Penultima seară artistică a Târgului de Crăciun la Neamţ, ediţia a patra, aduce pe scena de pe platoul Curţii Domneşti artişti locali consacraţi în plan naţional şi internaţional. Sâmbătă, 4 ianuarie, începând cu ora 18:00, vor evolua, invitaţi de organizatorul evenimentului – Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” – Simona Manolache, Sînziana Oşlobanu, Laurenţiu Marian, grupul vocal „Floare de colţ” şi Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”.

SIMONA MANOLACHE

„Floricică de la munte” şi „Floare de colţ”, în penultima seară a Târgului de Crăciun, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSimona Manolache este o tânără interpretă de folclor din zona Neamţ, născută în oraşul Târgu Neamţ. Şi-a descoperit calităţile vocale încă de la vârsta de unsprezece ani. A participat la festivaluri de muzică populară, unde a câştigat multe premii.  Au urmat, apoi, apariţii la emisiuni de televiziune şi radio. A absolvit Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca. A imprimat un frumos material muzical, în colaborare cu dirijorul Cristian Năstase. Recent, Simona a realizat primul ei album, împreuna cu Orchestra Nationala Mugurel, din Chişinău, condusă de maestrul dirijor Ion Dascăl. Albumul „Moldovă, soră frumoasă”, dedicat tuturor iubitorilor de muzică populară, din zona noastră şi nu numai, urmează să apară pe piaţă în cel mai scurt timp.

SÎNZIANA OŞLOBANU

Originară din satul Oglinzi, comuna Răucești, Sînziana are 24 de ani și este profesor de canto la Clubul Copiilor din orașul Târgu Neamț, acolo unde se străduieşte să transmită celor mici ceva din dragostea sa pentru folclorul nemţean. Este cunoscută şi prin participarea sa la show-ul de televiziune „Românii au talent”.

LAURENŢIU MARIAN

„Floricică de la munte” şi „Floare de colţ”, în penultima seară a Târgului de Crăciun, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiReprezentant al judeţului Neamţ, Laurenţiu este laureat a numeroase concursuri şi festivaluri de folclor, atât naţionale, cât şi internaţionale, dintre care reamintim: „Maria Lătăreţu”,  „Strugurele de Aur”, „Felician Fărcaşiu”, „Lucreţia Ciobanu”, „Balkan Traffic” (Belgia). În anul 2015, a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ. A absolvit Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ. A lansat, la începutul anului 2019, primul său album, intitulat „Dorule, doruţule”. La concertul de debut al albumului a beneficiat de acompaniamentul Orchestrei Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, sub bagheta maeştrilor dirijori: Viorel Leancă şi Răzvan Mitoceanu.

GRUPUL VOCAL „FLOARE DE COLŢ”

„Floricică de la munte” şi „Floare de colţ”, în penultima seară a Târgului de Crăciun, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiA luat fiinţă datorită strădaniei îndrăgitei interprete a folclorului nemţean, Georgiana Şerban-Axinte. Fondatoarea grupului activează de ani buni ca profesor de canto la Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ. Dragostea şi aplecarea către nestematele folclorului autohton s-a împletit în mod armonios cu dedicarea sa de a împărtăşi bucuria cântului celor mai mici artişti ai ţinutului. Făcând o selecţie riguroasă a celor mai talentaţi elevii ai săi, Georgiana Şerban-Axinte a pus bazele grupului „Floare de colţ”, care de câţiva ani străluceşte artistic pe scenele naţionale.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”

„Floricică de la munte” şi „Floare de colţ”, în penultima seară a Târgului de Crăciun, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFondat în 1971, în Piatra-Neamţ, Ansamblul activează sub egida Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Neamţ. Ansamblul „Floricică de la munte” cuprinde o formaţie de dansuri tradiţionale, o orchestră de folclor, dar şi o formaţie de obiceiuri de iarnă care aduce pe scenă cele mai frumoase jocuri de măşti specifice zonei Neamţ (căiuţii, capra, ursul, mascaţii, printre multe altele). „Floricică de la munte”, prin tot ceea ce reprezintă, conservă în cel mai înalt grad formele tradiţionale ale folclorului românesc. Repertoriul actual cuprinde cântece şi jocuri populare din cele mai importante regiuni etnofolclorice româneşti. De-a lungul timpului, Ansamblul a fost prezent pe scena unor prestigioase festivaluri din ţară, dar şi din străinătate, în Franţa, Italia (Sicilia şi Sardinia), Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Încă de la fondare, formaţia a câştigat importante premii naţionale la festivalurile de folclor din Iaşi, Constanţa, Bistriţa, Cluj-Napoca, Bacău, Suceava, Harghita, precum şi distincţii internaţionale la festivalurile de la Cracovia şi Zakopane (Polonia), Lovec şi Zavet (Bulgaria), Kikinda (Serbia), Champtoce şi Reims (Franţa), Quartu Santa Elena Sardegna (Italia), Katerini (Grecia) sau Adapazari (Turcia).

Articolul precedentProf. Mihai Obreja așteaptă ordinul de numire în fruntea Inspectoratului Școlar
Articolul următorO fetiță este primul născut al anului 2020
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.