* Viorel Pintea a fost trimis în judecată pentru 3 infracţiuni de luare de mită
Fostul director APIA Neamţ, în faţa căruia au stat smirnă fermierii ameninţaţi cu controale severe, a fost trimis, ieri, în judecată, tocmai pentru a probat, de 3 ori consecutiv, că ”banul face cu ochiul”. Expresia favorită a lui Viorel Pintea, folosită intens, vreme de 4 luni, cât a condus agenţia din Neamţ, s-a dovedit a fi modul lui de viaţă.
Procurorii DNA au stabilit că ”în perioadele martie-mai 2012 și 22-24 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a pretins, în mai multe etape, de la un denunțător suma totală de 10.500 euro, din care a primit în total 5.500 euro respectiv 3.000 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile funcționale stabilite prin fișa postului. Sumele de bani și bunurile, au fost pretinse de inculpat în contextul derulării, între întreprinderea individuală a denunțătorului și APIA Satu-Mare, a unui contract privind înființarea unei culturi de viță de vie, valoarea totală a ajutorului nerambursabil acordat ridicându-se la suma de aproximativ 1.000.000 euro. Această sumă de bani a fost achitată denunțătorului în două tranșe de plată, una în anul 2011 și una în anul 2012. Pretinderea respectiv darea sumei de 2.500 euro s-a făcut în condițiile în care, anterior, inculpatul Pintea Viorel i-a spus denunțătorului că în urma verificărilor în teren s-a stabilit că acesta nu îndeplinește condițiile de plată, lăsându-l astfel să creadă că aprobarea plății celei de-a doua tranșe depinde de remiterea sumei pretinse.
În cursul lunii mai 2012, în timpul campaniei electorale, inculpatul Pintea Viorel a mai pretins de la același denunțător suma de 5.000 euro, sumă din care acesta i-a dat inculpatului, într-un plic, în biroul acestuia, 3.000 lei”.
Fermierul a scăpat de ”cotizaţie” doar în perioada ianuarie- aprilie 2013, cât Viorel Pintea a fost detaşat la Neamţ. Imediat ce s-a întors la Satu Mare, directorul APIA a revenit la vechile obiceiuri. Numai că, între timp, omul vânduse cele 78 de hectare cultivate cu viţă de vie, iar cultura ieşise din monitorizarea APIA. În ciuda acestui fapt, Pintea l-a căutat din nou, în luna noiembrie şi i-a cerut 3000 de euro. De data asta, fermierul n-a mai răbdat şi a făcut denunţ, mai ales că se ocupa tot cu agricultura şi zootehnia şi se gândea că va fi presat în continuare să tot dea bani. Pe 24 noiembrie 2013 s-a organizat flagrantul, iar directorul APIA a fost prins când a primit 3000 de euro. Nu i s-a părut destul şi i-a pretins fermierului şi un miel bun, cam aşa de vreo 400 de lei.
Procurorii au mai stabilit că un alt fermier i-a dat directorului, direct sau prin intermediari, 100 de miei, 2.000 litri vin și produse lactate în valoare totală de 36.600 lei, în condițiile în care inculpatul i-a promis denunțătorului sprijin în obținerea cu mai multă ușurință a subvențiilor. Însă, în perioada campaniei electorale, din luna mai 2012, directorul Pintea i-a pretins omului nici mai mult nici mai puţin de 30.000 euro, cu motivarea că trebuie să dea acești bani superiorilor săi. ”Nedeținând această sumă, denunțătorul a refuzat să remită banii pretinși”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. ”După acest moment, activitățile agricole și zootehnice ale denunțătorului au fost supuse unor controale mult mai riguroase din partea APIA Satu Mare, finalizate chiar cu sancțiuni”. După organizarea acţiunilor de prindere în flagrant, Viorel Pintea a fost arestat pentru 29 de zile, dar eliberat ulterior. Acum va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Satu Mare. Procurorii au dispus, indisponibilizarea și sechestrarea următoarelor sume de bani ridicate de la fostul director: 36.000 lei, 9.652 lei și 600 USD.
Cristina MIRCEA