Dumitru-Lupuleasa-

Satele nemţene au dat ştiinţei şi culturii române, de-a lungul timpului, importante personalităţi de talie naţională sau internaţională. Nu este localitate din Neamţ de unde să nu se fi ivit în diferite domenii ale ştiinţei şi culturii româneşti câte un nume reprezentativ, dicţionarele profesorilor Constantin Prangati şi Constantin Tomşa fiind pline cu astfel de exemple. Unul dintre ei este farmacistul Dumitru Lupuleasa. Biografiei sale i se acordă de către autoarea monografiei comunei Borca, bibliotecara Iolanda Ana Lupescu, două dintre paginile capitolului “Oameni de seamă ai localităţii”, fişă biografică din care am spicuit câteva informaţii, completându-le cu altele, mai recente.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa s-a născut la 22 septembrie 1953 la Borca, judeţul Neamţ. Aici a terminat cursurile primare, cele gimnaziale şi cele liceale, la Liceul “Mihail Sadoveanu”. A absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti în 1979. A fost farmacist stagiar în anii 1979-1982 la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului şi Cercetări Farmaceutice „Petre Ionescu-Stoian”. Este cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti, din 1982, farmacist primar, doctor în ştiinţe farmaceutice al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti, din 1994, şi Doctor „Honoris Causa” al Universităţii „Ovidius”, Constanţa. A efectuat trei specializari cu bursă în domeniul tehnologiei farmaceutice la Montpellier (1990), Los Angeles (1991) şi la Paris (1992). Dumitru Lupuleasa îşi aminteşte cu duioşie de începuturile sale de pe meleagurile natale, despre primii paşi spre farmaceutică, într-un interviu acordat revistei de specialitate “Galenus”:

“E greu de precizat care a fost începutul. Poate dragostea de natură şi de plante (sunt născut într-o zonă mirifică: la Borca – pe cursul superior al Bistriţei, la interferenţa dintre Moldova, Bucovina şi Ardeal), poate tradiţia locală a utilizării plantelor medicinale, dar cu siguranţă prezenţa în viaţa mea a doi oameni deosebiţi: profesorul meu de chimie de la Liceul «Mihail Sadoveanu» din comuna natală – Ion Zgîrciu, care ne-a făcut «olimpici» pe mulţi, şi modelul meu în profesie, doamna farmacistă Iudith Lucacs, care avea un fel cu totul aparte de a se ocupa de suferinţele oamenilor. Domnia sa mi-a vorbit despre alcaloizi, despre farmacopee, în acea farmacie de la poalele munţilor, în care mirosul de cetină de brad se amesteca cu cel de camfor şi de multe alte esenţe care-i dădeau un mister şi un farmec aparte. Nu ştiu dacă am o carieră cu mult deosebită de cea a colegilor mei. Poate m-am implicat mai mult într-o serie de probleme legate de profesie, pentru ca o preţuiesc cu adevarat foarte mult. După 26 de ani de profesie, aduni multe probleme pe care trebuie să le depăşeşti, să le gaseşti o rezolvare. Nu întotdeauna soluţia găsită te mulţumeşte, dar uneori trebuie să accepţi o soluţie intermediară, mai ales atunci când ea rezultă în urma unor negocieri. Dacă ar fi să amintesc doar câteva probleme din sfera generală, legate de profesie, aş aminti contribuţia la elaborarea, dezbaterea şi votarea Legii exercitării profesiei de farmacist (Legea nr. 81/1997 modificată prin Legea nr. 305/2004)”.

Profesorul Lupuleasa are 16 cărti publicate la edituri româneşti. Este prim autor al lucrărilor: Prepararea medicamentelor: dispersii moleculare, Editura Universităţii, Oradea (2003); Îndreptar practic pentru prepararea medicamentelor, Editura Medicală Universitară, Craiova (vol. 1, 2003; vol. 2, 2004; vol. 3, 2005); Prepararea medicamentelor: dispersii solide, Editura Universităţii, Oradea (2005); Îndreptar practic pentru prepararea medicamentelor, Editura Medicală Universitară, Craiova (vol. 2, 2004); Prepararea medicamentelor: soluţii sterile, Editura Universităţii, Oradea (2005), coautor al multor lucrări de specialitate, are contribuţii importante la monografiile din Farmacopeea Română, Editura Medicală Bucureşti (ed. a X-a, 1998) şi la suplimentele din 2004 si 2006; Procese tehnologice de obţinere a unor substanţe farmaceutice, Editura Universitară „Carol Davila”, Bucureşti (2006); Terminologie medicală şi farmaceutică, Editura Polirom, Iaşi, Colecţia Bios (ed. I, 2007, ed. a II-a, 2011); Bipolar disorder – a portrait of a complex mood disorder, Edited by Jarret Barnhill, InTech, 2012.

Este autor a şapte brevete de invenţie din domeniul formelor farmaceutice. A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în revistele de specialitate, unele prezentate la congrese naţionale şi internaţionale. Membru în consiliul de conducere al publicaţiilor Farmacia, Gazeta farmaciştilor (1994-1997) şi Lumea farmaceutică şi redactor-şef al revistelor Practica farmaceutică (2008) şi Farmacist.ro. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România (din 1994), vicepreşedinte al Societatii de Ştiinţe Farmaceutice (din 1998), vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) (1997-2001), membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) (din 1994), decan al Facultăţii de Farmacie (1996-2004; 2008-prezent), prodecan al Facultăţii de Farmacie, Bucureşti (2005-2008), membru în Senatul UMF „Carol Davila” Bucureşti şi în Biroul Senat, membru în The International Business Who’s Who, membru în Who’s Who Verlag für Personenenzyklopädien AG, Elvetia, şi membru în Enciclopedia Personalităţilor din România (ed. a II-a, 2007), Colecţia Hübners, Who’s Who Medical in Romania, Dicţionarul Personalităţilor din Romania. Biografii contemporane, Romanian Who’s Who, ONG Eco-Europa, Romanian Biographic Institute, 2014.

Este expert al Ministerului Sănătaţii şi Familiei pentru distribuţia medicamentelor, preşedinte al Consiliului de Industrie şi Farmacie Clinică, vicepreşedinte al Comisiei Medicamentului (1996-1998), expert extern al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, consultant al guvernului României pentru „Programul Naţional de Medicină” (2000-2010), coordonator al programului pentru recunoaşterea diplomelor de licenţă în farmacie (2007-2010), expert ONU pentru programul PNUD, pentru narcotice, vicepreşedinte ales la a 40-a conferinţă asupra narcoticelor, Viena (1997), şi expert tehnico-ştiintific în programul de cercetare RELANSIN al Agenţiei Manageriale pentru Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic IPB (1998-2001), coordonator al unor programe de educaţie farmaceutică continuă,  organizate de S.C. Puls Media Network SRL.

Pentru că Dumitru Lupuleasa împlineşte azi 61 de ani, să-i urăm din acest colţ de pagină tradiţionalul La Mulţi Ani!

 Nicolae SAVA

Articolul precedentNegocierile cu Costel Enache în impas
Articolul următorMarţi, la Teatrul Tineretului, Preşedintele Centrului de Cercetare al Clubului de la Roma