0:00

Funeralii fericite și numărul 19, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O satiră, o dramă psihologică sau un film fantastic cu tente erotice. Aşa tind criticii să încadreze pelicula. Regizorul a hotărât însă s-o denumească o comedie neagră. Pe scurt şi în acte e o comedie neagră în regia lui Horaţiu Mălăele şi cel de-al doilea lungmetraj semnat de actor. Un film aşteptat de cinefilii români şi, spun unii critici, poate cel mai bun film românesc al anului.

Firul epic începe neaoş cu descrierea unei “vieţi de rahat” trăită până în momentul vorbirii de Lionel Frunză (pe numele adevărat Ionel), orfanul care ajunge să fie imigrant în propria ţară şi care munceşte în construcţii. Alături de el îi găsim pe Kiril, bulgarul contrabandist şi pe Volodea, rusul care munceşte şi el la negru. Subiectul filmului şi dezvoltarea lui coincid cu scena în care cei trei tovarăşi, ameţiţi de aburii alcoolului, plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul. Nu află c-o să câştige la loto şi nici c-o să se însoare cu cea mai frumoasă femeie, ci data exactă a morţii şi modul în care vor pleca din lumea asta.

“E trist când plângi de unul singur. Mai plâng puţin şi plec”

Subiectiv şi din perspectiva unui om, poate nu prea priceput, dar căruia îi plac emoţiile şi simplitatea filmelor româneşti, ”Funeralii fericite” e un lungmetraj bun spre foarte bun… cu situaţii în care nu mulţi ne întâlnim în viaţa reală, dar pe care, poate, ni le-am imaginat măcar o dată. Cum e să-ţi pregăteşti propria înmormântare? Să-ţi alegi coşciugul, costumul şi felul în care urmează să pleci din lumea asta? Aici e clară tenta de ieșit din normal, în accepția uzuală a cuvântului. La fel de bine surprinsă e şi cancaniada în care Mălăele scaldă intenţionat bucăţi din film, spre deliciul celor care îşi cumpără ziare colorate în fiecare dimineaţă. Îl invită pe Serghei Mizil să joace rol de “peşte” şi subliniază în mai multe secvenţe pofta de senzaţional a românilor, din ce în ce mai prezentă: aici poate fi amintită scena în care un celebru realizator de televiziune îl invită pe Lionel să semneze un contract gras pentru realizarea unui reality-show în ultima zi de viaţă. Şi nu în cele din urmă e nota satirică, pur românească şi bine reprezentată în pasajele în care vecinii lui Lionel vin să-l “scape” de “cele mai bune” bunuri din garsonieră, ştiind că ziua următoare va fi ultima din viaţa lui.

“Convins fiind că ideatica transcede în cazul de faţă povestea filmului, am încredere că publicul pietrean va descoperi cu uşurinţă sensurile şi rostul acestui proiect. Salut la Piatra Neamţ inteligenţa unui public nobil şi devotat.

Este mesajul transmis pentru noi de la Chicago de Horaţiu Mălălele, regizorul şi actorul care şi-a făcut debutul la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. O bună promovare a filmului cu dedicaţie pentru nemţeni.

Comedia neagră a părut extrem de aşteptată la noi, cel puţin la nivel declarativ. Realitatea însă a adus numai 19 spectatori pe scaunele de la Dacia-Panoramic vineri, în prima zi în care a rulat la noi. Ar fi putut fi 629.

19 oameni au plătit 6 lei pe un bilet ca să vadă un film făcut în 19 zile. La prima vedere, pare un insucces. În realitate, însă, cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ n-a mai avut demult sala nici pe jumătate plină, darămite cu toate cele 629 de scaune ocupate. Am putea spune că tendinţa de a nu mai merge la cinematografele de stat e abruptă în toată ţara, nu doar în Piatra Neamţ. Ar putea fi o scuză.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentTorța armoniei la Piatra Neamț
Articolul următorReguli noi pentru pacienții Spitalului Roman