş vrea eu să mai am ani câţi spui, numai că aceşti 63 au trecut, nu-i mai  am! După cum nu-i mai am nici pe cei 40 petrecuţi la catedră, pentru că au trecut… ca nori lungi pe şesuri/Şi niciodată n-au să vină iară, cum spune luceafărul nostru de zi şi de noapte, căruia i-am închinat primul meu volum de poeme şi a 6-a epistolă din Scrisori neterminate, a 10-a mea carte.

– Ne-am întâlnit la dezvelirea bustului lui Eminescu, din faţa bibliotecii judeţene. Te-a emoţionat  momentul?

– Cum să nu! Prezenţa şi cuvântul preşedintelui USR-ului, Nicolae Manolescu, spun  totul! N-ai văzut? Şi-a lăsat treaba, pentru câteva ore, toată lumea, inclusiv cea de la cultura mare, şi-a venit la Marea Cultură!

– Dacă luai cuvântul ce spuneai?

– De la Nistru pân’ la Tisa/Tot românul plânsu-ţi-s-a!/Dar azi viaţă a dat glumii:/Între ape-i râsu’ lumii!

– Sper că anii ce spui că nu-i mai ai te-au bucurat, pentru că nu ţi s-au scurs în zadar. Atâtea premii, diplome şi trofee de excelenţă  ai obţinut din partea unor universităţi, cetăţean de onoare,  11 cărţi tipărite, apărut în numeroase antologii, nu mai departe luna trecută Diploma de excelenţă Domnu Trandafir, etc. Apropo de cea mai recentă, înmânată de generalul şcolilor nemţene, ce mai face învăţământul nostru reformat… de-atâtea ori, de-atâtea ori!?

– Prima reformă, de după revoluţie, a început în 1991 când cei de la minister au însărcinat ISJ-urile să-şi aleagă cei mai buni profesori din fiecare judeţ, iar aceştia să facă trei lucruri: să-şi spună părerea în legătură cu programele şcolare, cu manualelor existente, argumentându-şi punctul de vedere, şi să propună noi programe şcolare, în cele mai mici detalii. La matematică am fost inclus şi eu, profesor la Tazlău, şi, pe zeci de pagini, le-am prezentat un proiect de Programă şcolară la obiectul matematică, atenţie, clasele I – XII, deci pentru tot învăţământul preuniversitar: primar, gimnazial, liceal! În urma acestui concurs de programe şcolare profesorul Cezar Ţucu a fost inclus în echipa naţională, coordonator al comisie Algebră – gimnaziu. Trebuie să recunosc emoţia ce m-a cuprins la aflarea veştii că sunt şeful uneia din cele cinci comisii naţionale, celelalte fiind: geometrie-gimnaziu, algebră-liceu, geometrie-liceu şi analiză matematică. Aşa a început reforma adevărată! Te rog să scrii cu litere îngroşate: de jos în sus, de la consultarea celor mai bune cadre didactice şi în urma unui concurs de programe şcolare. Ceea ce-ţi spun se poate verifica. Se întâmpla în 1991! Că la fiecare schimbare de ministru se lua totul de la zero e o altă poveste!

– Dar despre şpaga din învăţământ, despre atâtea măsuri luate imediat ce se întâmplă ceva într-o şcoală sau alta, ce ai de spus?

– Prietene, orice pădure are uscături, iar povestea codrului, ce se rosteşte astăzi peste tot, e total diferită de cea eminesciană! Nu-i lăsată în pace nici regenearea lui naturală! E un basm de adormit copiii! Se întâmplă ceva într-o şcoală, imediat apare o adresă a MEN-ului şi, automat, una a ISJ-ului, pivind măsurile ce se impun a fi luate, etc., după care neapărat încheiate protocoale cu instituţiile ce par a rezolva problema respectivă. Ia foc o şcoală, se pune problema autorizaţiei, a protocolului cu pompierii. S-a spart alta, apare problema pazei şi a protocolului cu poliţia, etc. Ca director (încă!), zilnic mă rog să nu-şi sclintească piciorul, ori să şi-l rupă, călcând în vreo groapă, vreun elev gură-cască, ce se uită după elicopterele sau avioanele ce brăzdează văzduhul tăzlăuan, că imediat aude ISJ-ul şi, fiind declarat accident de avion, va trebui să fac rost de avize şi autorizaţii de la TAROM, încheind, bine-nţeles, protocolul de rigoare cu şeful piloţilor maşinilor zburătoare, care va veni să explice elevilor cum trebuie să meargă pe jos şi cum să se uite pe sus. Te rog,  întreabă-mă altceva.

Interviu cu poetul Cezar Ţucu la 63 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– Pe când a 12-a carte, şi care-i va fi titlul? Cum va începe?

– Cred că o voi publica în primăvară şi se va numi Păcatele blestemului. Iată şi începutul: Cu fiecare carte de poeme/Apare-o nouă gaură în cer,/Prin care urmăriţii de blesteme/Mărşăluiesc spre marele mister//Creat de-un Rai, promis de la-nceputuri/Fiinţelor orfane de păcat/Şi de plăceri prin varii aşternuturi!/Ce au, mai mult ca sigur, asfaltat//Drumeagul care duce spre asceză/Şi-adevărata rasă de genom,/Împresurat cu-afişe în engleză:/Ţinutul veşniciilor! Welcome!

A consemnat Nicolae SAVA

Articolul precedentSemnal: G.T. Kirileanu şi contemporanii săi
Articolul următorIncompatibilii la numărătoare

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.