Curtea Şcolii Gimnaziale nr. 5 din Piatra Neamţ a fost mai agitată ca de obicei în această dimineaţă, 18 martie. Grupuri de copii entuazismaţi i-au primit în mijlocul lor pe poliţiştii veniţi să-i înveţe reguli de bază privind circulaţia rutieră. Laboratorul mobil din cadrul unui proiect naţional cu această tematică a poposit pentru prima dată aici, la o primă lecţie interactivă, cu placuţe cu semne de circulaţie, un covor desenat cu trecereri de pietoni, clădiri şi străzi şi alte instrumente educaţionale.

WhatsApp Image 2022 03 18 at 10.28.30 1

Copiii au avut ocazia să afle din sursă sigură informaţii de bază despre comportamentul în trafic şi au pus întrebări, au vizitat interiorul autospecialei devenite laborator şi au primit, la final, permis de conducere provizoriu, cu dedicaţie, de la poliţişti.

WhatsApp Image 2022 03 18 at 10.28.29 1

Patric, unul dintre micuţii care au participat activ la lecţia de circulaţie, ne-a spus, vădit emoţionat: “A fost distractiv. Am învăţat să fiu foarte atent când traversez strada, numai pe trecere, să mă asigur că şoferul mă vede, să mă uit stânga-dreapta şi apoi să trec“.

WhatsApp Image 2022 03 18 at 10.28.29

Agentul şef Vlad Gavriluţ le-a atras atenţia copiilor că sunt la vârsta la care nu au voie să circule pe drumurile publice cu bicicleta şi i-a îndemnat să fie foarte atenţi, înainte de a traversa strada dacă şoferul maşinii îi vede, contactul vizual fiind foarte important.

“Acest laborator conţine tot ceea ce este necesar pentru desfăşurarea unor activităţi informative în orice spaţiu, chiar şi acolo unde nu există curent electric sau internet. Conţine mai multe instrumente utile, semnele de circulaţie de bază, acel covor cu marcajele pietonale prin care putem simula situaţii din trafic şi copiii pot înţelege mult mai uşor. Proiectul educativ se adresează tuturor, dar noi considerăm că primii care trebuie să aibă acces la aceste informaţii sunt copiii, care sunt la început de viaţă şi care au nevoie de sprijinul nostru pentru a învăţa care este conduita corectă pentru a preveni apariţia unor situaţii periculoase pentru ei“, a precizat agent şef Vlad Gavriluţ.

WhatsApp Image 2022 03 18 at 10.28.30 1

Acţiunea organizată de IPJ Neamţ, în cadrul proiectului „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, i-a avut ca moderatori pe comisar Nicoleta Tablan de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, agent şef Vlad Gavriluţ, de la Serviciul Circulaţie Rutieră, inspector principal Bogdan Ceorap, de la Biroul pentru Siguranţă Şcolară şi subinspector Ramona Ciofu, de la Serviciul Comunicare. În Neamţ a ajuns unul din cele 45 de laboratoare mobile din cadrul proiectului.

Angela Croitoru

Articolul precedentGeorge Lazăr, președinte PNL Neamț: „Guvernul condus de PNL îi ajută pe români și antreprenori la plata facturilor la energie”
Articolul următorNeamț. O familie rămasă fără casă după un incendiu primește sprijin din partea Instituției Prefectului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.