* copiii mai mici de 6 ani, care nu au fost vaccinați complet cu vaccinul anti-poliomielitic, sunt căutați de Direcția de Sănătate Publică (DSP)
După ce Organizația Mondială a Sănătății a decretat, la începutul lunii trecute, răspândirea la nivel internațional a virusului poliomielitic sălbatic ca fiind Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII), DSP Neamț a revizuit planul de măsuri pentru eventualitatea apariției cazurilor de poliomielită. Reprezentanții DSP Neamț spun că USPII a fost instituită în urma unei ședințe comune la care au participat Comitetul de Urgență OMS, Comitetul Internațional de Certificare a Eradicării Poliomielitei și a reprezentanților statelor în care circulă virusul sălbatic polio: Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia și Siria.
„Unul din obiectivele pe care le urmărim în această perioadă este asigurarea vaccinării poliomielitice de rutină și recuperarea restanțierilor. În România, vaccinarea cu VPI cuprinde 4 doze până la vârsta de un an și un rapel la 6 ani. Vaccinarea cu 4 doze VPI asigură o bună protecție la copii, motiv pentru care toți copiii până la vârsta de 6 ani trebuie să primescă cele 4 doze de VPI”, a spus dr. Roxana Pipirigenu, epidemiolog șef în cadrul DSP Neamț.
Pentru recuperarea restanțierilor la vaccinarea VPI se va organiza o campanie de tip „catch-up” ce se va desfășura pe o perioadă de 6 luni, începând cu a doua jumătate a lunii iunie. Până în 15 iunie se va face estimarea dozelor de vaccin polio necesare pentru recuperarea la vaccinarea de rutină și pentru vaccinarea copiilor nevaccinați, incomplet vaccinați. Toți cei care intenționează să călătorească în țările în care a fost depistat virusul li se vor face recomandări de vaccinare. De asemenea, până la 15 iulie, pentru unitățile sanitare care acordă asistență copiilor se va organiza o sesiune de informare cu directorii medicali de spital și medicii șefi de secții: Unitatea de Primiri Urgențe, Pediatrie, Neurologie, Neuropsihiatrie infantilă, ortopedie, boli infecțioase, recuperare medicală.
Aproximativ 90% din infecțiile cu poliovirus care cauzează poliomielită sunt asimptomatice, persoanele afectate putând să prezinte o gamă largă a simptomelor, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin. Studii de specialitate arată că în aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască. În funcție de nervii implicați pot să apară diferite tipuri de paralizie. Poliomielita coloanei vertebrale este forma cea mai comună caracterizată prin paralizie, care de cele mai multe ori implică picioarele. Poliomielita este extrem de contagioasă pe cale oral-orală (sursa orofaringiene) și fecal-orală (sursă intestinală).
Marian TEODOROF