0:00

Insulină sub formă de ciocolată. Produsul va intra în testare anul viitor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn articol medical al site-ului euronews.com aduce vești bune diabeticilor care se văd nevoiți să folosească insulină. Potrivit acestuia „O nouă formă de insulină orală, care poate fi testată în curând pe oameni, poate fi luată ca alternativă la seringi sau pompe de insulină. Oamenii de știință au dezvoltat o modalitate de a furniza insulină pe cale orală, printr-o capsulă sau ciocolată fără zahăr, și au testat-o ​​cu succes pe animale.

Această nouă insulină va fi gata pentru testarea umană în 2025”.

1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet, potrivit statisticilor oficiale din 2020. În România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat. În Europa, 61 de milioane de oameni au diabet și între 5 și 10% dintre ei au diabet de tip 1, ceea ce înseamnă că trebuie să ia zilnic insulină pentru a-și controla nivelul glicemiei.

„Unii oameni cu diabet zaharat de tip 2 mai frecvent au nevoie de asemenea să ia insulină. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, cele mai comune trei moduri de a lua insulină sunt cu o seringă, un stilou injector pentru insulină sau o pompă de insulină.

Cazurile de diabet s-ar putea dubla până în 2050 pentru a afecta 1,3 miliarde de oameni, arată un nou studiu”, precizează articolul citat.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney din Australia, în colaborare cu Universitatea Arctică din Norvegia, au descoperit anterior că se pot livra medicamente la ficat cu nano-purtători, așa-zisele „nanomedicamente”, cu ajutorul unor particule semiconductoare minuscule cu dimensiuni de ordinul a câțiva nanometri numite puncte cuantice.

„Ideea de a crea o formă orală de insulină a venit după ce un medic geriatru dintr-o clinică cu care lucrează cercetătorii și-a exprimat îngrijorarea cu privire la persoanele în vârstă care au fost internate, crescând riscul de infecții secundare, deoarece aveau nevoie de injecții de insulină”, precizează sursa citată.

Noul sistem a fost testat pe șoareci, șobolani și babuini, iar echipa și-a publicat concluziile în Nature Nanotechnology.

„Babuinii nu au vrut să ia o tabletă, așa că cercetătorii au încercat jeleuri fără zahăr și ciocolată fără zahăr, babuinii preferând ciocolata creată în laborator. (…)

Accentul este în prezent pe producție pentru viitorul studiu clinic, cu speranța de a începe până la sfârșitul anului”.

Potrivit cercetărilor, nivelurile ridicate de cofeină pot reduce grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2

Se speră că testele ulterioare pentru noua formulă de livrare a insulinei ar putea fi făcute în 2026, iar solicitarea aprobării autorităților de reglementare va putea fi făcută cel mai devreme în 2028.

„Sperăm că un medicament pe care îl pot lua pe cale orală și ceva cu care nu pot supradoza… poate permite un control mai bun al glucozei pe tot parcursul ciclului de viață”, a spus cercetătorul Hunt, citat de euronews adăugând că insulina ingerabilă nu trebuie să fie refrigerată.

Articolul integral în limba engleză poate fi accesat aici.

Angela Croitoru

Foto: Text to pick StartAI

Articolul precedentCOMUNICAT DE PRESĂ. Primăria Piatra Neamț prezintă toate investițiile din infrastructura educațională
Articolul următorUnde mergem în weekend? Bunătăți tradiționale, futsal, poezie și teatru
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.