Aproximativ 180 de copii din Piatra Neamț au intrat, vineri, 4 martie, într-o minivacanță forțată (pentru o perioadă nedeterminată – n.red.), după ce DSP Neamț le-a închis grădinița, din motive de nerespectare a măsurilor de igienă. Reamintim că, din cauza îmbolnăvirilor, 9 copii de la unitatea de învățământ amintită au fost internați la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț.

Astăzi, 4 martie, de la primele ore ale dimineții, tot personalul de la unitatea unde merg preșcolarii a intrat în fibrilație. Profesoarele și îngrijitoarele au intrat, înarmate cu lavete și substanțe dezinfectante, în fiecare sală, pentru a lustrui paturile, mobilierul, jucăriile și fiecare colț al clădirii. „Astăzi facem curățenie în fiecare sală. Mâine, de la ora 14, urmează ca cei de la Salubritas să vină cu substanțe specifice pentru dezinfecție, iar luni reprezentanții DSP să recolteze din nou probe de sanitație. Încă nu știm când va fi redeschisă grădinița, însă vrem să asigurăm toți părinții că, din momentul când vom avea date concrete, îi vom înștiința”, a declarat prof. Brândușa Iftimia, coordonatoarea grădiniței.

  • Vinovații fără vină

Grădinița ”Floare de Colț” este o unitate cu popularite în Piatra Neamț, cu mulți copii, comparativ cu alte grădinițe din același oraș. Cazul îmbolnăvirii preșcolarilor a apărut și pe fondul unor semnale, pe care reprezentanții sindicatelor din învățământ le-au tras încă de anul trecut. Indiciile duc la fenomenul supranormării personalului nedidactic. Adică, pe scurt, persoanele care au grijă de grupurile sanitare sunt nevoite să intre și la spălat vasele, dar și la supravegherea copiilor în sala de mese. „Ăsta este adevărul. Persoanele care îi șterg la fund pe copii intră și în bucătărie. Cazurile nu sunt singulare. Și ăsta este doar unul dintre motivele pentru care s-a întâmplat ce s-a întâmplat la «Floare de colț». Am atras atenția în nenumărate rânduri Ministerului Educației despre supranormarea personalului nedidactic. Dar asta se întâmplă când una cerem și alta se calculează dintr-un birou, fără să se țină cont de datele reale din teren”, a precizat Gabriel Ploscă, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Neamț.
Pe de altă parte, prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț, este de părere că reprezentanții școlii sunt de vină. „E clar că cei care coordonează activitatea sunt de vină, deoarece nu s-au organizat cum trebuie. Acolo nu se pune problema de supranormare, ci de faptul că grupele de copii au depășit normativul. De ce? Pentru că înscrierile nu se fac așa cum ar trebui să se facă. Noi acordăm norme în funcție de numărul de grupe, dar, dacă grupele, în loc să aibă 20 de preșcolari, au 27…”, a precizat Stan. Acesta nu a precizat dacă, în perioada următoare, se va face vreo anchetă pentru se stabili concret cine a fost implicat în apariția acestei situații.

În imaginea de ansamblu, „vinovații fără vină” au fost aproape la un pas de producerea unei tragedii sunt, așa cum reiese la nivel declarativ, Ministerul Educației și reprezentanții/ coordonatorii grădiniței. Ministerul – pentru că, așa cum spun cei de la sindicat, nu acordă suficiente posturi pentru personalul de care e nevoie în grădinițe, iar reprezentanții/ coordonatorii grădiniței – că nu spun lucrurilor pe nume și că nu respectă un circuit, care să-i ferească pe copii de astfel de incidente. Deocamdată, DSP-ul își face treaba în liniște, în timp ce părinții așteaptă niște răspunsuri. Un răspuns am încercat să aflăm și de la Daniela Gabriela Ciobanu, directoarea Școlii Gimnaziale ”Daniela Cuciuc”, însă, la momentul redactării articolului (12.30), aceasta avea telefonul închis.

(Marian TEODOROF)

Articolul precedentInedit: Demisie în bloc la primărie!
Articolul următorCentrul de plasament ”Elena Doamna” trimite un olimpic la Națională
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. Ca tot se discuta despre norme, am o intrebare pentru cei care diriguiesc invatamantul pe la noi, dar si pentru cei de la DSP:
    Vi se pare normal sa avem amenajari sub-dimensionate in scoli si gradinite?
    Concret:
    la 2 clase de gradinita, care insumeaza cam 50 de copii, e normal sa existe doar doua vase de wc si 4 chiuvete?
    la 10 – 12 clase primare, e normal sa existe 4-5 cabine de toaleta si 4-5 chiuvete pentru copiii din aceste clase? Cum resusesc sa se spele pe maini, doar jumatate din efectivele de elevi ale acestor clase, sa zicem, intr-o pauza de cateva minute? Sper ca nu mai trebuie sa precizez ca toata lumea ia pauza in acelasi timp.

    • Acestea sunt problemele reale cu care se confruntă sistemul. Iar sistemul funcționează pentru că nimeni nu respectă normativele. La fel de adevărat este că sunt și imposibil de respectat, la finanțarea existentă și la incompetența tuturor autorităților.

Comentariile sunt închise.