0:00

Fotbaliştii de la Ceahlăul jucau în anul 1934 cu echipe ca Steaua Bistriţei şi Macabi din Buhuşi, CFR şi Stadiul Principele Mihai din Bacău. Partidele aveau loc întotdeauna după-amiaza şi erau arbitrate în special de persoane care activau în cadrul armatei. Căpitanul şi totodată antrenorul, Ionel Mâţă, era sufletul echipei. Din componenţa Ceahlăului mai făceau parte: portarul Donda şi jucătorii de câmp, Sotir, Bălănescu, Necula, Manoliu, Vasilescu 2, Dragomir, Carp, Herghelegiu, Vasilescu 1. Intitulate “Colţul sportiv”, “Sportive” ori ”Ceahlăul în campionat”, cronicile fotbalistice aveau un farmec aparte. “Portarul Donda e hotărât să rămână cast”, ”A condus domnul Buraczynschi a cărui critică o rezerv publicului” sau “Timpul fiind răcoros, deci propice pentru un joc rapid”, sunt câteva dintre “descrierile” folosite de gazetarii vremii în presa locală. (Ana MOISE)

Frumuseţea fotbalului pietrean de odinioară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Învinşi cu 3-1 de Steaua Bistriţei Buhuşi

Marţi, 10 aprilie, ora 4 p.m., a avut loc pe terenul Borzoghean, deschiderea sezonului de foot-ball pe un timp, cam puţin favorabil, printr-un match între echipele Steaua Bistriţei din Buhuşi şi Ceahlăul din localitate. De la început se observă o superioritate a oaspeţilor, care după primele minute se instalează în faţa porţii lui Donda şi deschid scorul prin “micul” Cireş: 1-0 pentru Steaua Bistriţei. Ceahlăul reacţionează slab, înaintarea este ineficace în faţa porţii oaspeţilor, aceştia având o apărare care nu lasă nimic de dorit. Steaua Bistriţei se instalează din nou pe terenul Ceahlăului şi marchează încă două goluri prin Hugo şi Nagy. Prima repriză se termină cu scorul de 3-0 găsind jocul la centru. Repriza a doua aduce o ameliorare a Ceahlăului prin câteva schimbări bine făcute, datorită cărora a putut ţine piept oaspeţilor. În minutul 75, Vasilescu bine plasat, fiind de altfel singurul din echipă care şi-a ţinut locul, marchează dintr-un pas bine executat de Arnăutu. Întreaga echipă a oaspeţilor a jucat bine remarcându-se Cireş, Nagy, Săndescu şi Hugo; iar de la gazde, Saramet (care a fost ce mai bun din 22) apoi Bălănescu, Vasilescu, Sotir şi Arnăutu. A condus domnul Buraczynschi a cărui critică o rezerv publicului. (Avântul, 15 aprilie 1934)

Frumuseţea fotbalului pietrean de odinioară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

3-3 cu Macabi Buhuşi

Duminică, 15 aprilie, a avut loc pe terenul Fabricii de Postav din Buhuşi un match de foot-ball între echipele Ceahlăul, din Piatra Neamţ şi Macabi, din Buhuşi. Contrar match-ului precedent, Ceahlăul desfăşoară de această dată un joc destul de eficace şi numai din cauza ghinionului, înaintarea nu a putut marca mai mult. În minutul 10, Arnăutu bine plasat de Mâţă, pasează lui Manoliu, care deschide scorul: 1-0 pentru Ceahlăul. Două minute mai târziu, Arnăutu marchează în urma unei combinaţii frumoase: 2-0 pentru Ceahlăul. Două greşeli ale apărării nemţene, dau ocazia Macabilor să marcheze două penaltyuri. În repriza a doua, minutul 30, Macabi marchează din nou tot din 11 metri. Ceahlăul egalează prin Mâţă, care execută o lovitură liberă de toată frumuseţea: mingea se loveşte de bara de sus şi apoi intră în plasă, fără ca portarul să poată interveni. Match-ul se termină cu rezultatul de 3-3. S-au remarcat de la Ceahlăul: Mâţă, Arnăutu, Manoliu şi Bălănescu, iar de la Macabi, portarul Serada. Arbitrul a fost domnul sublocotenent Zetreanu. (Avântul, 22 aprilie 1934)

Şi-au luat revanşa cu 4-1

Duminică, 22 aprilie, s-a jucat primul match-retur de foot-ball pentru campionat între echipele: Ceahlăul şi Steaua Bistriţei, terminat cu rezultatul 4-1 pentru cea dintâi. 4. 25-Buhuşenii încep jocul-4. 28- Nagy bate un fault din 16 metri – Bălănescu respinge-4. 36-Vasilescu 1 deschide scorul pentru Ceahlăul-4. 39-Buhuşenii presează poarta lui Donda, Bălănescu degajează-5. 00-Herghelegiu urcă scorul la 2-0-5. 03-Bela din 16 m bate peste bară-5. 09-Mâţă trimite o bombă… Zabi apără impecabil-5.13-Vasilescu 1 din 7 metri ratează-5.15-echipele schimbă terenul-5. 20-Gazdele au prima lovitură…Dragomir bine deschis pierde în faţa lui Richard-5. 32-Jocul ia un aspect deosebit prin rapiditatea acţiunilor. Gazdele s-au instalat pe terenul oaspeţilor-5. 33-Mâţă surprinde pe Zabi, trimite o minge bombă, dar Richard intervine şi  salvează-5. 35-Dragomir excelează: înşeală pe Richard şi Teodorescu şi înscrie al treilea punct-5. 36-Bălănescu atinge mingea cu mâna în careu. Cireş bate din 11 m în bară-5. 57-Bela înscrie punctul de onoare pentru oaspeţi-6. 02-Dragomir înscrie al 4-lea punct pentru gazde pecetluind scorul de 4-1. De la Steaua Bistriţei din Buhuşi s-au remarcat Bela, Hugo, Nagy, Cireş şi Richard iar de la Ceahlăul, Dragomir, Manoliu, Bălănescu, Sotir şi Herghelegiu. Cel mai bun jucător din 22 a fost Mâţă, căruia i se datorează în mare parte victoria ca antrenor şi căpitan. Domnul locotenent Cornel Ghermănescu a arbitrat corect şi autoritar unul dintre cele mai frumoase şi interesante match-uri jucate la Piatra Neamţ. (Em. B., Avântul, 29 aprilie 1934)

Frumuseţea fotbalului pietrean de odinioară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 Ceahlăul, pe locul al 2-lea

În ultimele match-uri, Ceahlăul a terminat la egalitate, 1-1 cu echipa Stadiului Principele Mihai din Bacău, a învins cu 4-1 pe CFR Bacău şi câştigă din oficiu cu Macabi Buhuşi, care în loc de a juca pentru campionat, preferă un match amical, aducând pe Borzoghean o echipă selecţionată a Buhuşului (compusă din cele mai bune elemente macabiste şi ale Split-ului). Timpul fiind răcoros, deci propice pentru un joc rapid, terenul bun şi ambele echipe în formă, jocul a avut un aspect sărbătoresc. Jocul dur, acţiunile repezi din ambele părţi şi momentele de rară frumuseţe, fac galeria să palpite, să aplaude şi să trăiască intens şi sportiv cele 90 de minute. În primul mitan, Ceahlăul înscrie două puncte prin Vasilescu, iar în al doilea încă unul prin Necula. Acţiunile oaspeţilor rămân infructuoase, pentru că ceahlăoanii joacă foot-ball şi Donda e ferm decis să rămână cast. Cu cât jocul se apropie de sfârşit, cu atât devine mai atrăgător. Între distinşii spectatori, cel mai proaspăt şi mai pasionat iubitor al acestui sport, domnul decan al baroului pietrean, asistă cu însufleţire la acest “proces”. În clasament Ceahlăul e pe locul al doilea, primul fiind adjudecat de domnul Ghermănescu (St. Pr. Mihai-Bacău) cu o partidă câştigată la masa verde şi un match nul. (Avântul, 27 mai 1934)

Programul ASC Ceahlăul

Din alte articole sportive ale ziarului Avântul, din anul 1939, aflăm că Asociaţia Ceahlăul avea şi echipă de junori. “Duminică, 19 martie, într-un match de antrenament disputat pe stadionul Ceahlăul, juniorii din Piatra Neamţ au dispus de cei din Roznov cu 9-0”. (Avântul, 26 martie 1939). Iată cum arăta programul complet al Asociaţiei Sportive şi Culturale Ceahlăul pentru lunile martie şi mai ale anului 1939: “martie-antrenament (atletism, foot-ball, ciclism, volley-ball, hand-ball), 25 martie: ciclo-cross; aprilie: teatru-comedia Miss România. 10 aprilie: deschiderea sezonului sportiv, 16 aprilie: match foot-ball (juniori), match hand-ball, 23 aprilie: match foot-ball cu Iaşii, 29-30 aprilie: Tarcău-cu secţia sportivă şi culturală. Mai: Campionatul Districtual şi disputarea unei cupe între şcoli, în memoria întemeietorilor AS Ceahlăul, 7 mai, ciclism cursă fond: Piatra Neamţ-Tg. Neamţ-Piatra Neamţ (cca. 80 km), 28 mai, ciclism-cursă fond: Piatra Neamţ-Tulgheş-Piatra Neamţ (cca. 150 km). În acest interval se va produce şi corul asociaţiei de sub conducerea domnului profesor David”. (Avântul, 5 martie 1939)

Articolul precedentAmbulanțe împotmolite în noroi
Articolul următorOlimpiada Națională de chimie 2014