0:00

Europarlamentare 2014 şi… consecinţe Cad capete în PSD Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vineri, conducerea PSD Roman a organizat o conferință de presă în cadrul căreia s-au tras concluziile firești după campania și alegerile pentru europarlamentare. Președintele interimar, senatorul Ioan Chelaru, s-a arătat mulțumit de rezultatul obținut la Roman, dar, în același timp, a precizat că în urma analizei pe fiecare dintre cele 43 de organizații din municipiu se vor mai face și modificări. Unii vor fi premiați, iar cei cu rezultate foarte proaste vor fi înlăturați. Analiza are loc sâmbătă, 31 mai, urmând mai apoi să se decidă și cine sunt cei care se vor ocupa de viitoarele alegeri – cele prezidențiale, din noiembrie.

“Rezultatul de la Roman – 34,38% reflectă întoarcerea orașului către țară, PSD câștigând alegerile. Totuși, sunt foarte multe voturi nule, iar informațiile primite din secții ne-au arătat că unii alegători au dat votul și PSD-UNPR-PC, dar și lui Mircea Diaconu”, spune șeful social democraților. Senatorul Chelaru crede că scorul obținut de PSD la alegeri se datorează orientării spre stânga a „marii familii romașcane”, dar și a muncii echipei. În trei dintre secțiile de vot, PSD a obținut peste 40%, dar într-o secție a ieșit pe locul al doilea, după PMP.

“La secțiile 93, 94 și 96 am avut un scor de peste 41%. În mai multe secții din totalul de 43 am obținut peste media de pe oraș. În aceste condiții, conducerile organizațiilor vor fi premiate, și nu numai cu o strângere de mână. În altele, după analiză, vom face schimbări”, a precizat senatorul Ioan Chelaru. PSD a pierdut în secția 118, de la Colegiul Tehnic Danubiana, câștigată de PMP, cu 38,75%. Județul Neamț a obținut locul 13 pe țară la alegerile europarlamentare de pe 25 mai. Despre ajutorul oferit în Neamț de celelalte două partide din alianță – UNPR și PC – senatorul romașcan a spus că, în mare, rezultatul este 95% meritul PSD, urmat de PC și UNPR.

Funcțiile deconcentrate ale PNL merg la PSD

Funcțiile din instituțiile deconcentrate ocupate acum de liberali vor fi eliberate pentru a fi ocupate de membri ai PSD, asta dacă PNL și PDL vor lua o decizie de a fuziona sau, până la urmă, de a nu mai permite ca USL să trăiască”. Și totul cu respectarea legii. “Decizia Consiliului Executiv este pentru momentul în care foștii noștri colegi din USL – și spun foștii cu părere de rău – vor semna o colaborare. Din clipa aceea, nu se mai pot păstra în funcții persoane care fac parte din altă alianță decât a noastră. Nu știu dacă vom numi pe cineva din Roman în vreo funcție. Decizia este încă sub beneficiul unei decizii a celor două partide. Am primit deja telefoane și le-am spus celor care m-au sunat că important este criteriul valorii și competenței, dar unde politicul contează – vom lua măsura schimbării”, a declarat senatorul Ioan Chelaru. După ce statul a pierdut în instanță mai multe procese pentru schimbarea din funcții a unor funcționari, senatorul Chelaru spune că toate înlocuirile se vor face cu respectarea legii, dar că are și încredere că mulți din actualii conducători de instituții își vor da demisia.

În ceea ce privește o modificare de majoritate în Consiliul Local Roman, prin alierea PNL la PDL, consilierul Iulia Havrici spune că oricum nu se va schimba mai nimic. “Noi avem cinci consilieri și PNL are trei. Oricum nu am avut majoritate”, cei doi lideri declarând că PSD este interesat, în perioada următoare, să negocieze cu PP-DD pentru a avea o nouă forță politică alături, ce ar garanta un președinte social-democrat.

Alexandru Rotaru, sfătuit să “rămână acasă”

Candidatul la alegerile europarlamentare din Roman – Alexandru Rotaru a primit, în urma unei înțelegeri dinainte de campania electorală, oferta de a merge ca asistent de deputat european la Bruxelles, dar este sfătuit de seniorul Ioan Chelaru să nu facă un astfel de pas. La 25 de ani, Alexandru Rotaru spune că va analiza oportunitatea de a pleca în calitate de consilier în Parlamentul European. Șeful de partid spune că nu l-ar încuraja să facă un astfel de pas, deoarece va pierde contactul cu alegătorii, ceea ce înseamnă final de început de carieră politică. “Dacă pleacă la Bruxelles, va pierde contactul cu oamenii. Iar din acel moment, vei depinde doar de o numire pe funcție, pentru că oamenii nu te vor alege, pentru că nu au avut posibilitatea să te vadă”, a spus senatorul Chelaru.

Alexandru Rotaru ocupă pe lista PSD-UNPR-PC locul 25, în condițiile în care doar 16 locuri sunt eligibile, însă Ecaterina Andronescu și-a manifestat intenția de a renunța la mandat, ceea ce înseamnă că tânărul romașcan mai are de așteptat doar 8 locuri până să ajungă la Bruxelles.

Claudia MATEI

Articolul precedentSe schimbă majoritatea în Consiliul județean?
Articolul următorNemțenii votează, politicienii se laudă